Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Sunday, July 26, 2015

Metafora, SB dan Ayat Pasif dalam Cerpen MUNSYIGaya Bahasa Metafora, Simpulan Bahasa dan Ayat Pasif Diri Pertama dalam Cerpen MUNSYI oleh Chai Loon Guan

Pendahuluan

          Bidalan Melayu, kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan hendak diduga bermaksud kalau tidak cukup syarat, jangan dibuat apa yang tidak terdaya. Begitulah, nasib sang pengembara atau musafir dari desa pedalaman sekiranya menyimpan hasrat untuk mengembara dan mencari nafkah hidup di kota metropolitan. Sebelum berhasrat, adalah lebih selamat dan bermanfaat, sekiranya sang pengembara atau peraih rezeki yang ingin berhijrah ke kota menimba ilmu dan pengalaman sebanyak mungkin selain diperkuat oleh ilmu agama, bahasa, budaya dan jati diri supaya tidak teroleng-oleng dipukul badai samudera kota yang menduga kehidupan insan di buana sarwajagat ini. Demikianlah, mesej yang ingin disampaikan oleh cerpenis terkenal tanah air, Husna Nazri dalam cerpen MUNSYI yang terpilih sebagai teks bacaan wajib Komponen Sastera BM Tingkatan 4 mulai 2015.

Sinopsis Cerpen Munsyi
         
          Watak saya, Mel meluahkan hasrat untuk berhijrah ke kota. Hal ini membimbangkan bondanya. Bonda bimbang kalau-kalau Mel mudah hanyut dibawa arus hedonisme (pegangan atau pandangan hidup yang mementingkan keseronokan atau kesenangan hidup) dan modenisme (pemikiran cara moden) kota lantaran kecetekan ilmu agama, bahasa ibunda dan budaya nenek moyang yang diwarisi sejak zaman-berzaman.

          Bonda sempat menasihati Mel tentang agama dan bahasa nenek moyang, yakni kedua-duanya warisan yang masih terpelihara. Jika agama dan bahasa hilang, maka akan lahirlah generasi yang dilaknati Tuhan. Kata bonda lagi, kota besar yang sudah kehilangan nilai-nilai tradisinya itu, dibangunkan oleh kempen dan slogan yang sarat dengan api prasangka dan runcing prejudis para warganya yang berlainan kaum dan latar belakang. Manusia kota telah dipisahkan oleh benteng-benteng ketaksuban dan kepentingan diri serta identiti masing-masing.

          Mel teringat akan cerita bonda tentang sejarah hitam dekad lampau, iaitu 13 Mei 1969. Akibat sistem pecah dan perintah penjajah, meletuslah tragedi sengketa dan rusuhan kaum. Jadi, Mel bertekad untuk mendalami ilmu, menelusuri teks Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah serta menimba pengalaman di desa halaman sebelum berhijrah ke kota yang senantiasa diancam gelora itu. Hak dan maruah, nilai sejarah, roh patriotisme dan jati diri perlu dipertahankan untuk mendepani cabaran globalisasi.

          Sebelum bertolak ke kota, bonda mahu Mel menyerahkan naskhah-naskhah kitab lama, khazanah nenek moyang kepada Munsyi, seorang sahabat lama bonda. Hasrat bonda itu dapat ditunaikan oleh Mel. Minggu-minggu pertama di kota mewah, Mel dapat menyaksikan kerapuhan jiwa anak-anak muda sebangsa. Mereka hanyut dalam keseronokan hidup dengan memperdagangkan maruah dan peribadi. Tercemarlah bahasa ibunda dan agama murni. Anak-anak muda berpelesiran dalam arus kemunduran sehingga hilang identiti dan jati diri.

          Pada suatu hari, Mel terhidu akan perkhabaran, yakni kampung Munsyi akan dirobohkan dan dibangunkan bangunan mewah serta hotel yang bertaraf lima bintang. Mel tercari-cari akan Munsyi. Mel bimbang akan puluhan buku lama bonda. Yang teramat sedih dan pilu, satu-satunya tanah rizab milik bangsanya di kota besar itu akan berpindah tangan kepada saudagar asing yang rakus. Dalam kehilangan itu, Mel masih tercari-cari akan Munsyi, pejuang bahasa ibunda tua yang sudah menghilangkan diri.

Tema:
Semangat cinta akan agama, bangsa, bahasa, dan budaya yang tersemai dalam jiwa raga warganegara.

Persoalan:
a. Usaha menghidupkan roh patriotisme dan jati diri dalam jiwa anak-anak muda.
b. Harapan warga tua agar agama, bahasa, budaya, dan adat resam turun-temurun dipertahankan.
c. Kecenderungan anak-anak muda melupakan dan memperlekeh bahasa dan budaya sendiri.
d. Kesan penjajahan kepada penduduk peribumi.
e. Kehidupan kota yang penuh dengan pelbagai cabaran.

Metafora dalam Cerpen MUNSYI

Bil.
Metafora
01.
Cermin maruah
02.
Api prasangka
03.
Benteng-benteng ketaksuban
04.
Parut luka sentimen
05.
Sejarah suram
06.
Duka angkara
07.
Benih penjajah
08.
Racun perkauman
09.
Api pergolakan
10.
Udara kemerdekaan
11.
Benteng perkauman
12.
Gelanggang pertumpahan darah
13.
Pagar-pagar perkauman
14.
Gelora kota
15.
Akal kebijaksanaan
16.
Roh patriotisme
17.
Wacana penghubung

Simpulan Bahasa dalam Cerpen MUNSYI

Bil.
Simpulan Bahasa
Makna
01.
Harga diri
Maruah
02.
Setahun jagung
Tiga atau empat bulan, masih muda
03.
Bahasa ibunda
Bahasa sendiri
04.
Tanah air
Negara tempat kelahiran
05.
Besar hati
Bangga
06.
Sekelip mata
Sekejap
07.
Bahasa Jiwa Bangsa
Bangsa terkenal kerana mempunyai bahasa yang berdaulat

Pola Ayat Pasif Diri Pertama dalam Cerpen MUNSYI

Bil.
Ayat Pasif Diri Pertama
01.
Oleh itu, saya tangguhkan berkali-kali hasrat itu.
02.
Saya batalkan keinginan meruap-ruap dalam diri saya untuk mencari pengalaman baharu sebagai warga kota.
03.
Perkataan-perkataan yang tertulis dalam tulisan Jawi lama itu masih mampu saya baca dan fahami walaupu agak perlahan.
04.
Saya selusuri bab demi bab dalam teks Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah dengan rasa besar hati.
05.
Saya perlukan kerjaya yang terjamin dan ekonomi yang stabil untuk merancang kehidupan masa depan saya.
06.
Minggu-minggu pertama saya berada di kota mewah ini, dapat saya saksikan kerapuhan jiwa anak-anak muda sebangsa saya.
07.
Saya hayati cerita bonda tentang sejarah yang hampir memusnahkan negara ini.

Latihan Pembelajaran dan Pengajaran di dalam Bilik Darjah

1. Kenal pasti dan senaraikan lima metafora dalam cerpen MUNSYI.

2. Berpandukan kamus peribahasa, cari makna simpulan bahasa yang berikut:
    a. Harga diri
    b. Setahun jagung
    c. Tanah air
    d. Sekelip mata
    e. Bahasa Jiwa Bangsa

3. Berpandukan frasa pasif (KGND Pertama) yang berikut, murid diminta membina ayat pasif (KGND I).
    a. dapat saya saksikan
    b. masih mampu saya baca
    c. belum kamu jelaskan
    d. akan kita bincangkan
    e. telah kami bereskan

Penutup

          Sebenarnya, teks cerpen MUNSYI boleh kita jadikan bahan pembelajaran dan pengajaran (pemudahcaraan) Bahasa Melayu yang berkesan di dalam bilik darjah. Seusai menelusuri sinopsis cerpen Munsyi, dengan bantuan dan khidmat nasihat guru, murid-murid dapat menimba ilmu dan pengalaman selain dapat mengenal pasti dan menyenaraikan gaya bahasa metafora, mencari makna simpulan bahasa dan membina ayat pasif KGND Pertama. Yang jelas, guru yang kreatif dan inovatif mampu menggunakan teks KOMSAS, khususnya cerpen dalam pembelajaran dan pengajaran BM, khususnya mengajarkan aspek tatabahasa, gaya bahasa dan sintaksis dalam bahasa Melayu selain menyemaikan nilai-nilai murni di hati sanubari murid-murid.
  
Bibliografi
1. Antologi Jaket Kulit Kijang dari Istanbul, Tingkatan 4, DBP: 2014.
2. Kamus Peribahasa Lengkap Utusan,  Abdullah Hassan & Ainon Mohd, Utusan Publication & Distributors Sdn. Bhd. dan PTS Consultant Sdn. Bhd., 1993

No comments: