Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Monday, August 31, 2015

Semarak Bahasa Kebangsaan Kg. Baru Behrang Stesen
Program Semarak Bahasa Kebangsaan Kampung Baru Behrang Stesen 2015
oleh Chai Loon Guan

          Bahagian Kampung Baru, Jabatan Perdana Menteri, melalui JKKK Kampung Baru Behrang Stesen dengan kerjasama intim Bahagian Pengembangan Bahasa Kebangsaan Pelbagai Kaum, Dewan Bahasa dan Pustaka telah berjaya menganjurkan Program Semarak Bahasa Kebangsaan Kampung Baru Behrang Stesen 2015 pada 29 Ogos 2015 (Sabtu) bertempat di Dewan Majlis Daerah Tanjong Malim Behrang Stesen. 

          Program Semarak Bahasa Kebangsaan Kampung Baru yang julung-julung kali diadakan di pekan kecil  Behrang Stesen ini telah berjaya menarik perhatian masyarakat pelbagai kaum (Cina, Melayu, India, Orang Asli) di pekan Behrang Stesen dan kampung-kampung yang berdekatan. Program Semarak Bahasa Kebangsaan Kampung Baru Behrang Stesen merupakan projek perintis Bahagian Kampung Baru, Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama intim DBP bertujuan untuk memperkenalkan pelbagai aktiviti kebahasaan dan kesusasteraan (BM) di samping mengeratkan tali silaturahim masyarakat melalui wahana bahasa Melayu sekali gus mendokong usaha Bahagian Kampung Baru, JPM dan DBP untuk mempertingkatkan dan menyebarluaskan penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa komunikasi, bahasa kebangsaan dan bahasa perpaduan dalam kalangan masyarakat marhaen pelbagai ras, budaya dan agama di peringkat akar umbi.


          Majlis pembukaan rasmi program telah disempurnakan oleh YB Dato' Dr. Mah Hang Soon, DPMP, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Kampung Baru, Perak Darul Ridzuan. Antara acara yang telah dijalankan pada sebelah pagi ialah permainan dam dewasa, pertandingan susun kad kata, pertandingan bercerita, deklamasi sajak Hari Kebangsaan dan pertandingan mewarnai lukisan. Sambutan cukup menggalakkan daripada murid-murid tadika (prasekolah), SJKC dan SJKT (Tahap 1 dan Tahap 2) Behrang Stesen, Behrang Ulu, Slim Village dan Tg. Malim, SMJK Katholik Tg. Malim dan orang dewasa. Para audiens dan masyarakat setempat turut dihiburkan oleh persembahan nyanyian dan tarian klasik, Sewang, masyarakat Orang Asli Kampung Chinggong, Behrang Ulu.


          Majlis penutupan rasmi program pada sebelah petang dan malam hari pula telah disempurnakan oleh YB Dato' Rusnah bt. Kassim, DPMP, PPMP, KMN, PPT, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunanan Wanita, Keluarga, Kebajikan Masyarakat, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Perak Darul Ridzuan. Yang turut hadir memeriahkan majlis ialah YBhg. Datuk Abang Sallehuddin bin Abang Shokeran, Pengarah Jabatan Pengembangan Bahasa dan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, YBhg. En. Chong Ka Foo, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Kampung Baru, Jabatan Perdana Menteri, YBrs. Encik Abdul Wahab bin Hamzah, Ketua Bahagian Pengembangan Bahasa Kebangsaan Pelbagai Kaum, DBP, Ahli Majlis MDTM, Pegawai Kemajuan Perkampungan Baru Slim River, pemimpin masyarakat, badan-badan bukan kerajaan, MMS, Munsyi Dewan (Bahasa), pegawai DBP dan masyarakat setempat. Acara penutupan rasmi telah diserikan oleh persembahan deklamasi sajak, SEHATI SEJIWA oleh Encik Chai Loon Guan, penyair bukan Melayu Perak Darul Ridzuan (Munsyi Dewan), peragaan aneka pakaian kebangsaan dan pertandingan nyanyian (karaoke) lagu-lagu Melayu dan cabutan bertuah. 

Sesungguhnya, kejayaan dan kecemerlangan penganjuran program Semarak Bahasa Kebangsaan Kampung Baru Behrang Stesen jelas membuktikan bahawa bahasa kebangsaan diterima dan dihayati oleh segenap lapisan masyarakat, dan seterusnya mampu berperanan sebagai wahana perpaduan nasional sekali gus menjadi penanda aras penganjuran kepada JKKK Kampung Baru di seluruh negara pada masa-masa yang akan datang. Bahasa Jiwa Bangsa.
Chai Loon Guan, Tg. Malim, Perak Darul Ridzuan.

No comments: