Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Tuesday, March 6, 2012

Analisis Novel Tingkatan 3 - 6:20


Analisis Novel: 6:20
Karya: Siti Jasmina Ibrahim

Biodata Penulis:

Siti Jasmina aktif dalam seni dan sastera sejak tahun 1995. Kini, beliau sebagai penulis profesional sepenuh masa. Sepanjang 1998-2004, beliau terlibat aktif dalam penerbitan teater dan pernah bertugas sebagai pengurus kreatif di SQ Production dan pengurus pemasaran di Uniputra Production.

Beliau lulusan graduan Diploma Penulisan Kreatif, Akademi Seni Kebangsaan dan medapat anugerah graduan cemerlang ASWARA. Ijazah Sarjana Muda (kepujian) kelas pertama Bacelor Komunikasi Universiti Putra Malaysia, Anugerah Graduan Cemerlang Akademik Program Eksekutif Komunikasi Sesi 04/07 Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi , UPM.

Siti juga sangat aktif dalam penulisan drama televisyen, novel, puisi, skrip teater dan filem. Novel Trilogi Cinta memenangi tempat pertama Hadiah Sastera Utusan Melayu 2001 dan juga menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2002/2003 kategori Kesusasteraan Remaja. Beberapa pengiktirafan dan hadiah diperoleh dalam genre novel, cerpen, skrip TV pentas dan puisi. Beliau pernah mewakili Malaysia dalam program seni dan sastera di Filipina pada tahun 1998 dan program MASTERA (drama pentas) di Bagor, Indonesia pada tahun 2000.

Siti turut mendapat Anugerah Tokoh Penulis Remaja, Anugerah Sasterawan dan Ilmuan Negeri Sembilan, hadiah pertama skrip pentas “Hikayat Qaziq” sayembara mengarang semperna perayaan Jubli Emas DBP 2007, menerima Anugerah Sasterawan Kreatif Terbaik Negara Malaysia bersempena dengan Hadiah Sastera (MASTERA) Indonesia. Terkini , beliau menerima Anugerah Seri Negara ke-8 kategori Anugerah Seni Teater (Penulis Bakat Muda Skrip) tahun 2008.

Tema:
Tema novel ini ialah penentangan generasi muda dalam anasir-anasir barat yang menguasai jiwa mereka. Nur Sukma , Teja dan Rafiq ialah antara golongan muda yang telah berusaha gigih untuk membantah anasir-anasir tersebut dan menyelamatkan golongan intelektual daripada terus hanyut dengan pengaruh barat yang menuntut kebebasan hidup seperti menganggotai kumpulan ‘Black Metal’ yang disertai oleh Jerry dan Iskandar.

Persoalan:
1 ) Kasih sayang ibu bapa terhadap anak-anak.
Contoh:
Ibu Sukma berasa amat bimbang atas keselamatan anaknya apabila Sukma ingin bertemu dengan tetamu yang menjadi tanda tanya yang muncul di hadapan rumahnya
pada jam 6.20 pagi kerana baginya tindakan Sukma itu akan membawa kecelakaan pada
dirinya sendiri.
2 ) Konflik dalam keluarga.
Contoh:
Ibu Sukma berperasangka bahawa Sukma mengalami tekanan jiwa dan emosi kerana gangguan daripada tetamu yang tidak diundang pada jam 6.20 pagi itu. Oleh sebab itu, ibu Sukma membelikannya sebuah buku untuk membantunya tetapi Sukma beranggapan bahawa ibunya menganggapnya tidak waras dan tidak menyayanginya lagi.
3 ) Tanggungjawab seorang sahabat.
Contoh:
Jerry sanggup membantu Sukma dalam misi menentang penubuhan Kelab WX2 walaupun Jerry tahu nyawanya di hujung tanduk jikalau membongkarkan rahsia di sebalik kelab tersebut.
4 ) Berani menegakkan kebenaran.
Contoh:
Sukma , Teja dan Rafiq membanting tulang untuk mancari lebih banyak bahan bukti dan informasi berkaitan kelab misteri itu. Sukma sanggup menghadirkan diri di kelab tersebut untuk menyelidik keadaan sebenar kelab itu.
5 ) Menunaikan perintah Tuhan.
Contoh:
Sukma dan ayahnya tidak lupa menunaikan kewajipan sebagai umat Islam.
6 ) Prihatin terhadap orang lain.
Contoh:
Tuan Haji Syaqiq berusaha keras untuk mengumpulkan dana bagi membiayai kos perubatan kulit dan pembedahan jantung Ehsan.
7 ) Remaja yang mudah terpengaruh.
Contoh:
Iskandar , Reny dan Jerry golongan intelektual yang turut terjebak dengan Kelab WX2 yang memperjuangkan kebebasan mutlak akibat pemikiran mereka yang telah dikuasai oleh cara pemikiran barat.

Hasil Kerja Kumpulan 1:
Ketua Kumpulan:
Einur Syuhada Syaifuza
Ahli Kumpulan:
Nur Syazana, Megat Danial Mikail, Anbarasi dan Chua Rig Kin, Tingkatan 3 Endurance, SMK Methodist, 35900 Tg. Malim, Perak Darul Ridzuan.

No comments: