Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Tuesday, February 28, 2017

KOLAJ NILAM - SMJK AMC IPOH

Kolaj gambar, "JOM BACA BUKU" di SMJK Ave Maria Convent, Ipoh pada 25 Februari 2017. Nadi Ilmu Amalan Membaca - NILAM.

Sunday, February 26, 2017

BICARA BUKU


Program Bicara Buku, "DI PERANTAUAN IMPIAN" hasil karya MD CLG oleh YBhg. Dr. Mohd Nazri bin Zainuddin, pensyarah IPGM Kampus Hulu Kinta, Ipoh, Perak Darul Ridzuan pada 25 Februari 2017 di Perpustakaan Desa Kg. Tersusun Batu 8, Ulu Kinta, Ipoh, Perak. Bahasa Jiwa Bangsa.

FESTIVAL RAWA DAERAH MUALLIM

26 Februari 2017
CLG membaca sajak, "CERITERA SEBUAH TANJUNG" bersempena dengan Malam Puisi FESTIVAL RAWA pada 25 Februari 2017 di Dewan Orang Ramai, Kampung Simpang Empat, Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan.
BAHASA JIWA BANGSA.
(Sumber: Tn. Yee Jee Kwong)

NILAM di SMJK AVE MARIA CONVENT, IPOH


CLG berceramah tentang NILAM, "JOM BACA BUKU" di SMJK AVE MARIA CONVENT, IPOH dengan kerjasama UJANA BUKU DBP pada 25 Februari 2017.

Thursday, February 23, 2017

AHLI MMS, MDTM 2017 - 2018

23 Februari 2017:
Ahli Majlis Masyarakat Sivil (MMS), Majlis Daerah Tanjong Malim 2017/2018.

SEGELAS KOPI O, SEKEPING ROTI CANAI

23 Februari 2017
Segelas kopi O, sekeping@sepinggan roti canai bersama dengan sahabat sebagai sarapan di Restoran Ghani, Tanjong Malim.

Monday, February 13, 2017

KLITIK dalam BM

Indahnya, tanah airku!
Unsur klitik (-ku).
(Sumber: Tn. Jain Mahmud II dan Cikgu Alias Derais)

Skrip Pidato BM T1 - Suatu Mimpi yang MenakutkanPIDATO:
Suatu Mimpi yang Mengerikan

          Pada minggu lepas, saya dan keluarga  pergi ke Pusat Beli-belah Mid Valley untuk menonton wayang atau filem terbaharu.  Filem tersebut bertajuk  ‘The Mummy’.

Emak saya tidak mahu menonton wayang kerana beliau mahu membeli-belah di pusat beli-belah yang terkenal di ibu kota itu. Sebelum masuk ke dalam pawagam, emak saya sempat mengingatkan kami (adik-beradik) agar tahu menjaga diri dan tidak mengganggu orang lain.

          Selepas menonton filem itu, saya berasa sangat takut lebih-lebih lagi ketika ternampak akan pintu yang sedia tertutup seolah-olah adanya bebayang pontianak yang sedang memerhati dan mengejar kami di situ. Selepas emak selesai membeli-belah, kami pun bertolak balik ke rumah dengan gembira kecuali diri saya yang masih dilanda kegelisahan. Kami selamat sampai di rumah pada pukul sepuluh malam.  Selepas selesai urusan di bilik air, saya pun pergi ke bilik tidur bersendirian kerana kedua-dua abang saya masih  mahu menonton drama televisyen lagi.

          Sepuluh minit kemudian, saya sudah mula dibelenggu oleh perasaan yang amat pelik dan luar biasa. Mimpikah saya? Kenapa saya berada di tempat yang terasing ini? Di manakah saya sebenarnya? Saya menjerit sekuat-kuat hati namun hampa. Tiada sesiapa yang tampil membantu saya. Tiada kenderaan. Tiada bangunan pencakar langit atau taman kediaman.  Yang  menakutkan, suasana sekeliling kian bertambah sejuk. Dingin mendinginkan sum-sum tulang saya. Segala-galanya muram seram.

Saya mula nekad berlari. Berlari dengan pantasnya seperti kilat menuju ke ruang tamu. Ruang tamu bagaikan kawasan perkuburan. Sepi dan seram. Suara sayup-sayup kedengaran. Halus tetapi menakutkan. Sebaik saya toleh, ada suatu lembaga putih sedang menghampiri aku dengan pantasnya.  Pontianakkah? Saya melompat sambil mengambil langkah seribu. Seluruh tubuh saya menggigil ketakutan.

“Ming Yu! Ming Yu!”

Nama saya kedengaran berkali-kali. Sebaik saya membuka kelopak mata,  kedua-dua abang saya sudah berada di sisi.  Rupa-rupanya, saya baru dilanda mimpi yang mengerikan angkara filem, “The Mummy” tontonan kami siang tadi di Pusat Beli-belah Mid Valley, Kuala Lumpur. Akhirnya, kami bertiga ketawa beramai-ramai di bawah sinaran lampu kamar tidur yang terang-benderang! Selamat. Bersyukur saya kepada Tuhan!

Leong Ming Yu, Tingkatan 1, SMK Methodist, Tg. Malim, Perak Darul Ridzuan.

Sunday, February 12, 2017

CAP GOH MEI 2017

Kolaj gambar sambutan Perayaan "Cap Goh Mei" Tahun Baharu Cina 2017 anjuran MCA Cawangan Slim Village dan AJK JKKK Kampong Baru Slim Village dengan kerjasama YB ADUN Behrang pada 11 Februari 2017 di Balai Komuniti 1Malaysia, Kampong Baru Slim Village. Gong Xi Fa Cai.

Monday, February 6, 2017

Medan Selera Slim Village

05 Februari 2017
CLG bersarapan (sepinggan nasi lemak dan segelas kopi O kurang manis) dengan kepemimpinan akar umbi di Medan Selera Slim Village.

Thursday, February 2, 2017

Watikah Pemimpin Murid 2017

02 Februari 2017
Majlis Penyampaian Watikah Pemimpin Murid 2017, SMK Methodist, Tanjong Malim yang telah disempurnakan oleh YBhg. Tn. Mohd Syukri bin Azaari, AMP, YDP Majlis Daerah Tanjong Malim.