Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Friday, June 29, 2012

Analisis Cerpen Kasut Kelopak Jantung


Analisis Cerpen Tingkatan 1:
Tajuk: Kasut Kelompak Jantung
Penulis: Ghazali Lateh

Tema:
Kesusahan hidup seorang pelajar miskin dalam menempuh alam persekolahan dan usaha gigih seorang guru dalam mendidik anak muridnya.

Persoalan:
(a) Ketabahan dalam menuntut ilmu.
(b) Ketegasan seorang guru yang mahu akan murid-muridnya berjaya.
(c) Kesusahan hidup masyarakat di pedalaman.
(d) Kemiskinan bukan penghalang seseorang itu untuk berjaya dalam pelajaran.
(e) Kita perlu menghargai jasa guru.

Plot:
Permulaan:
Cikgu Harun yang telah bersara menerima hadiah berupa kasut berjenama daripada bekas pelajarnya. Kenangan ketika mengajar di kawasan pedalaman kira-kira tiga puluh tahun yang lalu berputar semula.
Perkembangan:
Cikgu Harun kerap memarahi Ahmad yang tidak berkasut ke sekolah. Beliau mendenda Ahmad dengan menyuruh Ahmad memakai kasut daripada kelopak jantung pisang. Tindakannya itu telah menyebabkan Ahmad ponteng sekolah.
Klimaks:
Cikgu Harun pergi ke rumah Ahmad setelah beberapa hari Ahmad tidak hadir ke sekolah. Cikgu Harun melihat sendiri keadaan hidup keluarga Ahmad yang tinggal di pondok buruk dalam serba kekurangan dan kedaifan.
Peleraian:
Cikgu Harun bersimpati akan nasib Ahmad. Beliau membeli sepasang kasut sekolah dan pakaian seragam sekolah yang baharu untuk Ahmad. Hadiah daripada Cikgu Harun itu mendorong Ahmad belajar bersungguh-sungguh sehingga berjaya.

Hasil rujukan:
Tan Qian Rou, Tingkatan 1 Meekness, SMK Methodist, Tg.Malim.

1 comment:

Norhailmi Abdul Mutalib said...

Layan KASUT KELOPAK JANTUNG versi filem pendek .. BEST!!!

http://www.youtube.com/watch?v=sVPpzMp4y3c