Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Wednesday, August 31, 2016

AJK LPS MES 201601 SEPTEMBER 2016, Khamis:
AJK Lembaga Pengelola Sekolah, SMK Methodist (MES) Tanjong Malim 2016.
LUX ET VERITAS

 

BERITA HARIANBerita tentang Bengkel Pemurnian Karya Tunas Remaja SMPC 2016 pada 26 - 28 Ogos 2016 Hotel Dynasty, Kuala Lumpur tersiar dalam akhbar perdana BERITA HARIAN pada 29 Ogos 2016.

Ambang Merdeka MES 2016
30 Ogos 2016, Selasa:
Jamuan Ambang Merdeka di SMK Methodist (MES), Tg. Malim, Perak Darul Ridzuan.
SEHATI SEJIWA

Monday, August 29, 2016

Perbincangan Kumpulan Sasaran (FGC) RT Daerah Muallim 2035


 
29 OGOS 2016, Isnin:
Perbincangan Kumpulan Sasaran (FGD), Rancangan Tempatan Daerah Muallim 2035 pada 29 Ogos 2016 di Auditorium, Tingkat 3, Blok A, Majlis Daerah Tanjong Malim.

SIN CHEW DAILY


Berita Bengkel Pemurnian Karya Tunas Remaja SMPC 2016 anjuran DBP dengan kerjasama Pusat Kebudayaan Han Malaysia pada 26 - 28 Ogos 2016 di Hotel Dynasty Kuala Lumpur tersiar dalam akhbar perdana yang berbahasa Cina, SIN CHEW DAILY pada 29 Ogos 2016.

Bengkel Pemurnian Karya Tunas Remaja SMPC 2016Bengkel Pemurnian Karya Tunas Remaja SMPC 2016 anjuran DBP dengan kerjasama Pusat Kebudayaan Han Malaysia pada 26 - 28 Ogos 2016 di Hotel Dynasty Kuala Lumpur.

Monday, August 22, 2016

PELITA BAHASA SEPTEMBER 2016


22 OGOS 2016, Isnin:
Simpulan Bahasa dalam cerpen Kuih Bakul Limau Mandarin
(Komsas BM Tingkatan Satu).
PELITA BAHASA SEPTEMBER 2016.

Sunday, August 21, 2016

BUAL BICARA TATABAHASA BM GURU SJKC DAERAH KINTA SELATAN 2016

BERITA
BUAL BICARA TATABAHASA BAHASA MELAYU GURU-GURU BM SJKC DAERAH KINTA SELATAN 2016

GOPENG, 21 OGOS 2016 - Baru-baru ini, Unit Akademik, Pejabat Pendidikan Daerah Kinta Selatan dengan kerjasama intim Guru-guru Besar SJKC Daerah Kinta Selatan telah berjaya menganjurkan Latihan Dalam Perkhidmatan, iaitu Bual Bicara Tatabahasa Bahasa Melayu untuk guru-guru Bahasa Melayu SJKC, Daerah Kinta Selatan pada 20 Ogos 2016 di Bilik Kuliah, SJKC New Kopisan, Gopeng, Perak Darul Ridzuan.

            Bual Bicara Tatabahasa Bahasa Melayu Daerah Kinta Selatan 2016 telah dirasmikan oleh YBhg. Tuan Ahmad Maswan bin Ahmad Fuaad, Ketua Unit Akademik, Pejabat Pendidikan Daerah Kinta Selatan. Sebanyak 70 orang guru BM SJKC daripada 22 buah sekolah SJKC di Daerah Kinta Selatan telah hadir untuk mengikuti sesi Bual Bicara Tatabahasa BM di Bilik Kuliah, SJKC New Kopisan, Gopeng. Sesi Bual Bicara Tatabahasa BM telah dikendalikan dengan jayanya oleh Encik Chai Loon Guan, Munsyi Dewan (Bahasa), Jurulatih Utama NILAM Negeri Perak, penulis makalah DBP dan mantan Guru Cemerlang BM DG 48.

            Program Bual Bicara Tatabahasa BM SJKC 2016 yang julung-julung kali diadakan di Daerah Kinta Selatan dan kali kedua (selepas Bual Bicara Tatabahasa BM SJKC di Daerah Muallim) di Negeri Perak Darul Ridzuan, bertujuan untuk meningkatkan dan memperkasakan penggunaan serta pemahaman tatabahasa Bahasa Melayu dalam kalangan guru Bahasa Melayu SJKC di Daerah Kinta Selatan, iaitu merangkum Sesi Ujian Bertulis Tatabahasa BM, Bual Bicara Tatabahasa BM, Betulkan Yang Biasa, Biasakan Yang Betul, dan Soal Jawab Tatabahasa BM. Usaha ini merupakan antara langkah murni Pejabat Pendidikan Daerah Kinta Selatan untuk memperkukuh ilmu dan memantapkan teknik pengajaran dan pembelajaran Tatabahasa BM dalam kalangan guru BM SJKC di Daerah Kinta Selatan. Tayangan video PSUB dan motivasi pengajaran Bahasa Melayu selain penjualan buku-buku Tatabahasa Dewan Edisi Sekolah Rendah, Tatabahasa Dewan Edisi Sekoah Menengah, Kamus Dewan, buku cerita dan majalah terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka oleh Ujana Buku DBP turut dilangsungkan dan mendapat sambutan daripada para peserta kursus dan warga ilmu setempat pada hari tersebut.


            Program Bual Bicara Tatabahasa BM SJKC 2016 turut disertai oleh YBhg. Tuan Ahmad Maswan bin Ahmad Fuaad, Ketua Unit Akademik, Pejabat Pendidikan Daerah Kinta Selatan, YBrs. Tn. Wong Foy Kong, Pengerusi, Program Bual Bicara Tatabahasa BM SJKC Kinta Selatan 2016 merangkap Guru Besar, SJKC Man Ming, Gopeng, SISC+ BM, PPD Kinta Selatan dan para guru besar SJKC Daerah Kinta Selatan.

            Sesungguhnya daya usaha murni seumpama ini merupakan jalan rintis dan suri teladan kepada Pejabat Pendidikan Daerah di seluruh negeri Perak Darul Ridzuan khasnya dan PPD di seluruh negara amnya untuk memperkukuh dan memartabatkan penggunaan tatabahasa bahasa kebangsaan dalam kalangan guru, khususnya guru-guru Bahasa Melayu SJKC untuk memantapkan ilmu dan kemahiran sekali gus menjayakan Pendidikan Abad ke-21. Sebagai guru Bahasa Melayu yang dedikasi dan beriltizam, kita wajib bertanggungjawab untuk mendaulatkan dan memartabatkan penggunaan bahasa kebangsaan dalam kehidupan kita sehari-hari, sama ada dalam sektor awam (pendidikan) mahupun sektor swasta. Slogan "betulkan yang biasa, biasakan yang betul" perlu kita amalkan senantiasa demi kelangsungan dan masa depan bahasa kebangsaan di persada tanah air.  Bahasa Jiwa Bangsa.

Chai Loon Guan,
Munsyi Dewan (Bahasa),
Dewan Bahasa dan Pustaka,
Kuala Lumpur.

Saturday, August 13, 2016

ZBK MMS - MDTM 2016 dalam MINGGUAN MALAYSIA


14 OGOS 2016, Ahad:
Berita Ziarah Bahasa Kebangsaan MMS - MDTM 2016 tersiar dalam akhbar perdana Mingguan Malaysia pada hari ini bersamaan 14 Ogos 2016. Terima kasih. Bahasa Jiwa Bangsa.

SEHATI SEJIWA


Sajak -
SEHATI SEJIWA

lahir
sebuah negara bangsa
atas darah, sumpah setia
wira perkasa
atas keringat, air mata
serikandi berjasa
atas kental cekal, cendekia bitara
negarawan bijaksana
di buana siasah

penjajah, kita banteras
seteru, kita berantas
tanpa waswas
demi nusa bangsa tercinta

merdeka kita
atas azam iltizam
merdeka kita
atas gagasan wawasan
melahirkan bangsa cemerlang
merealisasikan nusa terbilang
tujuh petala langit
tujuh petala bumi
tanah ibunda tercinta
merdeka kita, sebenarnya
bersendikan sepakat
bertunjangkan muafakat
umat
sehidup semati
membina rumah aman
membina rumah insan
membina rumah sejahtera
membina rumah bahagia
rumah muhibah rumah musyawarah
rumah amanah

sederap anak-anak bangsa
memikul kewajiban mendepani cabaran
membangunsejahterakan bangsa
memajumakmurkan nusa
tanpa duka lara derita
tanpa luka noda sengketa
seiring sejalan
seia sekata
sehati sejiwa
demi tanah air tercinta
demi tanah air sentosa
dirgahayu, Malaysiaku!

Chai Loon Guan,
Tg. Malim.


Tuesday, August 9, 2016

Laporan ZBK MMS - MDTM 2016

10 Ogos 2016, Rabu:
Penyerahan laporan program ZIARAH BAHASA KEBANGSAAN MMS - MDTM 2016 kepada YBrs. En. Muhd Saifulbahari bin Hassan, Penolong Pegawai Tadbir, Bahagian Pentadbiran dan Perkhidmatan. Majlis Daerah Tanjong Malim. Bahasa Jiwa Bangsa.

Ziarah Bahasa Kebangsaan MMS - MDTM 2016


BERITA
ZIARAH BAHASA KEBANGSAAN di DAERAH MUALLIM

TANJONG MALIM, 8 OGOS 2016 - Majlis Masyarakat Sivil (MMS) Tanjong Malim dengan kerjasama intim Majlis Daerah Tanjong Malim (MDTM) telah berjaya menganjurkan program Ziarah Bahasa Kebangsaan (ZBK) peringkat Daerah Muallim pada 3 dan 4 Ogos 2016, baru-baru ini.

            Konvoi Ziarah Bahasa Kebangsaan (ZBK) MMS - MDTM 2016  telah dirasmikan pelancarannya oleh Puan Siti Azura bt. Haji Juki, Setiausaha, Majlis Daerah Tanjong Malim. Pada 3 Ogos 2016, Ziarah Bahasa Kebangsaan membuat pemantauan terhadap papan-papan tanda di premis perniagaan di sekitar pekan Tanjong Malim, Taman Universiti dan Proton City manakala premis-premis perniagaan di sekitar pekan Behrang  Stesen, Slim River, Pusat Perniagaan Slim Perdana, Trolak, Slim Village dan Behrang Ulu  turut dipantau dan diziarahi pada 4 Ogos 2016.

            Program Ziarah Bahasa Kebangsaan MMS - MDTM 2016 yang julung-julung kali diadakan di Daerah Muallim dan pertama kali di Negeri Perak Darul Ridzuan, bertujuan untuk meningkatkan dan memperkasakan penggunaan serta pemahaman bahasa Melayu pada papan-papan tanda (iklan) kedai di Daerah Muallim, iaitu merangkum premis-premis perniagaan di pekan Tanjong Malim dan Slim River dalam kalangan masyarakat, khususnya golongan peniaga dan usahawan tempatan. Usaha ini merupakan antara langkah murni untuk mengubah persepsi masyarakat bahawa bahasa kebangsaan tidak berupaya untuk menjadi bahasa ilmu, bahasa komersial dan bahasa kemajuan.

            Program Ziarah Bahasa Kebangsaan MMS - MDTM 2016 turut disertai oleh YBhg. Tuan Mohd Syukri bin Azaari, AMP, Yang Dipertua, Majlis Daerah Tanjong Malim, Puan Siti Azura binti Haji Juki, Setiausaha, MDTM, Encik Muhd Saifulbahari bin Hassan, Penolong Pegawai Tadbir, Bahagian Pentadbiran dan Perkhidmatan, MDTM, Puan Munirah binti Abd Rahman, Penolong Jurutera, MDTM, Encik Mohd Zubir bin Mohd Sharif, Pembantu Tadbir, MDTM), dan Encik Chai Loon Guan, Munsyi Dewan (Bahasa), Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia serta diiringi oleh  ahli-ahli MMS, Ahli Majlis, pegawai penguat kuasa dan jurukamera Majlis Daerah Tanjong Malim.

            Sesungguhnya daya usaha murni seumpama ini merupakan jalan rintis dan suri teladan kepada Pihak Berkuasa Tempatan di seluruh negara untuk memperkukuh dan memartabatkan penggunaan bahasa kebangsaan dalam kalangan masyarakat berteraskan Perkara 152, Akta Perlembagaan Persekutuan. Sebagai warganegara Malaysia yang berdaulat dan merdeka, kita wajib bertanggungjawab untuk mendaulatkan dan memartabatkan penggunaan bahasa kebangsaan dalam kehidupan kita sehari-hari, sama ada dalam sektor awam mahupun sektor swasta. Slogan "betulkan yang biasa, biasakan yang betul" perlu kita amalkan senantiasa demi kelangsungan dan masa depan bahasa kebangsaan kita.  Bahasa Jiwa Bangsa.

Chai Loon Guan,
Munsyi Dewan (Bahasa) merangkap Ahli MMS,
Majlis Daerah Tanjong Malim.

Friday, August 5, 2016

ZIARAH BAHASA KEBANGSAAN MMS - MDTM 2016


Program Ziarah Bahasa Kebangsaan MMS - MDTM 2016 telah dijalankan dengan jayanya pada 3 - 4 Ogos 2016. Program ZBK kali ini membuat tinjauan penggunaan bahasa kebangsaan pada papan-papan tanda premis perniagaan di sekitar pekan Tanjong Malim, Taman Universiti, Proton City, Behrang Stesen, Slim River, Pusat Perniagaan Perdana, Trolak, Slim Village dan Behrang Ulu. 

Terima kasih, YBhg. Tn. Syukri bin Asaari, AMP, Yang Dipertua, Majlis Daerah Tanjong Malim dan YBrs. Pn. Siti Azura binti Haji Juki, Setiausaha, Majlis Daerah Tanjong Malim. Bahasa Jiwa Bangsa.