Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Tuesday, July 21, 2015

Drama Komsas BM T1 - HADIAHAnalisis Drama - HADIAH oleh Aripin Said
Sinopsis
          Drama "Hadiah" karya Aripin Said mengisahkan kehidupan keluarga anak perempuan Pak Mail, iaitu Fauziah yang kematian suami, Sarjan Akhbar yang terkorban di medan perjuangan di sempadan. Anak Fauziah, Hayati (15 tahun) sedang menuntut di salah sebuah sekolah berasrama penuh di Melaka. Atas masalah bayaran asrama sekolah (masih tertunggak bayaran sebanyak RM40.00), Hayati menulis sepucuk surat kepada keluarga untuk pulang ke kampung (rumah). Yang jelas, pencen bulanan arwah bapanya yang sedikit tidak dapat menyara keluarga. Oleh itu, Pak Mail (datuk Hayati) sedang berikhtiar untuk menangani masalah persekolahan Hayati dengan bantuan Datuk Penghulu.
          Kehadiran Encik Musa, pegawai tentera daripada Kementerian Pertahanan Malaysia di Kuala Lumpur dapat meringankan beban keluarga Fauziah dan dua orang anaknya, iaitu Hayati dan Farid. Encik Musa telah menyampaikan sekeping cek yang bernilai sepuluh ribu ringgit kepada Puan Fauziah. Penghargaan kerajaan amat besar ertinya dan benar-benar dapat meringankan beban keluarga. Sebelum pulang, Encik Musa berharap agar Hayati dapat belajar rajin-rajin. Esok, Pak Mail akan menghantar cucunya (Hayati) ke sekolah berasrama semula.

Tema:
Masalah kemiskinan keluarga dan kesempitan hidup.

Persoalan:
a. Kesedihan dan kesempitan hidup akibat kematian suami.
b. Kasih sayang bapa yang sanggup memelihara anak yang kematian suami.
c. Keprihatinan kerajaan akan nasib keluarga perajurit yang menghadapi musibah kehidupan.
d. Tanggungjawab seorang ketua yang sanggup membantu anak buahnya yang susah.
e. Berfikiran positif dan reda akan nasib diri.

Bil.
Kosa Kata
Makna
01.
Buaian

02.
Kacak

03.
Menidurkan

04.
Nenda

05.
Rantau

06.
Menyelubungi

07.
Belakangan

08.
Potret

09.
Menghayun

10.
Bongsu

11.
Mewarisi

12.
Perkenalkan

13.
Mengatasi

14.
Mengunjukkan

15.
Berjasa

16.
Asrama


Disediakan oleh Chai Loon Guan, Munsyi Dewan (Bahasa), DBP: 2015


No comments: