Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Friday, June 29, 2012

Karangan Pengalaman - Kemalangan Jalan Raya


Ketika anda dalam perjalanan ke sekolah , anda terlihat satu kemalangan jalan raya. Ceritakan pengalaman anda itu.

Pagi Jumaat yang lalu merupakan pagi yang tenang. Saya yang terbangun lewat akibat dibuai mimpi bergegas untuk bersiap sedia ke sekolah. Sepantas kilat saya menyiapkan diri sebelum menunggang basikal ke sekolah.

Walaupun saya dalam keadaan tergesa-gesa, pesanan ibu bahawa “Biar lambat, asalkan selamat” tetap saya ingati. Oleh itu, semasa saya tiba di suatu selekoh tajam, saya memperlahan kayuhan basikal. Tiba-tiba, sebuah kereta Proton yang dipandu laju muncul di hadapan saya. Namun begitu, saya sempat mengelak dan terjatuh dari basikal saya di bahu jalan raya.

Malang tidak berbau. Kereta Proton tadi terus melanggar sebuah kereta di belakang saya. Pemandu kereta Proton terpelanting melalui cermin hadapan keretanya yang pecah. Bunyi kemalangan itu telah mengejutkan ramai orang di sekitar kawasan tersebut. Orang ramai telah bertindak menelefon pihak polis dan ambulans.

Saya yang tercedera ringan pada masa itu tidak mampu untuk berbuat apa-apa selain menjerit sambil meminta pertolongan. Seketika kemudian, pihak polis, bomba dan ambulans pun sampai. Pihak bomba segera menghulurkan bantuan dan perkhidmatan kemanusiaan. Seorang demi seorang mangsa dikeluarkan dari kedua-dua kereta tersebut. Tiba-tiba, kedengaran suatu letupan. Letupan itu menggegarkan kawasan sekitar. Semua orang terkejut melihat tragedi tersebut.

Beberapa barangan berharga mangsa tidak sempat diselamatkan. Mangsa  seperti “sudah jatuh ditimpa tangga”. Timbul rasa simpati pada mereka. Namun begitu, tiada mangsa yang tercedera serius akibat letupan itu. Kemudian, saya pula dibawa ke hospital yang berdekatan untuk menerima rawatan pesakit luar.

Saya dibenarkan keluar selepas pihak polis mengambil kenyataan saya. Mereka ingin mengetahui punca kejadian yang sebenar. Siasatan masih berlangsung. Ibu bapa saya terkejut apabila saya menelefon mereka untuk memberitahukan hal yang sebenar. Saya tetap bersyukur kerana terselamat daripada kecelakaan ini.

Hasil karya:
Liew Ban Chau, Tingkatan 3 Endurance, SMK Methodist, 35900 Tg. Malim.5 comments:

janeow suktheng said...

akak, terima kasih kerana info ini amat berguna untuk saya .. tq :)

Victoria said...

Terima kasih! Contoh karangan ini sangat penting untuk saya! :)

fikri sabri said...

pendek dan padat

Abdullah Harith said...

Butt

Abdullah Harith said...

Butt