Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Sunday, February 28, 2016

Karya BM Chai Loon Guan

Bacalah karya CLG dalam Bahasa Melayu. Terima kasih. Bahasa Jiwa Bangsa.


Saturday, February 27, 2016

SUKAN MES 2016

CLG berpeluang untuk menghadiri Temasya Olahraga SMK Methodist (MES) Tg. Malim pada 27 Februari 2016 di padang MES Tg. Malim. MES Tg. Malim - alma materku!


Thursday, February 25, 2016

Antologi Puisi Malaysia - Chennai 2016

Sajak CLG, SUNGAI BIL (Daerah Mualim) dalam Antologi Puisi Malaysia - Chennai 2016 (Pertemuan Teratai dan Bunga Raya):

SUNGAI BIL
(Daerah Mualim)

darmawisataku
menghadirkan ingatan
tiga dasawarsa yang lalu
mutakhir Sungai Bil
masih setia
sekukuh batu-batan
di sepanjang kalinya
masih ceria
segembira ikan-ikan
di lubuk bahagia
masih tenang
seindah rimba
di pinggir banjaran
TITIWANGSA
sejujurnya,
akulah, musafir tua itu
kembali membasahi nostalgia silam
sambil menelaah puisi-puisi indah
pada batu-batan kenangan
di sinilah, pernah dewasa aku
bersama sungaimu
bersama alammu
setelah sekian lama
berkelana di kota resah
dibelenggu waktu
digoda nafsu
demi sesuap nasi kehidupan
sesekali
ziarah anak-anak Titiwangsa
dapat kita pererat persahabatan
dapat kita persubur perpaduan
dapat kita perkukuh amalan
sebelum kita dijemput pulang
nanti
Sungai Bil
menginsafi aku
tentang kebesaran Tuhan
sungai memori rimba kenangan
penuh cinta
penuh bahagia!

Chai Loon Guan,
Sungai Bil.

Sunday, February 21, 2016

BACALAH...

BACALAH...
a. Antologi Sajak (Perseorangan), "Di Padang Kehidupan", DBP (2008).
b. Antologi Cerpen (Perseorangan), "Di Perantauan Impian", DBP (2009).
c. Antologi Sajak (Perseorangan), "Akulah, Pelaut Hidup", ITBM (2015).
d. Antologi Cerpen (Perseorangan), "Bendera Putih", ITBM (2015).
Terima kasih.
Bahasa Jiwa Bangsa.

Friday, February 19, 2016

Daerah Mualim - Majalah Tiga, TV3


15 Februari 2016, Isnin: 9.00 - 10.00 malam

Ketua Pengarah DBP

Selamat bertugas kepada YBhg.Tuan Haji Abdul Adzis bin Abas, Ketua Pengarah, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang ke-11. Bahasa Jiwa Bangsa.

Jasamu Dikenang - Wira Cendekia Bahasa

Selamat bersara kepada YBhg. Datuk Dr. Haji Awang bin Sariyan, Ketua Pengarah, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang ke-10. Bahasa Jiwa Bangsa

Gong Xi Fa Cai 2016

9 Februari 2016 - Tanjong Malim

Kunjungan Hormat

CLG membuat kunjungan hormat ke pejabat YBrs. Encik Ganesan a/l Suppiah, Pengetua, SMK Methodist, Tanjong Malim, Daerah Mualim, Perak Darul Ridzuan pada 26 Januari 2016.

Tuesday, February 16, 2016

MAJALAH TIGA - TV3

15 FEBRUARI 2016 - 9.00 MALAM


Sunday, February 14, 2016

TV3

MAJALAH TIGA - TV3 pada 15 Februari 2016, Isnin pukul 9.00 malam.

Hotel Sri Petaling II

Nasi lemak, teh tarik, telur goreng dan sate Sri Petaling 
merealisasikan gebang petang pada 13 Februari 2016.

Sunday, February 7, 2016

Tahun Baharu Cina 2016

Gong Xi Fa Cai

Watikah Pemimpin Murid 2016

CLG berkesempatan menghadiri Majlis Penyerahan Watikah Pemimpin Murid, SMK Methodist, Tg. Malim pada 5 Februari 2016 di Dataran Goodwill MES Tg. Malim.

Tuesday, February 2, 2016

Hotel Sri Petaling I

Nostalgia di Hotel Sri Petaling pada 17 - 22 Januari 2016.

Monday, February 1, 2016

Cerpen - RUMAH KEDAI
RUMAH KEDAI
oleh Chai Loon Guan
I
          Sekembali daripada tugasan sebagai munsyi di luar daerah, aku dikejutkan oleh sepucuk surat pos laju bersampul putih.        

          "Surat?"
          "Surat daripada PBT, bang!"
          "Apa ceritanya?"
          "Entah! Barangkali tentang rumah kedai leluhur kita di KB..." ujar isteriku. Gadis berdialek Hokkien dari Guchil, KK, Kelantan Darul Naim.
          "Rumah kedai itu lagi?"

          Surat notis sehalaman itu mula kutelusuri patah demi patah, ayat demi ayat, wacana demi wacana tanpa gagal. Notis kebenaran merancang menurut Seksyen 19 (1) Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976. Sudah terang lagi bersuluh, notis ini berkait rapat dengan rumah kedai leluhurku di KB. Sejak 1963, notis kali ini merupakan notis kali ketiga. Notis pertama lewat 1970-an, yakni sewaktu mendiang ayah masih sihat. Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mengambil maklum akan kewujudan rumah kedai warisan itu. Notis kedua pula muncul pada 2010 ketika rumah kedai disewakan kepada peniaga barangan rumah. Tauke Lian dari SR. Masih isu yang sama. Geran besar tanah perlu dipecahkan kepada lot-lot tapak. Geran individu. Perlu dilantik juruukur bertauliah. Perlu dilukis pelan. Pelan pula perlu diserahkan bersertakan borang Kebenaran Merancang (KM) dan maklumat lengkap setiap pemilik menurut prosedurnya untuk kelulusan. Selagi kebenaran tertangguh, selagi itulah pembangunan tidak boleh dijalankan, termasuklah urus niaga di tapak geran besar itu.

          Tidak mudah sebenarnya, untuk sesiapa merintis usaha membahagikan tanah tersebut kepada lot-lot individu. Pertama, ongkosnya. Kedua, kebenaran warisnya. Ketiga, dua tiga buah banglo sudah dibina di atas tapak barangkali bukan milik persendirian. Keempat, sikap pemilik tanah yang bersikap acuh tak acuh, sambalewa apabila syor tersebut dikemukakan oleh PBT. Kelima, aspek undang-undang. Selok-belok pemindahan geran warisan perlu dikaji, diupah dan dirujuk. Usaha tersebut pernah menemukan jalan buntu tanpa sebarang penyelesaian.

          "Rumah kami sekadar rumah kediaman. Rumah cikgu, rumah kedai berkonsepkan perniagaan. Jadi, pihak cikgulah yang perlu berusaha bukan kami!" Kata dua dan sikap tidak mahu berkompromi jelas terpancar. Barangkali, tuntutan kehidupan yang berasaskan kebendaan jelas telah menghakis nilai kesepakatan dan musyawarah dalam kalangan warga KB! Rugikah jika geran besar dipecahkan menjadi geran individu? Secara harfiahnya, geran individu lebih bernilai berbanding dengan geran besar! Ah, hadir segelintir manusia yang bersifat taksub dan terlalu individualistik dan materialistik!

          Yang peliknya, isu ini hanya berbangkit ketika hadirnya pembangunan di tapak yang berkenaan. Yang anehnya, wajarkah rumah kedai leluhurku dilibatkan sama? Rumah kedai warisanku? Sebenarnya, rumah kedai itu siap dibina sejak 1963 lagi! Yang penting, siap dibina melalui prosedur standard PBT. Yang jelas, pembangunan selepas Akta 1976 perlu menepati garis panduan yang telah diperuntukkan. Yang ini, amat kurang jelas dalam kalangan peniaga di KB.

          Dalam keributan, tiba-tiba teringat akan aku panggilan Tauke Tan beberapa bulan yang lalu. Tauke Tan orang kuat YB. Tauke Tan mantan Ahli Majlis. Tauke Tan jutawan dari pekan SR. Desas-desus tersebar kononnya Tauke Tan amat berpengaruh. Tauke Tan banyak kenalan. Tauke Tan orang kuat PBT. Tauke Tan hebat!

          "Jadi?" tanya aku spontan.
          "Abang, pesara guru! Guru pencen. Tiada saluran politik. Tidak ada pengaruh!" ujar isteriku, sejujurnya.
          "Peduli apa, aku! Abang bertemankan undang-undang, sayang! Bukan mudah, yang berkepentingan mahu bertindak sewenang-wenangnya. Faham?" terangku sungguh-sungguh. Serius tetapi berfokus. Telefon pintarku berdering kuat seperti mahu menyeimbangkan suaraku yang kian geram dan marah.

          "Helo! Siapa, ni?" jawabku ringkas.
          "Tan. Tan SR!" Muncul akhirnya suara orang yang dikatakan berpengaruh itu. Bertuah sungguh tauke ini. Langkah kanankah, ia?
          "Ya, Yang Berbahagia Tuan Tan! Boleh saya tolong?"
          "Tak payahlah, YBlah, cikgu!"
          "Teruskan..."
          "Nak tanya tentang premis cikgu..."
          "Silakan..."
          "Ada pelannya? Dapat kelulusan berniaga daripada PBT?"
          "Kenapa, Tauke Tan?"
          "...tentang plot tanah saya di sebelah rumah kedai cikgu, tulah!"
          "Apa masalahnya?"
          "...ditahan pembangunannya, cikgu! Yang peliknya, premis lain dibenarkan beroperasi. Plot kedai saya pula terhalang!" keluh Tauke Tan tanpa berselindung.

          Ketidakpuashatian seorang yang berada dan berpengaruh di pekan SR, Daerah M. Yang penting, tiada pertalian kes beliau dengan rumah kedai leluhurku. Yang jelas, rumah kedai leluhurku mempunyai pelan yang sah. Pelan telah dilluluskan oleh PBT pada 1963. Bangunan Tauke Tan pula tertakluk pada pindaan akta mutakhir, iaitu Akta 1976. Tauke Tan perlu menurut garis panduannya! Ada selok-beloknya.  Barangkali Tauke Tan lebih berpengalaman dalam hal ini!

          "Bangunan tauke berbeza!" jawabku ringkas.
          "Apa bezanya, cikgu?" soalnya pula bagaikan seorang peguambela di mahkamah.
          "Rumah kedai saya rumah lama. Rumah kedai leluhur. Rumah kedai warisan. Siap dibina dan diluluskan pada 1963! Bangunan tauke pula, bangunan alaf baharu!" ujarku spontan dalam nada yang sinis.
          "Dulu lain, sekarang lain, cikgu? Bagaimana pula dengan premis-premis lain? Ada yang tidak berpelan. Tidak kurang pula yang berurus niaga tanpa KM!" jawab Tauke Tan lagi seolah-olah mahu memulangkan paku buah keras.
          "Betul, tauke. Jika ada kemusykilan, sila rujuk PBT untuk keterangan lanjut. Bukannya tauke tidak biasa! Maaf, ada janji temu sebentar nanti, tauke!" balasku dalam lembut bicara.
          "Baik. Terima kasih, cikgu!"
          "Terima kasih kembali!"

II

          Surat penangguhan notis disegerakan. Dalam surat, penangguhan diperlukan untuk perbincangan lanjut. Sekurang-kurangnya, aku memerlukan maklumat tambahan berhubung dengan notis PBT kelmarin. Yang peliknya, isu yang bukan isu sudah berbangkit sebanyak tiga kali. Bagaikan tsunami rasanya. Yang anehnya, setiap kali adanya pembangunan, setiap kalilah isu tanah tersebut berbangkit. Perlu pecah geran besarlah, perlu mohon surat KMlah, dan hal remeh-temeh yang lain. Bukankah, premis rumah kedai leluhur aku itu memiliki pelan yang sah? Pelan yang telah diluluskan oleh YDP PBT sejak 1963 lagi! Cukai tanah dan cukai pintu dibayar menepati masa sejak 1963! Jadi, apakah isunya? Apakah masalahnya? Bisakah sewenang-wenangnya rumah kedai leluhurku dihentikan operasinya? Jika betul, maka setiap bangunan warisan di Melaka, di Kuala Lumpur, di Ipoh, dan barangkali di Pulau Pinang perlu ditamatkan perniagaan atau dirobohkan! Monolog aku kian menjadi-jadi. Panas. Geram. Agaknya, pihak PBT kehilangan salinan pelan asal rumah kedai leluhur aku. Jadi, segera aku telefon pegawai tadbir PBT. Buat janji temu. Notis PBT perlu ditangani cepat. Maklumat lanjut diperlukan. Pelan rumah kedai leluhurku perlu dibuktikan. Beberapa salinan geran perlu disahkan untuk simpanan dan rujukan kedua-dua pihak. Yang penting TSUNAMI tersebut perlu ditangani secara tuntas dan profesional. 

          "Selamat pagi, Tuan Zairul!"
          "Selamat pagi, cikgu! Maaf, mohon sepuluh minit, tengah jawab panggilan..."
          "Silakan..."

          Kami bersalaman. Sementara beliau masih sibuk berurusan melalui telefon, saya dan sahabat mengambil tempat duduk di ruang tetamu pejabat Tuan Zairul. Encik Aziz, pembantu tadbir Tuan Zairul turut hadir menemani kami agar kami tidak diumpamakan rusa masuk kampung. Ruang pejabat tersusun kemas. Kelihatan beberapa gulung pelan terkumpul di dalam kotak khas. Kerusi dan meja sofa kemas menyerikan landskap dan feng syui bilik Tuan Zairul.

          "Bolehkah kita mulakan perbincangan, cikgu?" syor Tuan Zairul penuh sopan.
          "Begini, tuan...Kedatangan saya pagi ini bertujuan untuk membincangkan notis PBT, pelan dan rumah kedai leluhur saya," ujar aku sungguh-sungguh.
          "Ada bawa pelan asal, cikgu?"
          "Ada!"

          Pelan pada tahun 1963 itu, saya bentangkan di atas meja sofa. Biarpun pelan tersebut sudah usang bertampal-tampal dengan loytape namun setiap garis, lakaran dan ukuran premis masih jelas kelihatan. Tuan Zairul begitu khusyuk memerhati setiap sudut pelan rumah kedai. Matanya meliar bagaikan mencari sesuatu. Barangkali, catatan yang mampu menyakinkan beliau bahawa pelan itu sahih dan telah diluluskan oleh PBT pada 1963.

          Dalam pencarian itulah, akhirnya dipertemukan juga frasa "RUMAH KEDAI" pada petak yang betul-betul tertera pada bucu kiri pelan usang itu. Frasa itulah yang dicari-cari untuk mengesahkan kedudukan rumah kedai leluhurku di plot tanah yang bergelar HB Timor di Daerah M.  

          "Pelan rumah kedai cikgu tidak bermasalah. Jelas tertera kelulusannya untuk pembinaan sebuah rumah kedai. Jadi, begini cikgu..." ujar Tuan Zairul sungguh-sungguh. Wajah beliau memperlihatkan kejernihan. Bebaskah rumah kedai leluhurku daripada belenggu masalah yang bertele-tele sekian lama?

          "Ya, Tuan Zairul?"

          "Abaikan notis yang dikeluarkan. Pihak PBT akan mengeluarkan surat Kemahiran Merancang (KM) siap ditandatangani oleh Tuan YDP. Sesalinan pelan rumah kedai cikgu yang disahkan akan kami simpan sebagai rekod dan bukti rujukan. Sesalinan lagi akan dihantar ke alamat cikgu dalam tempoh yang terdekat," terang Tuan Zairul sambil memberikan arahan kepada Encik Aziz untuk tindakan susulan.

          "Terima kasih, Tuan Zairul! Terima kasih, Pihak Berkuasa Tempatan! Terima kasih atas kejernihan daripada persoalan yang bertangguh sekian lama," ucapku penuh semangat dan bersyukur atas keprofesionalan PBT di Daerah M.

          "Terima kasih kembali, cikgu!"

          "Wah, akhirnya TSUNAMI III berhubung dengan rumah kedai leluhurku selesai! Terima kasih, sahabat yang senantiasa tidak lokek menghulurkan bantuan khidmat nasihat!" bisik hati kecilku.

          Pertama kali, ketika isu rumah kedai leluhur berbangkit, sempat aku merujuk PA YB. Hari demi hari, minggu silih berganti dan akhirnya muncul tahun baharu. Harapan tinggal harapan. Isu tinggal isu. Fail TSUNAMI I terpaksa kututup semula.

          Sedekad kemudian, isu yang sama muncul lagi. Kami akan didatangi surat atau notis berdaftar PBT. Jiran rumah kedai leluhurku sering menghubungkaitkan kes yang dialami dengan kes rumah kedai leluhurku. Ingatkan kes TSUNAMI II dapat diselesaikan oleh YB sendiri, namun harapan tetap tinggal harapan. Impian tetap tinggal impian. Persatuan Saudagar dan parti ACM sekadar menyuarakan simpati. Simpati dan empati tidak banyak membantu. Isu rumah kedai leluhurku memerlukan jalan penyelesaian yang muktamad. Dialog terbuka dengan Exco Perumahan Negeri turut menemukan kebuntuan. Maka, hadir pula fail TSUNAMI II.
         
          "Apa kata kaumohon bantuan daripada parti ACM?" syor seorang sahabat. Barangkali beliau pejuang setia parti. Ahli aktif parti sejak zaman merdeka lagi. Aku tersenyum sinis. Sebagai makluman, aku, rakyat marhaen KB. Ahli seumur hidup parti ACM!
         
          "Pelbagai dokumen dan bukti telah saya serahkan. Namun, usaha saya umpama mencurahkan air ke daun keladi!" jawabku ringkas. Hampa. Barangkali, pemimpin parti terlepas pandang kerana terlalu sibuk akan hal kepartian.

          Maka, muncullah fail baharu. Fail TSUNAMI III! Fail itu perlu aku wujudkan. Di manakah wajah-wajah PA dan YB? Setidak-tidaknya Ketua Bahagian ACM? Bukankah selama ini, sering diuar-uarkan untuk membantu menangani masalah rakyat? Rakyat marhaen yang dibelenggu oleh masalah? Masalah tanah. Masalah rumah. Masalah kebajikan. Masalah pekerjaan. Masalah prasarana. Masalah pendidikan. Masalah kesihatan. Masalah kehidupan rakyat marhaen di pekan TM, khasnya dan Daerah M amnya? Alahai, terkesima aku seketika mentafsir maksud slogan, TIADA YANG TERPINGGIR, TIADA YANG TERCICIR! Alahai, YB! Rakyat alaf baharu, rakyat celik huruf! Rakyat alaf baharu, rakyat celik ICT. Generasi X, Y, dan Z dahaga akan transformasi yang diuar-uarkan! Maaf, hentikanlah sandiwara siasah!. Berbaktilah dengan ikhlas. Berkhidmatlah dengan jujur. Berjasalah dengan amanah. Jasa bakti demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat jelata! Yang jelas, YB milik rakyat! YB umarak nusa dan bangsa!

III
          Semalam, Tauke Tan menelefon aku lagi. Tauke Tan bertanyakan masalah rumah kedai leluhurku lagi. Katanya, beliau didatangi pegawai PBT. Pembinaan kedai dua tingkatnya  perlu dihentikan sementara. Notis hitam putih telah dikeluarkan oleh PBT.
          "Rumah kedai cikgu, bagaimana?" soal Tauke Tan lagi.
          "Beres!"
          "Jadi, premis saya bermasalah?" usik beliau lagi memperlihatkan rasa tidak puas hati dan kecewa.
          "Premis tauke hampir siap dibina. Tentulah tertakluk pada akta terbaharu. Tidak bolehlah tauke bandingkan pelan lulusan 1963 dengan pelan mutakhir! Sudahkah tauke mohon dan mendapat kelulusan KM?" tanyaku ringkas.
          "Belum, cikgu! Namun, bangunan dibina berpandukan pelan," hujah Tauke Tan.
          "KM penting, tauke! Apa-apapun, sila rujuk PBT untuk maklumat lanjut. Saya tidak berhak untuk memberikan pandangan. Terima kasih, tauke! Selamat malam," pintasku pantas sambil menamatkan bicara.

          Biarlah masalah itu diselesaikan oleh empunya badan. Yang penting urusan saya beres. Masalah rumah kedai leluhurnya selesai. Syukur, akhirnya fail TSUNAMI I, TSUNAMI II dan TSUNAMI III dapat saya tutup menurut lunas-lunas undang-undang dan SOP PBT di Daerah M. Terima kasih, mendiang ayah yang begitu cermat menyimpan geran usang rumah kedai sejak 1963 biarpun pekan TM di Daerah M pernah dilanda banjir besar pada 1971!

          Selang beberapa hari, aku didatangi Nyonya Lim pula. Nyonya Lim, pengusaha premis makanan Tionghoa di KB. Rupa-rupanya, premis perniagaannya turut dikenakan notis menurut Akta 1976.
          "Bahasa Melayu cikgu fasih. Lancar. Kefasihan dan kelancaran cikgu dapat membantu menyelesaikan masalah cikgu!" ujar Nyonya Lim.
          "Betul, Nyonya Lim. Selain bahasa, dokumen premis perlu kita miliki. Antara lain, pelan asal yang telah diluluskan oleh PBT, cukai pintu dan cukai tanah yang telah dilangsaikan, kelulusan KM dan..." jelasku sungguh-sungguh agar difahami oleh Nyonya Lim. Jika tidak, akan berlakulah kesalahfahaman dan kesalahtafsiran yang berpanjangan sehingga boleh menimbulkan fitnah.

          "KM? Pelan? Saya tidak pasti, cikgu. Maklumlah, premis itu saya warisi daripada mendiang suami. Sudah banyak kali, saya rujuk surat berdaftar PBT kepada Tuan SUP YB, malangnya tiada sebarang respons," ujar Nyonya Lim hampa dalam kebingungan.

          "Jangan bimbang, Nyonya Lim. Mohon bantuan Ahli Majlis PBT zon pekan TM. Barangkali, beliau dapat menghulurkan khidmat nasihat," usulku penuh keyakinan. Yang jelas, kes Nyonya Lim seperti kes Tauke Tan. Premis tanpa permohonan dan kelulusan KM. Oleh itu, mereka perlu mematuhi prosedur KM PBT sebelum dibolehkan membina premis atau berurus niaga kekal di KB.

          Debar masalah rumah kedai leluhurku mengingatkan aku tentang kehidupan. Yang jelas, kehidupan memerlukan ilmu dan pengalaman. Keberanian dan kecekalan. Sahabat yang membantu, seteru yang mengingatkan agar kita tidak karam melayari bahtera hidup di lautan kehidupan yang bergelora. Yang pasti, ketakwaan, ketidakputusasaan dan keiltizaman membolehkan insan menelusuri asam garam kehidupan tanpa gagal. Yang penting, sesat di hujung jalan, kembalilah ke pangkal jalan. Ayah! Ibu! Akhirnya, rumah kedai leluhur kita masih mampu berdiri gah megah di KB, pekan TM di Daerah M! Terima kasih, Tuhan! Bicara monologku kian dihambat halusinasi dinihari yang sepi dan bening.