Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Wednesday, September 30, 2015

Karangan SPM 2015 - Dimensi KeluargaIbu bapa sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna. Bincangkan usaha-usaha yang wajar dilakukan oleh ibu bapa untuk memastikan harapan mereka itu tercapai.

            Anak-anak yang sihat dan dapat menyerlahkan kecemerlangan diri dalam bidang akademik dan dunia kerjaya merupakan idaman kepada setiap ibu bapa. Belakangan ini, media massa arus perdana, seperti surat khabar, banyak melaporkan pelibatan remaja Malaysia dalam kegiatan negatif selain masalah keruntuhan akhlak yang kian leluasa. Dalam hal ini, siapakah yang harus dipertanggungjawabkan dalam usaha melahirkan anak-anak yang berakhlak dan berjaya? Yang jelas, ibu bapa bertanggungjawab sepenuhnya untuk merealisasikan impian murni, yakni terbentuk dan lahirnya insan yang berilmu, berakhlak dan berjaya dalam kehidupan di Malaysia. Setiap ibu bapa senantiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Jadi, mereka perlulah berusaha gigih untuk merealisasikan impian itu dengan mengaplikasikan kemahiran keibubapaan semaksimum mungkin agar matlamat yang diingini tercapai. Sebenarnya, terdapat beberapa usaha yang wajar difikirkan oleh ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna kepada diri, keluarga, bangsa dan negara kelak.

            Pertama sekali, usaha paling asas yang wajar dilakukan oleh ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna ialah mewujudkan suasana kekeluargaan yang saling berkasih sayang. Ibu bapa haruslah memahami bahawa anak-anak memerlukan perhatian dan kasih sayang mereka. Ibu bapa dapat mencurahkan kasih sayang sama ada melalui perkataan serta perbuatan kepada anak-anak agar mereka tidak diabaikan. Misalnya, ibu bapa haruslah memberikan pujian kepada anak-anak sama ada dengan cara memberikan hadiah ataupun ucapan pujian apabila mereka memperoleh keputusan yang cemerlang sama ada dalam bidang akademik ataupun kokurikulum. Hal ini penting kerana pujian daripada ibu bapa dapat menyuntik semangat dan memberikan motivasi kepada anak-anak untuk meneruskan usaha mencapai kejayaan dan kecemerlangan bak kata pepatah usaha tangga kejayaan. Kajian ahli sosiologi menunjukkan bahawa punca kebanyakan anak menjadi masyarakat yang tidak berguna adalah kerana keadaan rumah tangga keluarga yang porak-peranda di samping sikap ibu bapa yang terlalu mementingkan dunia pekerjaan di luar rumah. Sebagai contohnya, banyak ibu bapa yang menyerahkan tanggungjawab mendidik anak-anak kepada pembantu rumah sepenuhnya. Hal ini menyebabkan anak-anak merasakan diri mereka tersisih dan diabaikan lalu mencari jalan keluar untuk melakukan pelbagai perkara negatif. Tegasnya, anak-anak akan menjadi insan yang berguna kepada keluarga, masyarakat, agama, bangsa dan negara jika mereka mempunyai keluarga yang penyayang, prihatin dan saling mengambil berat antara satu sama lain.

            Selain itu, ibu bapa perlulah menyediakan tepat kediaman yang menepati konsep “Rumahku Syurgaku” demi keselesaan anak-anak semasa mereka berada di dalam rumah. Ibu bapa seharusnya mewujudkan rumah tangga atau keluarga yang aman dan damai supaya anak-anak mempunyai hati yang tenang ketika berada di rumah. Setiap ibu bapa perlulah mengelakkan pertelingkahan di hadapan anak-anak dan hendaklah berkelakuan santun agar diteladani oleh anak-anak bak kata peribahasa yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. Bagi mewujudkan keselesaan keluarga, ibu bapa perlulah menyediakan kemudahan yang lengkap untuk ahli atau anggota keluarga seperti bilik tidur yang mencukupi, bilik untuk menjalankan ulang kaji pelajaan dan bilik untuk menonton televisyen. Sudah terbukti bahawa anak-anak yang tinggal di rumah yang kurang selesa akan mendorong mereka bertindak melepak di luar kediaman dan sesetengahnya pula tidak pulang ke rumah. Amalan melepak atau bergentayangan ini akan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bentuk gejala negatif seperti merokok, penyalahgunaan dadah dan aktiviti moral yang liar dan bebas. Hal ini terbukti benar berlaku di bandar-bandar besar, khususnya di kawasan setinggan di pinggir kota kosmopolitan.

            Di samping itu, setiap ibu bapa haruslah memberikan didikan agama atau moral yang sempurna kepada anak-anak sejak kecil lagi kerana pepatah menyatakan bahawa kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya dan asas pendidikan sepatutnya bermula dari rumah. Didikan agama yang sempurna dapat membentuk akhlak yang mulia dan sikap berbudi bahasa yang terpuji kepada anak-anak di samping  dapat membantu mereka mengetahui batas dan norma kehidupan yang betul. Penerapan nilai agama dan moral dapat membantu anak-anak untuk membezakan  baik atau buruknya sesuatu perkara dan seterusnya membolehkan mereka membesar dengan berpandukan ajaran agama dan moral yang mulia. Sebagai contohnya, keluarga yang berasal daripada keluarga yang berpendidikan dan berperibadi tinggi, kebiasaannya anak keturunan mereka juga akan memperlihatkan nilai-nilai kehidupan yang terpuji dan disanjungi oleh masyarakat kerana bagaimana acuan begitulah kuihnya. Dengan kesempurnaan didikan agama dan moral, anak-anak dapat mengawal diri daripada melakukan perbuatan-perbuatan yang dilaknati oleh Tuhan. Tegasnya, didikan agama dan moral yang sempurna dapat merealisasikan impian ibu bapa untuk memiliki anak-anak yang berguna dan bersahsiah mulia di sisi masyarakat.

            Seterusnya, ibu bapa perlulah bersedia untuk menerima sebarang teguran daripada orang lain berkaitan dengan tingkah laku anak-anak mereka dengan hati yang terbuka. Sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, ibu bapa tidak sepatutnya menyebelahi anak-anak mereka apabila orang lain memberikan teguran yang wajar serta betul. Hal ini demikian kerana teguran yang diberikan itu bukanlah untuk memburuk-burukkan anak mereka, sebaliknya matlamat utama mereka bertujuan untuk membetulkan kesilapan yang telah dilakukan oleh anak-anak mereka. Dalam konteks ini, menjaga tepi kain orang lain dalam masyarakat  adalah untuk kebaikan bersama dan ibu bapa perlulah menerima teguran secara positif. Berdasarkan teguran yang diberikan, barangkali ibu bapa perlulah membetulkan kesilapan anak dan mencari punca mereka melakukan kesilapan sedemikian dengan secepat mungkin agar mereka berasa insaf dan tidak akan  mengulangi kesilapan yang sama. Jadi, untuk membentuk anak menjadi insan yang berguna dan terampil, ibu bapa perlulah menerima kritikan dan teguran orang lain, khususnya guru-guru di sekolah dengan hati yang tabah dan minda yang matang dan terbuka bak kata pepatah sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

            Akhir sekali, ibu bapa perlulah sentiasa mengikuti perkembangan pendidikan anak-anak sama ada dalam aspek akademik, kokurikulum mahupun kesahsiahan diri anak. Sikap prihatin dan ambil berat ibu bapa akan menyebabkan anak-anak merasakan bahawa diri mereka penting dan senantiasa diutamakan. Untuk tidak mengecewakan ibu bapa pula, anak-anak seharusnyalah berusaha meningkatkan kecemerlangan diri masing-masing sama ada dalam aspek akademik, kokurikulum mahupun kesahsiahan diri mereka. Hubungan ibu bapa dengan guru-guru sekolah juga memberikan impak kepada pembentukan sahsiah dan keperibadian mulia anak-anak. Sebagai contohnya, ibu bapa perlu menjalinkan hubungan yang baik dengan guru-guru di sekolah sama ada guru disiplin, guru kelas atau guru mata pelajaran. Tambahan pula, kunjungan ibu bapa ke sekolah untuk mengikuti perkembangan dan kemajuan anak-anak dalam bidang pelajaran dan perbincangan dengan guru disiplin sekolah berkaitan akhlak dan sikap anak di sekolah merupakan usaha yang wajar diberian pujian. Ibu bapa juga perlu mengawasi tingkah laku anak-anak di luar rumah serta mengenali rakan-rakan sepergaulan mereka dari semasa ke semasa untuk mengelakkan gejala negatif dalam kehidupan sehari-hari. Tuntasnya, ibu bapa perlu memantau setiap perkembangan pendidikan dan kesahsiahan diri anak-anak agar mereka mampu menjadi insan yang berguna, berakhlak dan berketerampilan apabila dewasa kelak selaras dengan matlamat utama Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

            Sebagai kesimpulannya, usaha untuk membentuk anak-anak menjadi insan yang berguna, berakhlak dan terampil memerlukan pengorbanan dan kesabaran kental ibu bapa. Untuk mendidik anak-anak menjadi seorang insan yang berguna bukanlah mudah sebaliknya pelbagai usaha yang proaktif  diperlukan untuk menyemaikan didikan dan nilai-nilai mulia dalam kehidupan anak-anak dari semasa ke semasa sehingga anak-anak meningkat dewasa dan berjaya dalam dunia kerjaya dan kehidupan.  Yang jelas, proses pendidikan ini perlu ditelusuri secara beransur-ansur dan meniti jambatan kesabaran dan ketabahan yang berliku. Oleh itu, perancangan yang teliti serta sistematik perlu dilakukan oleh ibu bapa secara berterusan untuk mendidik anak-anak menjadi insan yang berguna. Setiap ibu bapa juga berharap agar anak mereka berjaya sekali gus dapat memberikan sumbangan kepada masyarakat, bangsa dan negara di samping memartabatan dan mempertahankan maruah keluarga di sisi masyarakat. Tegasnya, tiada ibu bapa yang ingin melihat anak-anak mereka menjadi sampah masyarakat yang bukan sahaja tidak memberikan sebarang sumbangan kepada masyarakat, bangsa dan negara malah membawa masalah serta menjatuhkan imej negara di persada antarabangsa. Marilah kita sama-sama berganding bahu bagai aur dengan tebing untuk melahirkan anak-anak bangsa Malaysia yang berguna, berakhlak dan berketerampilan  sekali gus berbakti dengan penuh ikhlas dan setia kepada bangsa dan negara kita yang tercinta sejajar dengan maksud slogan keramat masyarakat, iaitu pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara!

Disediakan oleh:
Chai Wuang Xing, Tingkatan 5 Sains 1, SMJK Katholik, 35900 Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan.

NUKLEAR@NUCLEAR

30 SEPTEMBER 2015, RABU:
Selamat malam, Tg. Malim.
Nuclear weapons are the greatest environmental danger to the planet from humans, not global warming or ozone depletion.
- Alan Robock,
Climate Scientist and author of "Climatic Consequences of Nuclear Conflict".

Senjata nuklear ialah bahaya alam sekitar yang paling besar terhadap bumi akibat perbuatan manusia, bukannya pemanasan global atau penipisan lapisan ozon.
- Alan Robock,
Saintis Iklim dan pengarang buku "Akibat-akibat Iklim daripada Konflik Nuklear".

Monday, September 28, 2015

Bicara Profesional

Bicara profesional dengan YM Dr. Raja Mohd Azim bin Raja Haron, Pengarah Kesihatan Daerah Batang Padang, Ahli Majlis, Ketua Wanita MCA Tg. Malim dan Ahli Lembaga Pelawat Hospital pada 29 September 2015 di Medan Selera Tg. Malim, Perak Darul Ridzuan.

RAZAK SENSEI

Penulis berkesempatan untuk bergambar kenangan dengan para ahli panel dan moderator Wacana Pemikiran Razak Sensei di Dewan SITC, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tg. Malim.

Karya Terbaharu CLG

Karya penulis, sajak "Rel Kehidupan" dan makalah "Duri dan Durian dalam Peribahasa Melayu" tersiar dalam majalah Dewan Budaya dan Pelita Bahasa. Terima kasih Editor DB dan PB, DBP Kuala Lumpur. Bahasa Jiwa Bangsa.

Autograf Buku

YBhg. Tan Sri Dato' Profesor Dr. Dzulkifli Abdul Razak menurunkan autograf pada naskhah buku terbaharu beliau ("NURTURING A BALANCED PERSON - THE LEADERSHIP CHALLENGE") yang sempat dimiliki oleh penulis di Auditorium Utama UPSI pada 28 September 2015.

Majlis Advokasi Ilmuwan

Sebagai pemakalah, Munsyi Dewan (Bahasa), AJK Karyawan Pk dan MMS MAJLIS DAERAH TANJONG MALIM, penulis amat bersyukur kerana dapat menghadiri majlis ilmu dan sesi perkongsian pengalaman, iaitu Majlis Advokasi Ilmuwan anjuran Majlis Profesor Negara dengan kerjasama Utusan Malaysia, RTM dan UPSI pada 28 September 2015 di Dewan Auditorium Utama, UPSI, Tg. Malim, Perak Darul Ridzuan.

Sunday, September 27, 2015

Bagan Datoh ke Tg. Malim

27 September 2015, Ahad:
BAGAN DATOH - HUTAN MELINTANG - TELUK INTAN - BIDOR - SUNGKAI - TG. MALIM. Suata perjalanan yang meletihkan tetapi menarik setelah hampir sedekad setengah meninggalkan perkhidmatan pengangkutan awam, teksi dan bas lebih-lebih lagi esok sesi persekolahan untuk semester akhir sudah bermula dan lalu lntas (trafik) di Jalan Persekutuan dilanda kesesakan luar biasa.

Thursday, September 24, 2015

Kelapa - Lemang dalam Peribahasa MelayuKelapa dan Lemang dalam Peribahasa Melayu
oleh Chai Loon Guan

        Kelapa dan lemang merupakan dua subjek yang cukup besar peranannya dalam kehidupan kita sehari-hari, khususnya dalam kalangan masyarakat Melayu di negara kita, Malaysia. Kelapa boleh disinonimkan sebagai buah serba guna sama ada dalam masakan seharian mahupun sebagai sumber penawar kepada beberapa jenis penyakit pada zaman yang serba moden dan kompleks ini. Lemang pula cukup terkenal dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum dan agama, khususnya masyarakat Melayu di Malaysia sebagai juadah pada Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.

Kelapa

        Kelapa merupakan sejenis tumbuhan palma yang dikenali sebagai nyiur atau kerambil. Dari segi saintifiknya, pokok kelapa digelar sebagai cocos nucifera, iaitu tergolong dalam keluarga palma Arecaceae. Barangkali kita pernah mengenali kelapa dadih, kelapa hijau, kelapa puyuh, kelapa laut, kelapa bali, kelapa parut, kelapa loji, kelapa muda, kelapa kering (kopra), kelapa bulan dan kelapa tua dalam kehidupan kita sehari-hari, khususnya air kelapa muda.


Khasiat Air Kelapa 

        Air kelapa berkhasiat sebagai diuretik, iaitu untuk melancarkan pengeluaran air seni selain bermanfaat untuk mengatasi dehidrasi. Susu yang dicampur dengan air kelapa muda amat baik untuk makanan anak. Campuran air kelapa muda tersebut mempunyai khasiat untuk mencegah penggumpalan susu di dalam perut, muntah, sembelit, dan sakit pencernaan.

        Air kelapa juga dapat membantu mengatasi pengaruh racun ubat sulfat (garam atau ester asid sulfurik) dan antibiotik (sejenis bahan kimia yang dihasilkan oleh mikroorganisma yang boleh mencegah pembiakan atau memusnahkan mikrogorganisma lain seperti bakteria - digunakan dalam rawatan penyakit berjangkit pada manusia, binatang, dan tumbuhan) lain, sehingga menjadikan ubat-ubat tersebut lebih cepat diserap oleh darah selain menyembuhkan atau melenyapkan jerawat, noda-noda hitam, kulit mengering, dan wajah menjadi lebih berseri. Tambahan pula, air kelapa baik untuk masalah sembelit sekali gus melarutkan racun di dalam perut biarpun bersifat sementara, membantu menyembuhkan mabuk,  mengurangkan demam campak selain berfungsi menurunkan suhu badan dengan cepat.
        Bagi rawatan tradisional pula, air kelapa berkesan untuk membasmi pelbagai jenis cacing di dalam usus, dan perlu diminum pada sebelah pagi sebelum makanan lain diambil. Yang jelas, berdasarkan subjek, penulis dapat mengenal pasti sejumlah peribahasa Melayu, iaitu simpulan bahasa dan pepatah yang menggunakan kosa kata "kelapa". Antara lain, seperti:

Bil.
Peribahasa
Maksud
01.
Kelapa ditebuk tupai (sb)
Gadis yang telah hilang daranya (gadis yang ternoda)
02.
Kelapa bulan (sb)
Kelapa muda
03.
Kelapa dara (sb)
Pohon kelapa yang baru hendak berbuah
04.
Kelapa gading (sb)
Sejenis kelapa kuning
05.
Kelapa komeng (sb)
Jenis kelapa bermutu rendah
06.
Kelapa muda tidak berminyak (ppt)
Orang muda belum banyak pengalaman
07.
Kelapa puan (sb)
Kelapa yang isinya sangat lembut
08.
Kelapa setandan (sb)
Ciri-ciri yang serupa
09.
Kelapa tebal sabut, terhempas ke batu tak pecah, dibuang ke laut tak tenggelam (ppt)
Kalau ramai anak cucunya, dikasihi kaum keluarga, suka menolong, hidup tentu selamat


Lemang

        Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat (2007), lemang ialah sejenis makanan (daripada pulut dan santan) yang dibakar di dalam buluh. Lemang, biasanya cukup terkenal menjelang perayaan utama masyarakat Melayu, iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Lemang biasanya dihidangkan bersama dengan rendang ayam atau rendang daging dan ketupat kepada para tetamu rumah terbuka yang diadakan pada setiap tahun.

       
        Yang cukup menarik ialah kosa kata lemang turut diungkapkan dalam peribahasa Melayu sebagai pedoman dan pengajaran kepada masyarakat dalam kehidupan kita sehari-hari. Antara lain, seperti:

Bil.
Peribahasa
Maksud
01.
Bersandar di lemang hangat
Berlindung kepada orang yang zalim akan binasalah ahlinya
02.
Memakan hendak lemang, membeli hendak pelo (pelat, telor)
Inginkan barang yang elok tetapi enggan membayar harga yang sepatutnya
03.
Menyandang lemang hangat orang
Menanggung akibat perbuatan orang lain

        Selain alam fauna, unsur buah-buahan (flora) dan makanan (kuih tradisi) istimewa dan terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu turut digunakan oleh cendekia bahasa dan budaya untuk mengungkapkan peribahasa Melayu sejak turun-temurun. Yang jelas, peribahasa Melayu terbukti kaya akan nilai falsafah dan pengajaran hidup yang tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas, dan masih relevan untuk kita hayati dan telusuri dari semasa ke semasa selagi hayat dikandung badan.

Bendera Puith

CLG berkesempatan untuk menghadiahi YB Tn. P. Kamalanathan, Timbalan Menteri Pendidikan Malaysia senaskhah Antologi Cerpen "Bendera Putih" terbitan ITBM (2015) pada 20 September 2015 di Hotel Grand Pacific, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Wednesday, September 23, 2015

LEMANG

LEMANG
Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat (DBP, 2007), lemang ialah sejenis makanan (daripada pulut dan santan) yang dibakar di dalam buluh.
Lemang dalam Peribahasa Melayu:
a. Bersandar di lemang hangat - berlindung kepada orang yang zalim akan binasalah akhirnya.
b. Memakan hendak lemang, membeli hendak pelo (pelat, telor) - inginkan barang yang elok tetapi enggan membayar harga yang sepatutnya.
c. Menyandang lemang hangat orang - menanggung akibat perbuatan orang lain.
Kata Kerja Lemang dalam BM:
melemang - membakar lemang
Sekian, terima kasih. Bahasa Jiwa Bangsa.

(Sumber Gambar: Pn. Hjh. Sabariah Bahari)

Tuesday, September 22, 2015

Cerpen - RUMAH II
RUMAH II
oleh Chai Loon Guan

I
        Pagi-pagi lagi, muncul traktor Caterpillar. Deruman enjinnya menggegarkan sebuah desa di pinggir perkampungan Kroh. Deruman itulah pada setiap pagi membangunkan cucu Nyonya Tan. Teh JI, Teh JII, dan Teh JIII. Teh JI berusia 12 tahun, calon UPSR. Teh JII 10 tahun. Teh JIII pula baru berusia 4 tahun. Menantu Nyonya Tan berasal dari Borneo. Anak jati Borneo, Malaysia Timur.

        Dalam perlahan-lahan, hidup pula enjin jengkaut buatan Jepun yang sudah berkampung sejak sebulan dua. Lori-lori pengangkut tanah sudah bergerak bersedia mengangkut tanah-tanah kekuningan merah yang dikorek oleh jentolak itu. Tanah tanih itu kemudiannya dipindahkan sebelum dimuntahkan mengisi lembah-lembah yang rendah. Yang jelas, kerja-kerja penambakan merungsingkan Nyonya Tan. Sejak kematian suaminya separuh dekad yang lalu, segala beban keluarga terpikul di pundaknya. Ah, usia yang kian memanjat tua semakin mengikis kewibawaannya menguruskan segala-galanya.

        "Dah cari rumah sewa, nyonya?" tanya pengurus projek.
        "Susah! Susah nak dapat rumah sewa!"
        "Tak susah. Pokoknya wang, nyonya!" usik pengurus itu lagi. Pengurus yang berperut buncit itu tersenyum sinis.
        "Bukan tauke tidak tahu, Kroh baru dilanda musibah bah!" keluh Nyonya Tan. Benar, musibah bah yang paling dahsyat pada abad ini!
        "Rumah usang ini, akan kami roboh tiga bulan lagi!"
Peringatan bagaikan amaran awal diberikan kepada Nyonya Tan.
        "Dua bulan?" Nyonya Tan kurang pasti. Barangkali mengalami masalah pendengaran. Maklumlah, usia kian meniti senja.
        "Tidak. Notis tiga bulan!"
        "Faham?"

        Angguk Nyonya Tan seperti memahami gerak bibir pengurus projek yang berbaju kapitalis itu.

        Sepanjang hidup bersama dengan mendiang suami, mereka dikurniai empat orang anak. Yang sulung dan yang ketiga, lelaki. Yang kedua dan yang bongsu, perempuan. Kedua-dua anak perempuan sudah berkahwin. Seorang di Perak.  Seorang lagi di Kedah. Kedua-dua anak gadis terpaksa mengikut suami di perantauan. Adat tradisi masyarakat Tionghoa yang diwarisi turun-temurun. Zaman-berzaman. Sepanjang hidup bersama, aman dan sejahtera biarpun hidup kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang. Mohon rancangan rumah murah, gagal. Mohon rancangan perumahan rakyat, gagal juga. Nak beli rumah mampu milik di daerah ini, sememangnya tidak mampu. Jadi, bersewa rumahlah keluarga Nyonya Tan dekad-berdekad. Mula-mula tinggal di Kuala Terengganu. Kemudian, Rumah Anak Bukit, Kroh. Dan, kini menginap pula di rumah usang ini. Rumah usang dua tingkat inilah yang menunggu masa untuk rebah. Rebah untuk membuka ruang kepada pembahagian lot-lot tanah perumahan. Lot tapak perumahan banglo mutakhir di Daerah Kroh.

        "Banglo?" tanya aku, sekembali bercuti pada musim persekolahan semester pertengahan tahun.   
        "Ya, banglo mewah dua tingkat!" jawab suriku, Jia.
        "Harga seunit?"
        "Kurang lebih RM 500,000.00!"
        Terkelu lidah aku untuk berbicara. Wang gratuitiku selepas bersara pilihan jauh daripada mencukupi. Sekadar mampu aku dengar, tafsir dan berangan-angan seperti Mat Jenin.

        Gauman enjin traktor kian lantang. Jeritan enjin jengkaut kian nyaring. Tanah-tanah bukit kian rata. Lembah kian dipenuhi tanah merah. Rataan kian menghampiri rumah sewa usang yang didiami Nyonya Tan sekeluarga. Kini, segala-galanya di tangan kedua-dua anak lelakinya. Merekalah ketua keluarga biarpun yang sulung masih teruna, bujang terlajak. Tiada jodoh agaknya. Benarlah, jodoh pertemuan di tangan Tuhan. Ajal maut juga di tangan-Nya. Persoalannya, jika kita tidak berusaha, bagaimana? Yang penting,  langkah permulaan mesti kita mulakan bak kata peribahasa Cina, seribu langkah pada masa depan bermula dengan langkah pertama!

        Terbongkok-bongkok Nyonya Tan menguruskan hal rumah tangga. Biarpun usia sudah menghampiri 90 tahun, Nyonya Tan masih mampu berkebun sayur secara kecil-kecilan di tanah sekangkang kera di halaman rumah sewa usang itu. Hasil tanaman dijadikan makanan harian, mingguan dan bulanan. Malah, selebihnya hasil, dijual secara kecil-kecilan kepada penduduk sekitar kediaman. Pendapatan itu dikumpul. Pendapatan itu dibayarnya, bil elektrik,  bil air dan ongkos perubatan dari semasa ke semasa. Ah, keresahan kian mewarnai buana fikir Nyonya Tan. Tidak lama lagi, kebun sayurnya turut akan dikambusi tanah-tanih merah. Tidak lama lagi, jengkaut dan jentolak akan mengerjakan tanah kebun sekangkang kera itu semahu-mahunya. Dan, yang paling sedih, dia dan keluarga perlu berpindah lagi. Rumah sewa usang itu akan diratakan! Rumah sewa usang yang telah banyak berbudi dan berjasa kepada Nyonya Tan sekeluarga!

II
        "Kita cari rumah lain, bang!" Minah Lui berbisik kepada suaminya. Tiada respons daripada Teh Jr, anak lelaki bongsu, Nyonya Tan.
        "Tak mungkin saya nak duduk dengan orang tua nyanyuk itu! Tak ingin, saya!" tambah Minah Lui lagi.

        Pendirian tegas Minah Lui menambahkan kerungsingan Teh Jr. Kerungsingan kian memuncak apabila ditambah lagi dunia perniagaannya yang kian merosot akhir-akhir ini. Banyak pelanggan beralih angin. Dari kedai barangan elektrik kecil, di pinggir bandar Kroh ke kedai barangan elektrik besar. Sudah pasti, yang besar berdaya saing. Syarikat besar mampu menawarkan harga yang jauh lebih kompetitif berbanding dengan harga runcit tawaran Teh Jr. Maklumlah, kedai besar mempunyai modal pusingan yang banyak. Hal ini tidak sama dengan kedai elektrik ikan bilis milik Teh Jr. Kedainya kecil. Modalnya tidak banyak. Sewa bangunan perlu dibayar. Bil elektrik dan air perlu dilangsaikan pada setiap bulan tanpa gagal. Jika gagal, notis yang berwarna merah akan diterima sebelum tindakan pemotongan. Kekangan cukup banyak untuk menawarkan harga yang dipinta oleh pelanggan-pelanggan tetapnya, rata-rata rakyat marhaen di Daerah Kroh.

        Tarikh notis pindah kian merangkak tiba. Sebulan. Dua bulan. Dan, kini tinggal sisa-sisa minggu yang berbaki. Suriku kian cemas. Suriku kian resah. Suriku kian gelisah. Bagaimana nanti tarikh itu tiba dan rumah sewa masih belum ditemui? Bagaimana?

        "Itu tanggungjawab Teh Sr kau, Jia!" bisik aku di ruang tamu rumah usang itu. Rumah papan dua tingkat. Rumah peninggalan leluhur tuan punya rumah sejak enam dekad yang lalu. Panas sememangnya panas, terutamanya peralihan waktu tengah hari menelusuri petang. Panas membahang rumah itu dibakar mentari.

        "Nampaknya belum ada sebarang tindakan..." luah suriku lagi.
        "Apa?"
        "Belum. Tiada sebarang tindakan, bang!"
        "Belum?"
        "Hal ini perlu dibereskan sebelum kita bertolak pulang, Jia!" Bahang kerisauan kami kian membara. Lembab betul Teh Sr dan Teh Jr. Dalam hal ini, Teh Jr perlu lebih proaktif. Teh Jr harus memikirkan hal ehwal keluarga. Kebajikan anak isteri dan ibu yang semakin berusia.

        "Datang isteri kontraktor pagi tadi..."
        "Apa ceritanya?"
        "Ada rumah kosong untuk disewa di kawasan yang berhampiran,"
        "Bagus. Selepas makan malam, kauajak mereka untuk berbincang. Kata putus perlu diambil segera! Jangan bersikap sambalewa!"

        Tindakan pantas diperlukan agar rumah dapat disewa sebelum tarikh akhir. Jangan sampai jentolak menelan rumah usang, baru tercari-cari akan tempat berlindung! Masih ada rumahkah, Kroh setelah dilanda musibah bah beberapa bulan yang lalu?

III

        Usaha tanpa mengenal penat, pasti akan berjaya. Syukur kepada Tuhan, dapat juga Teh Sr dan Teh Jr menyewa rumah teres dengan bantuan isteri kontraktor yang budiman. Yang pasti, peranan suriku, Jia tidak dapat dinafikan. Tanpa desakan, barangkali hasilnya adalah sebaliknya. Ibu mertuaku, sekadar menurut sahaja. Kalau boleh, dia tidak mahu berpindah randah. Susah. Leceh. Rumah usang ini cukup nostalgik. Di sinilah, dia dapat bercucuk tanam. Di sinilah, dia dapat menternak ayam itik. Di sinilah, kebun pisang diusahakan. Subur. Hasilnya cukup memberangsangkan. Sekurang-kurangnya, ada sumber pendapatan sampingan. Sumber pendapatan itulah yang dapat membantu seisi keluarga apatah lagi ketika Teh Jr dan Teh Sr kesempitan wang. Ekonomi pula tidak menentu. Mata wang kian merundum. Kebanyakan barang dikenakan GST! Hal itu tidak dipedulikan oleh isteri Teh Jr, Minah Lui. Yang penting bagi Minah Lui, ketika zaman agak mewah suaminya, dia asyik ke pusat beli-belah. Beli pelbagai barangan. Set dapur, peti ais dan televisyen baharu. Kononnya, set dapur, peti ais dan televisyen di rumah usang itu sudah ketinggalan. Kemudian, didesak oleh Minah Lui agar berpindah ke pekan. Masak sendiri dan jarang pula pulang menziarahi bapa dan ibu mertua di rumah usang itu. Benarkah, besar sudah anak lelaki, selepas berumah tangga, lambat laun akan meninggalkan ibu bapa bersendirian?

        Sebagai ibu dan ibu mertua, dia tidak mampu untuk bermasam muka dengan anak menantu. Sebagai nenek pula, dia juga tidak mampu untuk bertelagah dengan anak cucu. Biarlah, asalkan anak bongsu, Teh Jr dan keluarganya bahagia. Apapun, di rumah usang sewaan inilah, tercatat akan sejarah. Mendiang suami yang tercinta diserang sakit jantung. Masuk wad ICU Hospital Kroh sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir. Demikianlah, ajal maut di tangan Tuhan. Yang hidup, perlu meneruskan kehidupan biarpun susah dan mencabar. Hidup dan kehidupan. Mujur, segala-galanya dapat diuruskan dengan baik. Selepas beres dan memperoleh kepastian, kami pun bertolak pulang ke Daerah Mualim.

        Beberapa minggu sebelum tarikh pengosongan rumah usang itu, telefon rumah berdering lagi. Seperti biasa, menurut maklumat, Teh Sr dan Nyonya Tan masih belum berpindah. Hairan. Bukankah segala-galanya sudah dibereskan tempoh hari? Rumah teres tiga bilik telah disewa. Wang deposit dan sewa sebulan telah dilangsaikan? Jadi, masalah apakah yang menyebabkan Teh Sr dan Nyonya Tan masih meniti hari-hari terakhir di rumah usang itu?
       
        Kata isteri kontraktor, yang berpindah hanya Teh Jr dan keluarganya. Kata isteri kontraktor lagi, yang masih mendiami rumah usang itu, Nyonya Tan dan Teh Sr. Jadi? Bukankah, Teh Sr yang membayar segala ongkos penyewaan? Bukankah wang deposit telah dilangsaikan? Bukankah seberkas kunci rumah teres tiga bilik itu telah diserahkan tempoh hari? Jadi? Benar. Rumah teres itu memiliki tiga buah bilik. Ikut persetujuan keluarga, dua bilik untuk keluarga Teh Jr. Baki sebilik, yang terletak di bahagian belakang untuk Nyonya Tan dan Teh Sr. Jadi?

        Beberapa kali telefon rumah berdering nyaring. Beberapa kali pula telefon pintar Jia berurusan dengan Teh Sr, isteri kontraktor dan Teh Jr. Respons daripada Teh Jr pasif, seolah-olah tiada masalah. Agaknya sudah dijampi oleh Minah Lui. Atau, Teh Jr sudah termakan akan nasi kangkang Minah Lui. Respons Teh Sr dua kali lima. Biarpun masih bujang, Teh Sr masih bersikap acuh tak acuh. Sambalewa. Sememangnya, wujud manusia sedemikian rupa. Tiada resah, tiada gelisah. Dan, hidup masih mampu diteruskan biarpun dibelenggu oleh seribu satu masalah.

        Rupa-rupanya, bilik yang ketiga itu telah diisi. Bilik untuk Nyonya Tan dan Teh Sr telah dipenuhi oleh Minah Lui dengan barangan dapur dan perabot. Mahu tidak mahu, Nyonya Tan dan Teh Sr perlu berikhtiar mencari rumah teres sewaan lain. Sayangnya, Teh Sr masih belum bergerak. Fiil Teh Sr seolah-olah rumah teres idaman akan datang menyembah di kakinya!

        Khidmat bakti isteri kontraktor itu masih diperlukan. Isteri saya masih bersikap tenang pada saat-saat di luar dugaan itu. Yang pelik, apakah tindakan Teh Jr, selaku suami dalam keluarganya? Dayuskah, Teh Jr? Apakah Teh Jr telah disihir oleh isterinya, Minah Lui? Jangan lupa, wang deposit dan sewa bulanan dibayar oleh Teh Sr. Demikianlah ceriteranya. Tindakan Teh Jr dan Minah Lui telah melukai hati Teh Sr. Tindakan Teh Jr dan Minah Lui telah menodai persetiaan yang termeterai selama ini. Ah, benarkah makna peribahasa Melayu, air yang dicencang tidak akan putus? Kerana sayang akan isteri, ibu tua dipinggirkan. Kerana sayang akan anak, ibu tua ditinggalkan. Bukankah sayang akan isteri tinggal-tinggalkan, sayang akan anak tangan-tangankan?

        "Ingat, jangan biarkan orang tua itu berpindah ke rumah ini!" Baris ayat persis amaran termuntah jua dari mulut Minah Lui kepada suaminya, Teh Jr. Siapakah orang tua itu? Orang asing? Orang luar? Pendatang asing Indonesia? Bangla? China Doll? Benarkah, kehidupan ini terlalu buta akan kemanusiaan? Benarkah kehidupan ini terlalu miskin akan nilai kekeluargaan? Barangkali benar, alaf sarwajagat ini, manusia terlalu mengabdikan diri kepada wang dan kemewahan. Darjat? Pangkat? Jadi, buanglah persaudaraan, buanglah silaturahim, buanglah kemanusiaan!

        "Ingat, jumpa Nyonya Chan, isteri kontraktor, esok!" Isteri aku, Jia sempat memberikan peringatan kepada abang sulungnya, Teh Sr.
        "Pindah segera! Bayar wang deposit dan sewa bulanan! Jangan berlengah lagi. Jangan berdolak dalih lagi!"

        Dan, berpindahlah Nyonya Tan dan Teh Sr ke rumah teres sewaan yang kedua tanpa Teh Jr, Minah Lui dan anak-anak! Bagaimana, esok? Benar, selagi ada bulan dan mentari, esok pasti datang! Barangkali, hari ini hari Teh Jr dan Minah Lui. Barangkali esok, hari Nyonya Tan dan Teh Sr pula. Yang pasti, ada karmanya! Sedih, yang menjadi mangsa, anak-anak Teh Jr dan Minah Lui yang masih kecil. Cucu-cucu Nyonya Tan yang masih mentah. Anak-anak saudara Teh Sr yang semakin dewasa di buana kehidupan yang bersimpang siur ini! Di anjung rumah teres sewaan itu, Teh Sr sempat bermonolog. Masih ada mentarikah, esok?
Sumber Gambar Sisipan: Tn. KonYit Chin
(Hak Cipta Terpelihara @ CLG23092015)