Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Wednesday, August 26, 2015

Skrip Pidato BM T3CERAMAH

        Selamat pagi kepada YBrs. Pn. Teng Siew Bee, Pengetua, SMJK Katholik, Tg. Malim, barisan pentadibir, guru-guru dan murid-murid di SMJK Katholik Tanjong Malim yang dikasihi sekalian. Sebagai seorang sukarelawan alam sekitar, saya berasa amat bangga dan teruja kerana diberi peluang dan kesempatan untuk menyampaikan ceramah di dalam dewan yang mulia ini. Saya akan berbicara tentang kebaikan amalan kitar semula.
       Belakangan ini, amalan kitar semula ini hangat dibincangkan dalam kalangan masyarakat, media massa  dan pemimpin masyarakat di seluruh negara. Antara perkara utama yang disentuh ialah usaha-usaha untuk menyedarkan rakyat tentang kepentingan amalan kitar semula dalam kehidupan kita sehari-hari. Namun, saya amat pasti bahawa sebilangan besar masyarakat Malaysia masih kurang sedar akan kepentingan kitar semula. Sebenarnya, kitar semula ialah proses mengolah bahan buangan semula untuk menghasilkan barangan yang baharu. Amalan kitar semula sebenarnya banyak memberikan kebaikan kepada kita sekiranya dilaksanakan dengan kerjasama dan iltizam semua pihak, termasuk masyarakat setempat.
       Pertama sekali, amalan kitar semula dapat mengelakkan pencemaran alam sekitar yang berpunca daripada kelakuan masyarakat yang suka membuang sampah di merata-rata tempat, membakar sampah, mencemarkan sungai dan laut. Bahan-bahan buangan yang dikumpulkan di pusat pengumpulan akan dihantar ke kilang-kilang untuk diproses semula. Melalui proses ini, kos pengeluaran dapat dijimatkan. Bahan-bahan yang boleh dikitar semula termasuklah kaca, kertas, plastik,  tekstil dan sebagainya.
       Seterusnya, amalan kitar semula berdaya mampu untuk mengurangkan bahan buangan, mengurangkan penggunaan bahan mentah baharu dan menjimatkan tenaga. Oleh itu, kita dapat menjimatkan sumber alam yang semakin berkurang dan terancam. Contohnya, pokok  telah ditebang untuk dibuat kertas. Sebaliknya, jika kita mengamalkan program kitar semula, saya amat percaya bahawa masalah pencemaran dan pembalakan haram dapat ditangani sekali gus  mengelakkan kepupusan hutan.
       Bahan-bahan kitar semula juga boleh dijual untuk menambah rezeki. Program ini turut memberikan pendapatan tambahan kepada golongan miskin secara tidak langsung. Wang perolehan tambahan dapat ditabung oleh mereka untuk kegunaan masa depan atau membeli barang-barang keperluan utama mingguan. Walaupun jumlah pendapatannya sedikit namun tabungan tersebut akan meningkat dalam jangka masa panjang, bak kata peribahasa Melayu, sedikit­-sedikit, lama-lama menjadi bukit. Sesungguhnya, amalan kitar semula juga dapat membuka peluang pekerjaan untuk masyarakat bekerja di kilang kitar semula.
       Selain itu, amalan kitar semula dapat memupuk nilai-nilai murni dalam kalangan masyarakat seperti berjimat-cermat, sayang-menyayangi dan menghargai alam sekitar. Jika kita mencintai alam sekitar, maka bumi akan menjadi lebih bersih dan kesihatan kita pula akan terjamin.
       Sesungguhnya, amalan kitar semula perlu dipraktikkan dalam kehidupan seharian kita. Oleh itu, semua pihak haruslah bantu-membantu bagai aur dengan tebing untuk menjayakan aktiviti kitar semula sekali gus melahirkan masyarakat Malaysia yang harmoni dan cinta akan alam sekitar. Salam Sehati Sejiwa.
Sekian, terima kasih.

CHUA MAY XIN, TINGKATAN 3, SMJK KATHOLIK, 35900 TG. MALIM, PERAK DARUL RIDZUAN.

No comments: