Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Friday, July 31, 2015

DURIAN

1 OGOS 2015, Sabtu:
Selamat pagi, Tg. Malim, Daerah Mu'alim.

DURIAN - sejenis tumbuhan (pokok yang buahnya berkulit tebal dan berduri), durio spp. Ada durian api, durian daun, durian tanah, durian burung (durio macrophyllus), durian hutan (durio pinangianus), durian belanda, durian mekah (annona muricata), durian laut, durian tembaga.
PERIBAHASA - beruang bagai durian, bernabu bagai cempedak (sudah berantara atau berjarak seperti saudara yang telah jauh), dapat durian runtuh (mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah, masak durian, masak manggis (perempuan biasanya lebih teguh menyimpan rahsia daripada lelaki), seperti durian menunjukkan pangsa (orang yang gemar menunjukkan kebesaran dirinya), dan seperti mentimun dengan durian (orang lemah, bodoh atau miskin) melawan orang yang kuat (cerdik, kaya).

(Sumber: Kamus Dewan Edisi Keempat, DBP: 2007)

No comments: