Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Monday, November 17, 2014

Berita II - Kursus Pemantapan Teknikal Kebudayaan JPNS 2014Kursus Pemantapan Teknikal Kebudayaan (Puisi dan Lagu/Paluan Kompang Formasi) Guru-guru Jabatan Pendidikan Negeri Selangor

          Unit Kokurikulum, Jabatan Pendidikan Negeri Selangor Darul Ehsan telah berjaya menganjurkan Kursus Pemantapan Teknikal Kebudayaan (Puisi dan Lagu/Paluan Kompang Formasi) bagi guru-guru pilihan setiap daerah Negeri Selangor Darul Ehsan di Pangkor Holiday Resort (PHR), Pulau Pangkor, Perak Darul Ridzuan pada 12 - 15 November 2014.
          Kursus pemantapan teknikal ini bermatlamat untuk memberikan pendedahan asas tentang teknik pengurusan Pertandingan Puisi dan Lagu/ Paluan Kompang Formasi kepada guru-guru yang terpilih dari seluruh daerah di Negeri Selangor Darul Ehsan. Selain itu, para peserta juga diberi bimbingan dan latihan khusus untuk mengenali aspek penulisan puisi, iaitu genre sajak selain variasi teknik pendeklamasian sajak. Bengkel penulisan sajak telah dikendalikan oleh Encik Chai Loon Guan, Munsyi Dewan (Bahasa) dan penulis bukan Melayu tanah air. Bengkel teknik asas paluan kompang formasi turut diadakan di bawah bimbingan dan tunjuk cara oleh Encik Aminuddin bin Abdul Rahman, mantan penyelia kokurikulum akademik (muzik), Jabatan Pendidikan Negeri Perak Darul Ridzuan.
          Menurut Pegawai Unit Kokurikulum, Jabatan Pendidikan Negeri Selangor Darul Ehsan, Pn. Siti Dewi Marsitah bt. Ismail, bahawa kursus ini bertujuan untuk membina dan menggilap bakat penulis baharu dalam kalangan guru. Bengkel ini juga bukan sahaja dapat memberikan pendedahan kepada peserta (guru) untuk mempertajam persepsi, imaginasi dan sensitiviti mereka dalam bidang penulisan susastera Melayu, khususnya genre sajak, tetapi juga melatih guru-guru untuk menguasai teknik dan kemahiran paluan kompang sekali gus menjayakan pertandingan paluan kompang formasi di sekolah dan daerah masing-masing di Negeri Selangor Darul Ehsan. 

Kiriman: Chai Loon Guan, Tg. Malim, Perak Darul Ridzuan.

No comments: