Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Tuesday, September 16, 2014

Karangan BM T4Tajuk karangan:
Air sangat penting dalam kehidupan. Tulis satu rencana tentang kepentingan air dan usaha-usaha untuk mengekalkan sumber air negara kita.

Kepentingan Air dan Usaha-usaha untuk Mengekalkan Sumber Air Negara Kita
oleh Chai Wei Jian

          Pada era globalisasi ini, selain oksigen, air sudah menjadi salah satu keperluan harian yang amat penting kepada kehidupan manusia, khususnya di negara kita mahupun negara-negara asing. Persoalannya, apakah definisi air? Menurut Kamus Perdana, air bermaksud cecair yang biasa kita minum dalam kehidupan seharian. Air menutupi hampir 71% permukaan bumi serta terdiri daripada dua elemen, iaitu hidrogen dan oksigen. Cecair tersebut juga telah menjadi elemen kehidupan yang tidak harus ditiadakan dalam kehidupan kita. Sebenarnya, terdapat banyak kepentingan air dalam kehidupan seharian kita.

          Pertama sekali, air dapat meningkatkan tenaga badan kita dengan efektif. Hal ini demikian kerana badan kita mengalami masalah kekurangan bekalan air dan sehingga kita merasa letih setelah melakukan aktiviti-aktiviti yang menggunakan tenaga kita. Antara contoh aktiviti yang boleh menghabiskan tenaga kita ialah bermain bola keranjang, berjoging, bermain bola sepak dan larian merentas desa. Biasanya, setelah kita melakukan aktiviti-aktiviti tersebut, kita akan mudah berasa haus dan letih. Oleh sebab itu, jika adanya air, maka kita tidak perlu bergantung kepada jantung kita untuk bersusah payah untuk mengepamkan darah kita ke seluruh anggota badan kita semata-mata untuk memulihkan tenaga badan kita setelah menjalankan aktiviti-aktiviti yang lasak sama ada di gelanggang, padang atau stadium.

          Di samping itu, air juga boleh melancarkan proses penghadaman selain serat. Hal ini demikian kerana air dapat melarutkan sisa-sisa buangan dalam badan kita supaya membolehkan sisa-sisa tersebut untuk dikeluarkan melalui saluran penghadaman dengan lebih mudah dan efektif. Belakangan ini, banyak orang berasa amat susah untuk mengeluarkan sisa-sisa buangan daripada badan mereka, terutamanya orang yang sibuk bekerja sebagai pegawai berkolar putih di bandar-bandar besar. Antara sebab utama mereka mengalami masalah tersebut ialah mereka telah mengalami masalah dehidrasi yang serius. Sebagai kesannya, badan mereka pun mula menyerap bekalan air yang telah diminum oleh mereka dan menyebabkan usus besar mereka menjadi kering dan sekali gus menyukarkan proses pengeluaran sisa-sisa buangan di dalam badan kita.

          Seterusnya, air turut dapat mengurangkan pembentukan batu karang. Sebagai hakikat, orang yang jarang minum air dalam kehidupan seharian dapat memudahkan mereka untuk mengalami masalah pembentukan batu karang. Batu karang ini dibentuk dalam badan kita kerana garam dan mineral di dalam air kencing tidak dapat dilarutkan dengan sepenuhnya. Jika garam ini terlalu pekat, maka garam berlebihan itu akan menjadi keras dan dinamakan 'batu'. Batu karang yang besar boleh menyekat pengaliran air kencing dan menyebabkan seseorang mengalami masalah “renal colic”, iaitu kesakitan di sekeliling buah pinggang hingga bahagian kelangkang. Oleh sebab itu, kita harus banyak minum air untuk melarutkan sisa garam dan mineral di dalam air kencing kita serta mengurangkan risiko untuk mengalami masalah pembentukan batu karang.

          Sesungguhnya, air merupakan salah satu elemen yang paling penting dalam kehidupan seharian kita. Oleh sebab itu, kita haruslah mengambil tindakan dengan segera untuk mengekalkan sumber air bersih di dalam negara kita. Antara cara yang boleh kita lakukan untuk mengekalkan sumber air di negara kita ialah dengan menjimatkan penggunaan air dalam kehidupan seharian. Sebenarnya, terdapat beberapa cara yang dapat menjimatkan penggunaan air dengan berkesan. Sebagai contohnya, kita boleh menutup paip air apabila kita tidak menggunakan air untuk tujuan tertentu seperti menjalankan aktiviti membersihkan rumah, mandi, dan mencuci alat perkakas. Tambahan pula, kita boleh menggunakan baldi kecil untuk mengumpulkan air hujan supaya air tersebut boleh digunakan untuk menyiram pokok bunga dan mencuci kereta. Selain mengumpul air hujan, janganlah kita bazirkan bekalan air yang telah kita gunakan untuk mencuci beras. Kita boleh menggunakan bekalan air tersebut untuk menyiram pokok bunga kerana air tersebut boleh membekalkan nutrien yang mencukupi kepada pokok-pokok bunga. Oleh hal yang demikian, tidak dinafikan bahawa cara-cara yang dikemukakan itu boleh mengekalkan sumber air dengan berkesan.

          Selain itu, sumber air di negara kita dapat dikekalkan dengan mengadakan kempen kesedaran. Di negara kita, kekurangan kesedaran tentang isu-isu yang berkaitan dengan air dalam kalangan masyarakat yang berbilang kaum di negara kita merupakan satu daripada sebab utama berlakunya masalah tersebut di negara kita. Sebagai kesannya, sumber air di negara kita pun dibazirkan dari semasa ke semasa. Oleh hal yang demikian, dengan adanya kempen kesedaran ini, maka kesedaran tentang pengekalan sumber air bersih dalam kalangan masyarakat majmuk di negara kita akan dapat ditingkatkan selain mengurangkan pembaziran sumber air dalam kehidupan seharian. Oleh itu, jelaslah bahawa kempen kesedaran membolehkan masyarakat di negara kita untuk mengetahui kepentingan air selain meningkatkan kesedaran tentang isu-isu yang berkaitan dengan air, krisis dan cabarannya pada masa depan.

          Sebagai kesimpulannya, air merupakan elemen kehidupan yang amat penting dalam kehidupan kita. Jika ketiadaan bekalan air, khususnya air bersih, maka tiadalah hidupan yang boleh hidup di dunia ini. Oleh hal yang demikian, semua pihak sama ada generasi tua atau generasi muda haruslah bekerjasama untuk mengekalkan sumber air bersih di negara kita supaya generasi pada masa hadapan dapat menggunakan sumber air untuk meneruskan kehidupan di persada dunia sarwajagat ini.

Disediakan oleh:
Chai Wei Jian, Tingkatan 4 Sains 1, SMJK Katholik, 35900 Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan.

No comments: