Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Wednesday, August 31, 2011

Lukisan Cat Air I


Pelukis: Chai Wuang Shen, IPGM Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.
Medium: Cat Air

Permainan Tradisional Malaysia

PERMAINAN TRADISIONAL
Pengenalan
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Antara permainan itu termasuklah, congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Batu Seremban
Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Permainan ini sering dimainkan pada waktu lapang. Permainan ini juga dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan dan dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.

Biasanya permainan ini menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lain yang berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain
Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat yang lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Permainan Gasing

Pengenalan
Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Gasing
Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing.

Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan kulitnya, dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya, kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu.

Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan. Untuk memusingkan gasing, tali setebal 1.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut.

Permaianan Sepak Raga
Pengenalan

Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. Permainan ini bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain, malah telah dikenali di seluruh.

Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis.

Cara Bermain
Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali, sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh, permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan.

Permainan Wau

Pengenalan
Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung, wau pari, wau katak, wau bayan, wau merak, wau kucing, wau jala budi, wau lenggang kebayan, wau sewah dan wau barat. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. Reka corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. Selain dijadikan bahan permainan, wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding

Cara Bermain
Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu.

Congkak

Pengenalan
Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak, lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca, buah getah, biji saga, batu-batu kecil dan sebagainya. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja.

Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Lubang ini dipanggil "rumah".

Cara-cara Bermain Congkak

(a) Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati.

(b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah, maka ia boleh meneruskan permainan.

(c) Jika ia mati di kampung sendiri, bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah, ia berhak mengambil buah lawannya itu.

(d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah, maka ia mati dalam kerugian.

(e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah.

Konda-kondi

Konda-kondi juga dikenali sebagai Perik Mata memerlukan fikiran yang tajam dan kekuatan pemain, iaitu ketika memikir arah yang selamat untuk menguis kayu dan mengejar kayu yang dikuis untuk mematikan pihak lawan. Permainan ini memerlukan kawasan lapang.

Peralatan yang diperlukan adalah terdiri daripada dua batang kayu kecil berukuran, l5cm dan 30cm panjang. Kedua-dua batang kayu ini berbentuk bulat dan berukuran 2cm garis pusat. Kayu yang pendek dipanggil anak dan yang panjang dipanggil ibu. Lubang sedalam 15cm juga dikorek bagi meletakkan kayu panjang.

Undian secara 'wan to som' dijalankan bagi membentuk pasukan dan menetapkan pasukan mana yang harus memainkan terlebih dahulu.

Permainan Pertama
Pemain pertama memulakan permainan dengan meletakkan kayu pendek melintang lubang, kayu panjang digunakan untuk menguis kayu pendek itu supaya melambung ke udara, setelah itu kayu panjang diletakkan semula melintang lubang sementara itu, ahli pasukan lawan hendaklah cuba menyambut kayu pendek yang dikuis oleh pemain itu sebelum jatuh ke tanah. Jika pasukan lawan berjaya berbuat demikian, semua pemain daripada kumpulan yang sedang bermain itu dikira mati. Permainan akan diambil alih pula oleh pasukan lawan, tetapi jika pasukan lawan gagal menyambutnya, mana-mana ahli hendaklah membalingkan kayu pendek masuk ke dalam lubang ataupun mengena kayu panjang.

Jika kayu itu masuk ke dalam lubang atau pun terkena kayu panjang yang diletakkan melintang tadi, cuma pemain itu sahaja yang dikira mati. Sebaliknya, jika kayu yang dibaling oleh pemain lawan itu tidak mengenai lubang atau kayu panjang itu, pemain tersebut boleh mendapatkan mata dengan mengira jarak kayu itu jatuh dari lubang. Satu jarak kayu panjang dikira satu mata.

Permainan Kedua
Pemain tadi akan mengambil kayu pendek dan melambungkan ke udara, kemudian memukulnya kuat dengan kayu panjang. Dia diberi peluang sebanyak tiga kali jika pukulan pertama atau keduanya tidak kuat.

Sekali bagi pemain lawan cuba menyambut jika tidak berjaya. Pemain tadi boleh mendapat mata, dengan kiraan yang sama. Mata yang diperoleh dicampur dengan mata daripada langkah pertama tadi.

Permainan Ketiga
Seterusnya, pemain beralih kepada langkah ketiga yang dipanggil patuk ular. Pemain menyandarkan kayu pendek di tepi lubang, kemudian mengetuk hujung kayu pendek itu dengan kayu panjang. Jika pukulan dibuat dengan baik, kayu pendek akan melentik ke udara. Pemain itu hendaklah bersedia untuk memukul kayu pendek itu sebelum jatuh ke tanah, dengan menggunakan kayu panjang. Tempat kayu pendek itu jatuh dikira mata, iaitu mengiranya dengan menggunakan kayu panjang, kiraan mata tetap sama seperti sebelumnya. Pasukan yang mempunyai mata tertinggi memenangi perlawanan ini.

Galah panjang
Galah panjang adalah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di atas gelanggang yang dilakar di atas tanah kosong. Gelanggang yang dibuat mengandungi 2 lajur dan beberapa baris bergantung kepada bilangan pemain. Gelanggang galah panjang dibuat mengikut bilangan pemain yang bermain galah panjang. Contohnya jika pemain ada 10 orang, gelanggang yang dibuat mengandungi 4 baris. Jika bilangan pemain sebanyak lapan orang, gelanggang galah pnjang mengandungi 3 baris. Permainan ini melibatkan kepakaran seorang ketua atau ibu untuk mengawal gerakan anak buah bagi pihak yang mengawal gelanggang. Manakala kecekapan dan kepantasan teruji kepada pihak yang menempuh gelanggang. Jika pihak menempuh gelanggang mempunyai kebijaksanaan menempuh gelanggang, maka mereka boleh menang dengan mudah.

Cara Bermain
Cara permainan galah panjang tidaklah sesukar mana tapi ia dapat menguji kepintaran, kecekapan dan kepantansan setiap pemain.
1. Gelanggang galah panjang di lakar diatas tanah yang lapang. Panjang dan lebar bergantung kepada pelukis garisan dan bilangan pemain. Selalunya satu petak galah panjang berukuran lebih kurang 2 meter x 1.5 meter.
2. Selepas pemilihan dilakukan, setiap kumpulan akan melakukan pemilihan ketua. Ketua dari kedua-dua kumpulan akan mengundi siapa yang menjaga gelanggan dan siapa yang menempuh gelanggang.
3. Selepas penentuan, kumpulan yang menjagaa gelanggang akan menjaga gelanggang dengan berpijak diatas garisan yang dilukis tadi. Ketua akan menjaga garisan tengah dan bebas pergi kemana-mana garisan depan atau belakang.
4. Kumpulan menempuh gelanggang akan berkumpul di depan, seterusnya ketua akan menyapakan tanganya dengan ketua pihak lawan. Seterusnya merka belari masuk ke dalam gelanggang.
5. Penjaga akan mejaga kawasannya agar pihak penempuh tidak melepasi garisan yang dijaganya.
6. Penempuh akan menempuh sampai melepasi garisan paling akhir tanpa disentuh oleh penjaga gelanggang dan kemudiannya berpatah balik.
7. Kemenangan tercapai apabila orang yang telah melepasi garisan paling akhir melepasi garisan permulaan. Dan permainan diteruskan sehingga ada pemain yang ingin berhenti.

Syarat Permainan
1. Jika penjaga gelanggang dapat menyentuh anak buah, maka anak buah akan mati atau tamat gilirannya bermain dan dikehendaki keluar gelanggang.
2. Jika penjaga gelanggang menyentuh ketua, maka seluruh ahli penempuh akan tamat giliran dan akan bertukar giliran antara penjaga dan penempuh.


Venice


Malam

Malam

Malam terjadi di penghujung petang, yakni selepas pukul 7.00 petang. Malam juga terjadi disebabkan oleh fenomena semula jadi. Pada malam hari terdapat kerdipan bintang dan sinaran cahaya bulan. Biasanya sketsa pada waktu malam gelap-gelita. Hal ini desebabkan oleh putaran bumi pada paksinya selain mengelilingi matahari. Cuaca pada malam hari adakalanya sejuk dan panas.

Biasanya murid sekolah akan mengulang kaji pelajaran pada waktu malam manakala orang dewasa pula gemar menonton televisyen, beristirahat atau tidur. Sesetengah orang pula bekerja pada waktu malam. Misalnya pekerja kilang, penyanyi kelab malam, pegawai keselamatan, pelayan dan peniaga pasar malam.

Kita sering dinasihati agar berhati-hati menjelang senja dan malam. Kata orang, waktu senja sering mengundang kemalangan atau kecelakaan. Jadi, sebagai pengguna jalan raya yang bijak, kita haruslah berhati-hati dan berwaspada apabila berada di jalan raya, terutamanya kepada pemandu yang leka dan cuai kerana malang tidak berbau. Pada waktu malam dan dinihari pula, sering kali berlaku kes kecurian, pecah rumah dan rompakan bersenjata. Oleh itu, sebagai penghuni yang mengutamakan keselamatan, kita haruslah senantiasa memastikan agar pintu dan jendela rumah dikunci selain menyalakan lampu yang terang di tempat-tempat yang tersorok dan sunyi.

Sesetengah penulis pula menggunakan waktu malam untuk menghasilkan karya puisi, drama, cerpen dan novel. Kononnya, waktu malam yang sunyi sepi merupakan waktu ilham penulis datang mencurah-curah. Maka ketika itulah, para penulis dapat menghasilkan karya yang bermutu dan menarik. Sebagai insan di maya pada ini, kita haruslah bersyukur kepada Tuhan kerana memberikan waktu siang dan malam kepada setiap makhluk di alam sarwajagat ini. Selamat malam, kehidupan. Masih ada lagikah sinaran mentari pada keesokan paginya?

Hasil kerja:
Ng Wai Foung, Tingkatan 1 Amanah, SMK Methodist, 35900 Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan.

Tuesday, August 30, 2011

MERDEKA!
Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera.

Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya 2011


Ingatan tulus ikhlas daripada Cikgu Chai Loon Guan dan keluarga di Tg.Malim, Perak Darul Ridzuan.

Sunday, August 28, 2011

Marina Bay Lumut


Bahasa Malaysia (Dengan izin...)BAHASA MALAYSIA IS CAPABLE OF PRODUCING MALAYSIAN EINSTEINS
Selasa, 10 November 2009

The recent decision to abandon PPSMI (the teaching and learning of Mathematics and Science in the English language) was not made solely on rural school children’s poor performance in it. There were more fundamental and consequential reasons to abort it.

To begin with, PPSMI was a hijack, illegally seizing control from Bahasa Malaysia, the national and official language of the country, for the English language to be a hasty authoritative medium in the national school system. PPSMI should have been thoroughly deliberated before its implementation in 2003, as it was cautiously argued and rationally debated in 2008 and 2009, in the greatest interest of the nation and its peoples, to have it terminated.

A decision has been made, though a political one since it needs brilliant political will with clear national directions, for the present leadership to embark on a more definitive course of nation building. The reversion was mainly based on both educational concerns and national aspirations. It was a difficult one for the country’s leadership to make, but it was nevertheless contrived for the good of the nation, as far as both nationalism and nationism are concerned.

For those quarters who are seeking political and other support to re-instate PPSMI for the very reason that KL city school children who have been doing well in PPSMI, and those who are capable of doing so in other towns, assert that these children should not be deprived of their linguistic right to acquire knowledge, be it scientific or otherwise, in the international English language. For other children in rural areas, as they argue, have or are given the linguistic right to have knowledge transmitted through their mother tongues by the PPSMI reversion.

In Malaysia, Mandarin and Tamil are mother tongues or to be more exact vernaculars. Bahasa Melayu/Malaysia, though the ethnic and ancestral language of the Malays, the dominant and majority group in the country, should not at any time be equated as a mother tongue or a vernacular in the national context. In Malaysia, Bahasa Melayu/Malaysia is first and foremost the national and official language. Period.

As the national language, it is the language of the peoples of Malaysia. It serves the entire nation and its nationalities from all walks of life, and not only the Malay or bumiputra/peribumi ethnicity. As the language of a political, social and cultural entity called Malaysia, Bahasa Malaysia also functions as a national symbol. In this respect, more importantly, it is recognized as the country’s very own indigenous language. It can aspire a sense of belonging amongst the peoples and in this regard, Bahasa Malaysia can be a unifying factor to collaborate the Malaysian peoples, as it is the language of the all Malaysians.

On this note alone, Bahasa Malaysia is not only more than legitimate, but the most rightful and trustworthy choice to be the main and sole medium of instruction in the national education system for all levels, notably for nation-building in search of a better defined national linguistic identity.

As an official language, Bahasa Malaysia should be regarded as language for the Malaysian peoples to achieve success, be it wealth, fame and social status. In fact, it is the language that is functionally important for Malaysia as a nation to operate first nationally, and then internationally. On the international stage, Malaysia should be portraying its indigenous Bahasa Malaysia, a language with primodial sentiments representing her peoples, Malays and non-Malays alike.

As a language for Malaysians to attain pragmatic success, Bahasa Malaysia has a linguistic capital which is more than adequate to help them acquire and transmit knowledge. It has an efficient corpus of a serviceable spelling system, two impressive Rumi and Jawi writing scripts, an ever-growing vocabulary, a huge and pragmatic repository of terminologies and a soundly standardized grammar.

Bahasa Malaysia has all it takes to be a modern language in the linguistic terminology, a language for scholars and intellects to argue differing viewpoints and approaches as well as to profess their theories.

Bahasa Malaysia has never been accorded such respect ever since it was officially chosen and recognized by the government, as both a symbolic and functional language when Malaysia achieved her independence in 1957. For all these years, it has been entangled profoundly in various sociological issues, created by our very own Malaysian citizenry, at times by some of its very own native speakers.

It is high time Bahasa Malaysia be conferred with the highest linguistic honour all Malaysians can bestow on it. Stop blaming this adored language concorted to unite us all in this blessed land. It has never been a cause for our children’s poor command of the English language, a barrier to impede our children’s progress in this era which greatly epitomizes the English language, and an opposing factor to our linguistic right to have our children’s education in the English language.

Let us have faith in Bahasa Malaysia to facilitate our children and the future generations to grasp scientific fundamentals as well as other scholastic endeavours. In actuality, there are no inherent flaws with Bahasa Malaysia in the academic sphere and other domains. It is a perfect linguistic system as other major world languages are. It can facilitate modern communication as effectively as the English language and others.

With the newly initiated and soon to be effectively implemented MBM-MBI mission (Misi Memartabatkan Bahasa Malaysia, Memantapkan Bahasa Inggeris), a reverent and glorified national language alongside a powerful and admirable English language amongst Malaysians, is certainly achievable. All Malaysians, especially the older generations, should give their fullest support and honest commitment to make this national mission a dream come true.

In actual fact with such a good balance of linguistic competence between Bahasa Malaysia and the English language, we do not need any translation of anything from the English language anymore. Our children and their children can readily understand whatever materials written in it. It is always delightful to read and comprehend writings in their original form. This is because there is always loss of information in translation no matter how excellently and vigilantly it has been done.

Translation is for societies that are totally illiterate in certain languages. Malaysians, even at the present time, with a much politicized portrayal of poor English language command, are by any standard, better English language speakers than some other nationalities.

Comprehending in the English language before it is to be articulated in our national language, is a consolidating and reinforcing pedagogical process. Re-stating, elaborating and refining in Bahasa Malaysia, through its various registers and discourse patterns, is our very own epistemology.

Educating one’s citizenry in one very own national and official language, is commonplace even in this modern time. Many Einsteins have emerged in societies and nations speaking their very own language. The English language is not God-made to produce Einsteins from the Malaysian stock or any other breed.

Language is only an instrument in the whole gamut of human civilization. Though, it is important, there are numerous other crucial considerations for human social development to attain an advanced level, and national aspiration is one of them.

It is depressing to read writings by Bahasa Melayu native speakers about their dissenting attitudes towards their very own mother tongue, which has been ascended as the national and official language of their very own homeland. It is certainly an explicit note that is most regrettable. It can cause much ado to non-Malay Malaysians to continue aspiring Bahasa Malaysia.

Prof. Dr. Teo Kok Seong
Professor of Malay Sociolinguistics
Institute of the Malay World and Civilization (ATMA)
Universiti Kebangsaan Malaysia
E-mail –teokok@ukm.my


Saturday, August 27, 2011

Bank

BANK

Bank menurut Kamus Dewan bermaksud institusi yang menawarkan perkhidmatan kewangan seperti jagaan wang, pertukaran mata wang, pemberian pinjaman dan terimaan bil pertukaran.

Kita biasa menyimpan atau mengeluarkan wang di bank-bank tempatan. Di Malaysia terdapat pelbagai jenis bank komersial. Antara bank yang terdapat di Tanjong Malim ialah Bank Simpanan Nasional, Maybank, Bank Rakyat dan Public Bank.

Bank banyak memberikan faedah kepada para pengguna dalam kehidupan sehari-hari. Sebagai penyimpan, kita boleh mengeluarkan wang simpanan kita pada waktu kesusahan dan kecemasan. Apabila kita hendak membeli harta benda seperti rumah, kereta dan tanah, maka kita boleh meminjam wang daripada bank-bank tempatan.

Seterusnya, setiap simpanan di dalam bank akan membolehkan para penyimpan memperoleh peratus faedah atau bunga yang telah ditetapkan pada setiap tahun. Sebenarnya institusi pembankan turut mendidik kita agar senantiasa mengamalkan budaya menabung dan berjimat cermat. Amalan menyimpan wang di dalam bank adalah selamat daripada gejala kecurian atau rompakan.

Sebagai murid, kita juga boleh membuka akaun simpanan di dalam bank -bank tempatan. Wang belanja selebihnya boleh kita simpan di dalam bank, yakni sedikit demi sedikit untuk tabungan pada masa depan bak kata peribahasa sedikit demi sedikit, lama- lama menjadi bukit. Buku simpanan bank akan mendorong murid-murid merancang perbelanjaan seharian mereka dengan bijak agar masa depan mereka lebih terjamin lebih-lebih lagi kos kehidupan kita kian meningkat dari setahun ke setahun.

Kesimpulannya, sebagai murid, kita sewajarnya menyedari hakikat bahawa wang ialah hasil titik peluh ibu bapa. Oleh itu, kita haruslah menyimpan wang secara berterusan di dalam bank-bank tempatan untuk masa depan yang menjanjikan harapan dan peluang. Ayuh, menabunglah kita di dalam bank-bank tempatan.

Disediakan oleh:
Chai Wuang Xing, Tingkatan 1 Kuning, SMJK Katholik, 35900 Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan.

Sunday, August 21, 2011

Cerpen Mingguan Malaysia

Syukur, cerpen saya yang berjudul "Sayonara Pura Singa" tersiar dalam ruangan cerpen akhbar perdana Mingguan Malaysia pada hari Ahad bersamaan 21 Ogos 2011. Terima kasih, sidang editor Mingguan Malaysia! Salam.

Friday, August 19, 2011

Kempen Kibarkan Jalur Gemilang 2011

YBhg. Datuk KRA Naidu, DPMP, JSM, AMP, JP, Pengerusi MIC Bahagian Tg.Malim merangkap Ahli Majlis Tertinggi MIC, Ahli Jawatankuasa Biro Pendidikan MIC dan mantan ADUN Kawasan Behrang telah sudi hadir melancarkan Kempen Kibarkan Jalur Gemilang dan Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-54, SMK Methodist, 35900 Tg. Malim di Dataran Perhimpunan MES pada 19 Ogos 2011. 1Murid, 1Guru, 1Malaysia - Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera.

Wednesday, August 17, 2011

Bulan Jalur Gemilang 2011
Kempen Kibarkan Jalur Gemilang dan Sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan Malaysia Ke-54 peringkat SMK Methodist, 35900 Tg.Malim akan berlangsung pada 19 Ogos 2011 di Dataran Perhimpunan MES.
Tetamu Kehormat:
YBhg. Datuk KRA Naidu, DPMP, JSM, AMP, JP, Pengerusi MIC Bahagian Tg.Malim merangkap Ahli Majlis Tertinggi MIC dan Ahli Jawatankuasa Biro Pendidikan MIC.

Tuesday, August 16, 2011

Sajak - Dirgahayu Malaysiaku


DIRGAHAYU MALAYSIAKU

Diari merdeka kubuka
Lembar demi lembar tertera ceritera
Kisah kelicikan penjajah melebarkan sayap kuasa
Kisah kerakusan penjajah membelenggu kebebasan warga
Kisah ketamakhalobaan penjajah mengaut keuntungan hasil mahsul nusa
Kisah ketipumuslihatan penjajah memalu gong pecah dan perintah

Yang derita, rakyat yang dibataskan ilmu tulis baca
Yang mundur, rakyat yang dibataskan gah megah ekonomi desa kota
Yang leka, rakyat yang dimomokkan keasyikan janji berjuta-juta
Yang cuai, rakyat yang disemaibajakan bebenih hasad dengki fitnah luka
Yang terjajah, rakyat yang dibelenggu oleh minda culas noda
Bagaikan benar kisah Kitul dan Raja Mendeliar atau cetera
todak melanggar pura Singa
terkorbanlah sang wira cendekia
Maka, terjajahlah tanah air abad-berabad!

Dan, saat tiba tarikh keramat – 1957, Ogos 31
Laungan Merdeka Tuanku
Adalah nafiri juang perwira perkasa
Laungan mErdeka Tuanku
Adalah gema gendang pengorbanan umarak bangsa
Laungan meRdeka Tuanku
Adalah paluan kompang iltizam ilmuan nusa
Laungan merDeka Tuanku
Adalah peluh keringat wewarga tua muda di kota desa
Laungan merdEka Tuanku
Adalah aroma jasa bebunga bangsa kembang mewangi di perkebunan nusa
Laungan merdeKa Tuanku
Adalah setia anak watan yang mempertaruhkan wangi cinta demi martabat bangsanya
Laungan merdekA Tuanku
Adalah titisan merah darah maruah kesateria serikandi bangsa demi daulat nusanya
Yang berpantang maut sebelum ajal
Yang berpantang kalah sebelum juang
Maka, hari ini – detik ini, saat ini
Lahirlah tanah air tercinta, Malaysia!
Malaysia aneka bangsa
Malaysia aneka agama
Malaysia aneka budaya
Aman makmur maju jaya di persada kehidupan
Trampil ilmu teknologi canggih di persada wawasan

Dirgahayu Malaysia
- Malaysiaku, cemerlang
- Malaysiaku, gemilang
- Malaysiaku, terbilang
Satu Malaysia
Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera!

Chai Loon Guan,
MES - UPSI, Tg.Malim.

Landskap Pesisiran - Norway
(Sumber: Nina Khoo, Alumni MES 1978)

Profesor Dr. Hashim MusaHASHIM BIN MUSA (Prof. Dr.)

Professor
Department of Malay Language
Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi
Universiti Putra Malaysia, 43400 UPM Serdang
Selangor

+603 8946 8937
hasyim@fbmk.upm.edu.my
PutraLMS (Official)

QUALIFICATION

Ph.D., M.A., B.A.(Hons.), UM., Cert. Std Arabic (American UN. Cairo), Cert Teaching English (MTC, KL)

AREA (S) OF SPECIALISATION

Malay language and general linguistics, Malay-Islamic civilization, Malay thought, philosophy values and ethics, Malay epigraphical systems and jawi script.

RESEARCH INTERESTS

- Areas of research: Malay psyche, Malay thought and philosophy, Malay language, Malay manuscripts and Jawi writing.

Currently involved in analysing, transliteration and publication of karya Agong Melayu or Great Book of the Malay World entitled Kitab Pengetahuan Bahasa Raja Ali Haji, financed by the Yayasan Karyawan of Malaysia.

Also in the process of forwarding a research application to the Science Fund entitled "Mengkaji dan menghuraikan Hati Budi Melayu: pengenalpastian, penghuraian, perubahan dan pengukuhan". The research will involve collection and anaslysis of documents and printed materials pertaining to the subject matter, in depth interview of Malay leaders and thinkers, and observation and information gathering through questionnaires on Malay psyche among various Malay groups: the youth, the professionals, the villagers, the farmers, the corporate world and petty businessmen, the womenfolk, etc.

TEACHING

- Currently invovled in the teaching of Malay Jawi script in the undergraduate programme, and advance sociolinguistics and grammatical theory in the post-graduated programme.

MAJOR PUBLICATIONS

ARTICLE IN INTERNATIONAL JOURNAL-
1. Hashim bin Musa. 1973. "Perbandingan Ringkas antara Konsep Tatabahasa Tradisional dengan Tatabahasa Struktural (A Brief Comparison between The Traditional and Structural Grammatical Concepts)", Jurnal Dewan Bahasa Jil. XVII, Bil. 1, Jan. 1973, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur (h. 6‑19), (bertaraf antarabangsa ‑ international status).

2. Hashim bin Musa. 1973. "Konsep Pasif dalam Bahasa Melayu (The Passive Concept in Malay Language)", Jurnal Dewan Bahasa , Jil. VII, Bil. 2, Feb. 1973, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur (h. 50‑56), (bertaraf antarabangsa ‑ internatioanl status).

3. Hashim bin Musa. 1976. "Tiga Rencana Linguistik (Three Linguistic Articles)", Jurnal Dewan Bahasa, Jil. XX, Bil. 11, Nov. 1976, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur (h. 715‑732), (international status).

4. Hashim bin Musa.1980. "Teori Innateness dan Konsep Asyhadu: Penghuraian Bahasa, Akal dan Ilmu (The Innateness Theory of Language and The Concept of Shahadah: A Description of Language, Mind and Knowledge)", Jurnal Dewan Bahasa, Jil. XXIV, Bil. 12, Dis. 1980, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur (h. 66‑78), (bertaraf antarabangsa ‑ international status).

5. Farid M Onn dan Hashim bin Musa. 1982. "Bahasa Melayu dalam Penyelidikan dan Pendidikan (Malay Language in Re­search and Education)",Jurnal Pendidikan (Education Journal), Jil. VII, Nov., 1982, Pusat Pendidikan Universiti Kebangsaan Bangi (Centre of Education, Natioanal University of Malaysia), (h.. 81‑90), (bertaraf antarabangsa ‑ international status).

6. Hashim bin Musa. 1985. "Antara Hipotesis Leksikalis dan Teori Transformasi dalam Penghuraian Proses Binaan Perkataan (Between The Lexicalist Hypothesis and The Transformational Theory in Describing The Process of Word Formations)", Jurnal Dewan Bahasa, Jil. 29, Bil. 1, Jan. 1985, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur (h. 35‑54). (international status).

7. Hashim bin Musa.1988. "Mengandung dan Mengandungi ‑ Satu Tinjauan Semantik dari Kaca Mata Melayu Islam ("Mengandung" and "Mengandungi" ‑ A Semantic Analysis from The Malay‑Islamic Perspective"), Jurnal Dewan Bahasa, Jil. 32, Bil. 2, Feb. 1988, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, (h. 123‑126), (bertaraf antarabangsa ‑ internatioanl status).

8. Hashim bin Musa. 1989. "Penghuraian Perkataan dalam Bahasa Melayu dari Sudut Tatabahasa Transformasi‑Generatif (Description of Words in Malay ‑ A Generative Approach)", Jurnal Dewan Bahasa, Jil. 33, Bil. 4, April, 1989, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur (h. 268‑281), (bertaraf antarabangsa ‑ international status).

9. Hashim bin Musa. 1989. "Pencirian Perkataan dari Sudut Tatabahasa Generatif (The Features of Words: A Generative Description)", Jurnal Pengajian Melayu, Jil. 1, 1989, Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur (h.143‑154), (bertaraf antarabangs ‑ international status).

10. Hashim bin Musa. 1992. "Sistem‑sistem Tulisan dan Sejarah Kemunculan (Writing Systems and Their Brief History)", Jurnal Dewan Bahasa, Jil. 36, Bil. 3, Mac, 1992, Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur (h. 204‑218), (bertaraf antarabangsa ‑ international status).

11. Hashim bin Musa. 1992. "Skrip Pallava di Kepulauan Melayu (The Pallava Scripts in The Malay Archipelago)", Jurnal Dewan Bahasa, Jil. 36, Bil. 7, Julai, 1992, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, (h. 589‑614), (bertaraf anatarabangsa ‑ international status)

12. Hashim bin Musa. 1993. "Perubahan Imej Bijak Pandai Melayu dalam Pertengahan Abad ke‑19 dan Awal Abad ke‑20 seperti Yang Dicatat oleh Raja Ali Haji, Abdullah Munshi dan Lain‑Lain (The Changing Image of The Malay Literati in the Middle of 19th Century and Early 20th Century as Depicted by Raja Ali Haji, Abdullah Abdul Kadir Munshi and Others", Jurnal Pengajian Melayu, Jilid 5, 1993, Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

13. Hashim bin Musa. 1996. “Hegemoni Bahasa Inggeris dan Kelunturan Status Bahasa Melayu. (The Hegemony of the English Language and the Deterioration of the Malay Language Status) ” Jurnal Dewan Bahasa. December, 1996.

14. Hashim bin Musa. 1994. "Sejarah Awal Tulisan Jawi (The Early History of Jawi Script)" Jurnal Alam Melayu, Vol. 2, 1994, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya. (pp 1‑28).

15. Hashim bin Musa. 1994. "Antara Falsafah Pendidikan Bahasa Melayu Tradisional dengan Pendidikan Bahasa Melayu Kini: Manifestasi Kehilangan Konsep Budi Bahasa (Between the Philosophy of the Traditional Malay Language Education and The Modern Approach: Manifestation of the Loss of the Concepts of Ethics)", Jurnal Dewan Bahasa, Mei, 1994, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

16. Hashim bin Musa. 1994. "Makna Insan, Kehidupan dan Tamadunnya (The Meaning of Man, His Existence and Civilization)", in Manusia dan Masyarakat: Jurnal Jabatan Antropologi dan Sosiologi, Jil. 9, 1994, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

17. Hashim bin Musa. 1995. "Mencari Ilmu Yang Benar: Pendekatan Kajian Berdasarkan Kata‑Kata Kunci Utama (In Search of True Knowledge: A Study Based on the Concept of Key Terms", KESTURI, Jurnal Akademi Sains Islam Malaysia (ASASI), Jil. 5, Bil. 2, Dis. 1995 (h. 26‑69).

18. Hashim bin Musa, 1995, "Perpindahan Makna dalam Kata Kunci Utama Bahasa Melayu (Semantic Shift in the Major Key Terms in Malay)", Jurnal Dewan Bahasa, Januari 1995, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

19. Hashim bin Musa, 1996, "Belajar Bahasa Melayu untuk Men­gungkapkan Ilmu Yang Benar dan Beradab sopan Yang Mulia: Warisan Karya Raja Ali Haji", dalam Jurnal Pengajian Melayu, Jilid 6, 1996, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

20. Hashim bin Musa, 1997, "Disiplin Pelajar dan Masalah Sosial Orang Melayu Kini: Menanganinya dari Sudut Pendidikan", dalam Jurnal Pengajian Melayu, Jilid 7, 1997, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

21. Hashim bin Musa, 1998, “The Civilizational Basis of Islam and Its Role in Human Development and Progress in the Third Millennium”, dalam Jurnal Pengajian Melayu, Jilid 8, 1998, Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya.

22. Hashim bin Musa, 2000, “Negligence of the Inculcation of Ethics and Morality: A Postmodern Global Crisis of Human Civilization”, in Al-Nahdah – Journal of the Regional Islamic Da`wah Council of Southeast Asia and the Pacific (RISEAP) Vol. 19, No. 3.

23. Hashim bin Hj Musa, 2001 “Pertalian Tamadun India dan China dalam Bahasa dan Kebudayaan Melayu”, dalam Jurnal Pengajian Malayu Jilid 10, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

24. Hashim Hj Musa, 2001, “Islam: an Overview in History and Contemporary World”, dalam AFKAR: Journal of Aqidah and Islamic Thought, Bil 2, June 2001. Dept. of Aqidah and Islamic Thought, Academy of Islamic Studies, University of Malaya.

25. Hashim binHj Musa. 2001. “A Brief Survey on the Study of the Malay Sastera Kitab on Malay Islamic Thought by Dutch Scholars”. Dalam Jurnal Filologi Melayu, Jilid 9, 2001. Perpustakaan Negara Malaysia.

26. Hashim bin Hj Musa. 2002. “Globalisasi dan Era Teknologi Maklumat: Cabaran ke atas Kewibawaan dan Mertabat Bahasa Melayu Sebagai Asas Pembinaan Tamadun Melayu Alaf Ketiga.” Dalam Jurnal Pengajian Melayu. Jil. 11, 2002. Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

27. Hashim bin Hj Musa. 2002. “Sorotan Buku Dr Ismail Noor & Muhammad Azaham Takkan Melayu Hilang di Dunia”. Dalam Jurnal Pengajian Melayu. Jilid 11, 2002. Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya.

28. Hashim bin Hj Musa. 2002. “Raja Ali Haji of Riau as The Pinoeer in Establishing Islamic Scholarly Tradition of Language Studies in the Malay World Based on His Bustan al-Katibin & Kitab Pengetahuan Bahasa.” Jurnal Filologi Melayu, Jilid 10, 2002. Perpustakaan Negara Malaysia.

29. Hashim bin Hj Musa. 2003. “Peradaban Melayu: Paksi Pembentukan Peradaban Malaysia.” Dalam Jurnal Peradaban Melayu/Jurnal of Malay Civilisation, Keluaran 1, 2003. Institut Peradaban Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim.

30. Hashim hin Hj Musa, 2004. “Citra Hati Budi Melayu”. Dalam Jurnal Pengajian Melayu Jil. 14, 2004, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

31. Hashim bin Hj Musa. 2005. “Peranan Tulisan Jawi dalam Perkembangan Islam di Malaysia”. Dalam Jurnal Pengajian Melyu, Jil. 16, 2005. Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya. (hh. 86-115)

32. Hashim bin Hj Musa. 2005. “The Theory of Knowledge and Language: An Alternative View from Malay Studies Perspective.” In AFKAR: Jurnal of Aqidah dan Islamic Thought, No. 6, May 2005. Dept of Aqidah and Islamic Thought, Academy of Islamic Studies, University of Malaya. (pp. 193-224)

33. Hashim bin Hj Musa. 2005. Penjanaan dan Pembudayaan Kreativiti Bangsa Melayu Malaysia Melalui Bahasa Melayu : Perjuangan yang Perlu Diselesaikan. Jurnal Beriga, Bil. 88, Julai- September 2005, Dewan Bahasa dan Pustaka Brunei Darussalam. . (hh. 11-41).

34. Hashim Hj Musa. Islam dan Kebahasaan Melayu. Jurnal Pengajian Melayu. Jilid 17, 2006. Akademi Pengajian Melayu Unviersiti Malaya Kuala Lumpur. (hh. 34-89).

35. Hashim Hj Musa, 2007. manifestasi budi pekerti, budi bahasa dan akal budi dalam kesantunan dan keindahan bahasa Melayu. Jurnal Beriga. Bil. 95. April - Jun 2007. Dewan Bahasa dan Pustaka Brunei Darussalam. (hh. 24-41).

36. Hashim Haji Musa. Melayu Mahawangsa: Menyorot kembali, melangkah ke hadapan. Jurnal Bahasa. Jilid 8, Bil. 1, Mac, 2008, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur. (hh. 1-41).

ARTICLE IN NATIONAL JOURNAL-ACADEMIC BOOK-
1. Hashim bin Musa, 1977, Teori Innateness dan Konsep Asyhadu: Huraian tentang Bahasa, Akal dan Ilmu (Innateness Theory and Concept of Shahadah: Description of Language, Mind and Knowledge), Kertas Data/Monograf No. 17, Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

2. Hashim bin Musa, 1983, Ke Arah Penghayatan Islam Yang Sejati (Towards a Complete Islamic Way of Life), Pustaka Melayu Baru, Kuala Lumpur.

3. Hashim bin Musa, Nik Safiah A Karim, Farid M Onn, Abdul Hamid Mahmood, 1986 (1993, 8th printing) Tatabahasa Dewan Jil. 1: Ayat (Dewan (Malay) Grammar Vol.I: Sentences), Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

4. Hashim bin Musa, Nik Safiah A Karim, Farid M Onn, 1989 (1993, 7th printing) Tatabahasa Dewan, Jil. 2: Perkataan (Dewan Malay Grammar Vol. 2: Words), Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

5 Hashim bin Musa, 1990, Tatabahasa Bahasa Melayu: Huraian Berdasarkan Rumus Struktur Frasa (The Syntax of Malay: A Description Based on Phrase Structure Rules) , Agensi Penerbitan Nusantara, Kuala Lumpur

6. Hashim bin Musa, 1993, Binaan dan Fungsi Perkataan dalam Bahasa Melayu: Satu Huraian dari Sudut Tatabahasa Generatif (The Constructions and Functions of Words in Malay: A Generative Description), Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

7. Hashim bin Musa, Nik Safiah Karim, Farid M. Onn, dan Abdul Hamid Mahmood, 1993, Tatabahasa Dewan Edisi Baharu (The Dewan (Malay) Grammar New Edition), Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

8. Hashim bin Musa, 1994, Pengantar Falsafah Bahasa (Introduction to The Philosophy of Language), Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

9. Hashim bin Musa, 1994, Falsafah Bahasa Melayu: Beberapa Aspek Kajian (The Philosophy of Malay Language: Some Aspects of Its Studies), DJ Gemilang, U.I.A., Petaling Jaya.

10. Hashim bin Musa, 1994, Pertumbuhan dan Perkembangan Bahasa Melayu: Alirannya Berdasarkan Teks‑Teks Terpilih (Growth and Development of the Malay Language: Its Trends Based on Selected Texts), Kertas Data/Monograf Siri Baru 2, Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

11. Hashim bin Musa, 1996, Sejarah Awal Perumian Bahasa Melayu: Analisis Sistem Tulisan Rumi Senarai Kosa Kata Pigafetta dan C. de Houtman (Early History of the Romanization of Malay Spelling: An Analysis of Romanized Spelling of Word-Lists of Pigafetta and C. de Houtman) , Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

12. Hashim bin Musa, 1997, Epigraphy Melayu: Sejarah Sistem‑Sistem Tulisan bagi Bahasa Melayu (Malay Epigraphy: History of Writing Systems in The Malay Language), Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur,

13. Hashim bin Musa dan Ong Chin Guan, 1998, Pengantar Ilmu Makna (Introduction to the Study of Meaning), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

14. Hashim bin Musa, 1999, A Brief Survey on the Study of the Malay Sastera Kitab on Malay-Islamic Thought, Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

15. Hashim bin Hj Musa, 1999, Sejarah Perkembangan Tulisan Jawi (A History of the Development of Jawi Script), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

16. Hashim bin Musa, 1999, Faslafah dan Logika Melayu: Suatu Pengenalan (Malay Philosophy and Logics: An Introduction), Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

17. Hashim bin Hj Musa, 2001, Merekonstruksi Tamadun Melayu Islam: Ke Arah Pembinaan Sebuah Tamadun Dunia Alaf Baru (Reconstruction of the Malay-Islamic Civilization: Towards Creating A World Civilization in the New Millennium) , Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

18. Hashim Hj Musa, 2001, Falsafah, Logik, Teori Nilai dan Etika Melayu (Malay Philosophy, Logics, Axiology and Ethical Theories), Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu

19. Hashim Hj Musa, 2002, Agenda Melayu: Ke Arah Pembinaan Tamadun Melayu Bertaraf Dunia Alaf Ketiga (The Malay Agenda: Establishing A World Malay Civilization in the New Millennium, Petaling Jaya: Institut Perkembangan Minda (INMIND).

20. Hashim Hj Musa, 2003. (Cetakan kedua/second printing). Epigrafi Melayu: Sejarah Sistem Tulisan dalam Bahasa Melayu (Malay Epigraphy: A History of Writing Systems In Malay). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa & Pustaka.

21. Nik Safiah Karim, Farid M Onn, Hashim Hj Musa, Abdul Hamid Mahmood. 2003 (Cetakan kelapan/ 8th printing). Tatabahasa Dewan Edisi Baharu (Dewan (Malay) Grammar: New Edition. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

22. Hashim Hj Musa. 2004. Civilizational Dialogue: Encountering the Globalizing West. Kuala Lumpur: University of Malaya Press & Centre of Civilizational Dialogue University of Malaya.

23. Hashim Hj Musa. 2004. Pemerkasaan Tamadun Melayu Malaysia: Menghadapi Globalisasi Barat (Empowering the Malay Malaysian Civilization: Confronting the Western Globalization). Kuala Lumpur: University of Malaya Press & Centre of Civilizational Dialogue University of Malaya..

24. Hashim Hj Musa (ed.). 2005. Bahasa dan Pemikiran Melayu (Malay Languge and Thought). Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

25. Hashim Musa, 2006. (Edisi Ke-2 Siri Lestari Bahasa) Epigrafi Melayu: Sejarah Tulisan dalam Bahasa Melayu Melayu (Malay Epigraphy: A History of Writing Systems In Malay). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

26. Hashim Musa, 2006. (Edisi Ke-2 Siri Lestari Bahasa). Sejarah Perkembangan Tulisan Jawi (A History of the Development of Jawi Script). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

27. Hashim Hj Musa. 2006. Pengantar Falsafah Bahasa Edisi Kedua (An Introduction the Philosophy of Lanuguage Second Edition). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

28. Hashim bin Musa (pengkaji). 2005. Karya Agung Bustan al-Katibin Karangan Raja Ali Haji. Ketua Ed. Hassan Ahmad. Kuala Lumpur: Yayasan Karyawan

29. Hashim Hj Musa, 2005. Islam-Culture Fusion in the Malay Life. Published in CD format, Kuala Lumpur: University of Malaya Centre for Continuing Education and Department of Malay Studies, University of Cairo, Egypt, (A Lecture addressed to the Director, Lecturers and Students of the Department of Malay Studies, University of Cairo, Egypt. September 1, 2005.).

30. Nik Safiah Karim, Farid M. Onn, Hashim Hj Musa, Abdul Hamid Mahmood. 2008. Tatabahasa Dewan Edidsi Ketiga. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

31. Hashim Hj Musa. 2008. Hati Budi Melayu: Pengukuhan Mengahadapi Cabaran Abad ke-21. Serdang: Penerbit Universiti Putra Malaysia.

CHAPTER IN BOOK-
1. Prof. Madya Ali bin Taib dan Hashim bin Musa. 1979. "Islam dan Kebangsaan (Islam and Nationalism)", Hamdan Hasan (ed.) Islam dan Kebudayaan Kebangsaan (Islam and National Culture), Utusan Melayu Press, Kuala Lumpur, 1979
(h.69‑90).

2. Hashim bin Musa.1980. "Islam dalam Pengucapan Seni (Islam in Artistic Expressions)", GAPENA, 1980, Kesusasteraan Melayu dan Islam: Satu Pertembungan Fikiran (Malay Literature and Islam: Interaction of Ideas), Penerbit Sarjana Enterprise, Kuala Lumpur, (h. 203‑243).

3. Hashim bin Musa. 1980. "Perlakuan Ringkas Terhadap Imbuhan Kata Kerja Bahasa Melayu (A Brief Description of Malay Verbs)", Nik Safiah A. Karim (ed.), Bahasa Melayu dan Aplikasinya (Malay Language and Its Application, Penerbit Sarjana Enterprise, Kuala Lumpur, 1980 (h. 88‑105).

4. Hashim bin Musa. 1981. "Awalan Me‑ dalam Bahasa Malaysia (Prefix Me‑ in Bahasa Malaysia)" Nik Safiah A. Karim (ed.) Bahasa Malaysia Masa Kini: Beberapa Persoalan (Bahasa Malaysia Today: Some Viewpoints), Pustaka Ilmu Raya, Kuala Lumpur, 1981 (h. 41‑50).

5. Hashim bin Musa.1984. "Kedudukan Kata Penguat dalam Ayat Bahasa Melayu (The Function of Emphatic Words in Malay Sentences)", Kelab Bahasa Melayu, Monograf Bahasa Melayu (Malay Language Club Monograph), Rancangan Bahasa Melayu, Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur, 1984 (h. 1‑15).

6. Hashim bin Musa.1985. "Intonasi dalam Bahasa Melayu (Intonation in Malay Language)" in Azman Wan Chik (ed.) Mengajar Bahasa Malaysia Jilid 2 (The Teaching of Bahasa Malaysia Vol. 2), Dewan dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1985 (170‑180).

7. Hashim bin Musa.1987. "Pengkelasan Perkataan dalam Bahasa Melayu Berdasarkan Fungsi dan Ciri Makna (Word Classification in Malay Based on Functions and Meanings)", Raminah Hj Sabran dan Nuwairi Hj Khazaai (ed.) Monograf Linguistik, Pengajaran Bahasa dan Kesusasteraan Melayu (Monograph on Linguistics, Language Teaching and Malay Literature), Siri Penerbitan Jabatan Pengajian Melayu, Kuala Lumpur, 1987 (h. 11‑31).

8. Hashim bin Musa.1988. "Satu Aspek Proses Pembinaan Perkataan dari Sudut Hipotesis Leksikalis dalam Tatabahasa Transformasi‑Generatif (An Aspect of the Process of Word Foramtaions based on Lexicalist Hypothesis in the Transforma­tional‑Generative Grammar)" Nik Safiah A. Karim (ed.) Linguistik Transformasi Generatif (Transformational Generative Linguistics), Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1988 (h. 6‑19).

9. Hashim bin Musa.1978. "Teknik Mengajar Nahu: Struktur Bahasa Melayu (Techniques of Teaching Grammar: The Structure of Malay)", dalam Azaman Wan Chik (ed) Bengkel Pengajaran Bahasa Semasa (Workshops on Current Language Teaching), Kumpulan Kognat Bahasa, Fakulti Pendidikan Universiti Malaya, Kuala Lumpur, 1978 (pp. 1‑17).

10. Hashim bin Musa, 1993, "Kebangkitan Semula Islam dalam Konteks Pengajian Melayu: Beberapa Persoalan Akademik (Islamic Resurgence in the Context of Malay Studies: Some Academic Issues"), Nik Safiah A. Karim (ed.) Festschrift to Prof. Mohd Taib Osman Vice‑Chancellor University of Malaya, Jabatan Pengajian Melayu, University Malaya, Kuala Lumpur.

11. Hashim bin Musa, 1994, "Aliran Pertumbuhan dan Perkembangan Bahasa Melayu (Streams of Growth and Development of the Malay Language)", dalam Zaharani Ahmad (ed.) Linguistik Melayu: Festchrift Tinta Kenangan Sempena Persaraan Azhar M. Simin dan Farid M. Onn (Malay Linguistics: Festscrift in Honour of the Retirement of Azhar M. Simin & Farid M. Onn), Jabatan Linguistik UKM: Bangi.

12. Hashim bin Musa, 1997, "Sejarah Awal Kemunculan dan Pemapanan Tulisan Jawi di Asia Tenggara (Early History of the Emergence and Spread of the Jawi Script in Southeast Asia)" dalam Tradisi Penulisan Manuskrip Melayu (Writing Taradition of Malay Manuscripts), Perpustakaan Negara Malaysia: Kuala Lumpur.

13. Abu Hassan Sham & Hashim bin Musa, 1997, "Kosmologi Melayu Islam dalam Persuratan Melayu Lama (Malay Islamic Cosmology in Classical Malay Literature)", dalam Wan Abdul Kadir & Hashim Awang A.R. (ed.) Seni dan Kosmologi: Kosmologi Islam dalam Kesenian Melayu (Art and Cosmology: Islamic Cosmology in Malay Art),Akademi Pengajian Melayu: Kuala Lumpur.

14. Hashim bin Musa, 1997, "Hakikat Ilmu Pengetahuan dari Sudut Falsafah (The Reality of Knowledge from Philosophical Perspective)", dalam Indirawati Haji Zahid (ed.) Monograf Jabatan Bahasa Melayu (Monograph of the Department of Malay Language), Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya: Kuala Lumpur.

15. Hashim bin Musa, 1997, "Logika: Satu Pengenalan (Logics: An Introduction)", dalam Indirawati Haji Zahid Monograf Jabatan Bahasa Melayu Siri Kedua (Monograph of the Department of Malay Lanugage Second Series), Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya: Kuala Lumpur.

16. Hashim bin Musa, 1997, "Antara Bahasa Tempatan dan Bahasa Asing Sebagai Bahasa Pengantar Pendidikan, Ilmu Sains dan Teknologi", dalam Nuwairi Hj Khaza’ai dan Wong Khek Seng (ed.) Pengajian Bahasa Melayu, Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Mel­ayu.

17. Hashim bin Musa, 1998, “Penjanaan Ilmu, Sains dan Teknologi dalam Acuan Malaysia Sendiri sebagai Asas Tamadun Malaysia: Peranan Bahasa Melayu”, dalam Sanat Md. Nasir dan Rogayah A. Razak (ed.) Pengajian Bahasa Melayu Memasuki Alaf Baru, Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

18. Hashim bin Musa, 2001, “Falsafah Pengajaran dan Pendididkan Bahasa Kini”, dalam Yaacob Haron (ed.), 2001, Kosmologi Melayu, Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

19. Hashim bin Musa, 2005. “Islam dan Kebahasaan Melayu”. Dalam Prosding Seminar Kebangsaan Pemikiandan Kebudayaan Melayu dan Islam, anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka, GAPENA dan YADIM.

20. Hashim bin Musa, 2005. “Hasil Pembelajaran Kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS) dalam Prosiding Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran TITAS, Universiti Pendidikan Sultan Idris , Tanjung Malim.

22. Hashim bin Musa, 2005. “Manifestasi Emosi Serakah, Dengki dan Dendam: Faktor Dalaman Runtuhnya Tamadun Melayu dan Ikitibar Daripadanya. Dalam Hashim AWang, Zahir Ahmad, Noor Hasnoor Mohamad Nor, Nor Hisham Osman & Md Erman Md Yasin (eds.) 2005. Emosi Melayu. Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

23. Hashim bin Musa, 2005. “Teori Ilmu dan Bahasa: Satu Pandangan Alternatif Dari Sudut Pengajian Melayu Demi Mengingatkan Yang Terlanjur”. Dalam Hashim Awang, Othman Yatim & Nor Zita Che Din (eds.) 2005. Wacana Buidaya. Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

24. Hashim bin Musa. 2005. Islam dan Dialog Antara Peradaban: Konsep dan Idealisme.” Dalam Azizan Baharuddin (ed.) 2005. Islam dan Dialog Peradaban: Satu Perspektif. Kuala Lumpur: Pusat Dialog Peradaban.

25. Hashim binb Musa, 2005. :Bahasa Melayu, Komunikasi, Ilmu dan Sumber Daya Tenaga Massa”. Dalam Hashim bin Musa (ed,) 2005. Bahasa dan Pemikiran Melayu. Kuala Lumpur: Akademi Pengajian Melayu.

26. Hashim Hj Musa. 2006. Unsur Nilai Moral dan Etika dalam Hikayat Seri Kelantan. (dalam) Rogayah abdul Hamid & Maruyam Salim (eds.) Kesultanan Melayu Kelantan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

27. Hashim Hj Musa. 2007. Pelestarain Jawi dan Seni Khat. (dalam) Adu Yasran et al. (eds.) Cendekia: Kumpulan Esei Bahasa, Sastera dan Budaya Melayu. Serdang: Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM.

28. Hashim Hj Musa. 2008. Senario Bahasa Melayu Kini. (dalam) Arba’ie Sujud & Saadah Hj Jaafar (eds.) Isu-Isu Bahasa. Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM.

PAPER DELIVERED AT THE CONFERENCE/SEMINAR/WORKSHOP/COLLOQIUM/ETC-
(i) International Conferences:

1. Hashim bin Musa, 1977. "Malaysian Language (Bahasa Malaysia) as A Base for Evolving Malaysian Nationalism and National Culture", paper presented at The Fifth Conference on Asian Association of National Languages (ASANAL), Manila 5 December, 1977.

2. Hashim bin Musa, 1989. "Aliran Pertumbuhan dan Perkembangan Bahasa Melayu Berdasarkan Teks dari Abad ke‑7 Hingga Abad ke‑19 Masihi (Streams in the growth and development of Malay language based on written texts from 7th to 19th Century A.D.)" paper presented at the International Conference on Malay Studies at the University of Malaya, Kuala Lumpur, 21‑23 August, 1989, organized by Dept. of Malay Studies University of Malaya.

3. Hashim bin Musa, 1992. "Sifat Partikular, Universal dan Transendental Bahasa (The Particular, Universal and Transcen­dental Characteristics of Human Language)" paper presented at the 1st International Conference on Malay Linguistics, Petaling Jaya, 11‑13 August, 1992, organized by Malaysian Linguistic Society.

4. Hashim bin Musa, 1993. "The Changing Image of The Malay Literati in the the 19th Century As Viewed by Raja Ali Haji and Abdullah Abdul Kadir Munshi", paper presented at the 9th European Collo­quium of Indonesian and Malay Studies, 5‑9th July 1993, at The University of Hull, England.

5. Hashim bin Musa, 1994. "Perbandingan antara Falsafah Pengajian dan Pendidikan Bahasa dalam Satu Masyarakat Melayu Lama dengan Pendidikan Bahasa Melayu Kini: Manifestasi Kehilangan Konsep Adab dan Budi Bahasa dalam Sistem Kosmologi Melayu (A Comparison between The Philosophy of Language Study and Education in A Malay Traditional Society and in The Present Time: Manifestation of The Loss of Concept of Discipline, Ethics and Courteousness in the Malay Cosmological System)", paper presented at the International Seminar on Malay Cosmology, organized by The Academy of Malay Studies, Universi­ty of Malaya, 24‑26 January, 1994.

6. Hashim bin Musa, 1994. "The Concept of Ethics and Civilization: Towards Formulation of A Conceptual Framework for the Development of A Truly Humane Civilization", paper presented at the Fifth Congress of the International Association for Semiotic Studies, University of California, Berkeley, June 12‑18, 1994, organized by International Association For Semiotic Studies.

7. Hashim bin Musa, 1995. "Pengintelektualan dan Pendaulatan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Pertama: Cabaran Globalisasi Maklumat, Pendidikan dan Teknologi (Intellectualization and the Status of Malay as the Main/Official Language: Challenges from the Process of Globalization in Information, Education and Technology)", paper presented at the World Congress on Malay Language, organised by Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, August 21‑25, 1995.

8. Hashim bin Musa, 1995. "Sejarah Awal Tulisan Jawi (Early History of the Malay Jawi Script)", paper presented at the International Conference and Exibition of Malay Manuscripts, organized by National Library of Malaysia, Kuala Lumpur, October 2‑4, 1995.

9.. Hashim bin Musa, 1996. "Globalization and Resurgence of the Hegemony of the English Language: A Challenge to the Malaysian Nationhood at the Threshold of the 21st Century", paper presented at the Tenth European Colloquium on Indonesian and Malay Studies, Berlin, June 17‑22, 1996.

10.. Hashim bin Musa, 1995. "Islamic Civilization and its contributions to postmodern human development", paper presented as a Lecture at the Dept. of Near Eastern Studies University of California, Berkeley, U.S.A., Oct. 23, 1995.

11. Hashim bin Musa, 1995. "Islam and Social Change in Malaysia", paper presented as a Talk at the International Institute of Islamic Thought (IIIT), Herndon, Virginia, U.S.A., November 10, 1995.

12. Hashim bin Musa, 1995. "Malaysian Youth Today: What Went Wrong", paper presented as a Talk at the George Washington University, Washington D.C. organized by Malaysian Student Association George Washington University, November 10, 1995.

13. Hashim bin Musa, 1995. "Resurgence of Islam in the East and West", paper presented as a Talk at the Temple University, Philadelphia, U.S.A., organized by Muslim Student Association Temple University, November 16, 1995.

14. Hashim bin Musa, 1997. "Konsep Tamadun dan Peranan Tamadun Melayu Islam dalam Pembinaan Tamadun Dunia dalam Era Globalisasi" (The Concept of Civilization and the Role of Malay‑Islamic Civilization in the Development of World Civilization in the Globalization Era)", paper presented at Forum Universiti Ma­laya‑Universiti Sumatera Utara: Nilai Melayu dalam Era Globali­sasi, organized by Academi Pengajian Melayu Universiti Malaya and Universiti Sumatera Utara, at the Universiti Malaya Kuala Lumpur, 3‑4 January, 1997.

15. Hashim bin Musa, 1997, "Adat Melayu tentang Berkhatan dan Berkhatam: Satu Huraian Ringkas (Malay custom on circumcision and completion of Qur’anic study) ", kertaskerja dibentangkan dalam Kolokium dan Mesyuarat Persatuan Pengajian Melayu Nusan­tara, anjuran bersama UKM, Universitas Jambi dan Lembaga Adat Tingkat I Jambi Sumatra, pada 6‑10 Julai, 1997. di Jambi, Sumatera.

16. Hashim bin Musa, 1998, "The Bustan al‑Katibin and the Kitab Pengetahuan Bahasa of Raja Ali Haji of Riau: Establishing the Islamic Scholarly Tradition of Language Studies in the Malay World", invited paper presented at the International Workshop on Malay Manuscript Cataloguing Project, organized by the Leiden University Li­brary, Leiden, the Netherlands, March 16‑18, 1997.

17. Hashim bin Musa, 2000. “Agama, Falsafah dan Pemikiran Melayu Sebagai Bidang Akademik dalam Pengajian Melayu”, kertaskeraja jemputan khas dalam Persidangan Antarabangsa Pengajian Melayu, anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka, Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Perpustakaan Negara, di Perpustakaan Negara Malaysa, pada 24-25 Ogos, 2000.

18. Hashim bin Musa, 2000. “Globalisasi: Ke Manakah Arah Bahasa Melayu Kita?”, kertaskerja jemputan khas dalam Ceramah Temasik IX, anjuran Kesatuan Guru-Guru Melayu Singapura sempena Bulan Bahasa 2000, di Orchard Hotel Singapura, pada 19 Ogos, 2000.

19. Hashim Hj Musa, 2000. “Post-Graduate Programmes on Malay Studies: Present and Future”, invited paper presented at and organized by the Graduate Studies Seminar, Faculty of Humanities and Social Sciences, Prince of Songkla University, Pattani, Thailand, November 11, 2000.

20. Hashim Hj Musa, 2001, “The Recent Islamic Reaffirmation in Malaysia: Germination of Islamic Integrative element In the Making of a future Malaysia Civilization”, paper presented at the Third European-Southeast Asian Studies Conference, organized by EUROSEAS Association, at the School of Oriental and African Studies, University of London 6-8 Sept., 2001.

21. Hashim bin Hj Musa. “Malay-Maori Cognate Words: “Reliving” the Malayo-Polynesian Worldview of the Past”. Invited paper presented at International Seminar of Malay-Maori Affinity, 25-25 July, 2003, at Massey University Auckland, organized by the University of Wellington Chair of Malay Studies and Messy University Auckland, New Zealand.

22. Hashim bin Hj Musa. 2003. “Manifestasi Emosi Serakah, Dengki dan Dendam: Faktor Dalaman Runtuhnya Tamadun Melayu dan Iktibar daripadanya”. Kertaskerja dalam Persidangan Antarabangsa Pengajian Melayu 2003 11-12 Julai, 2003, di Universiti Malaya, anjuran Akademi Pengajian Melayu.

23. Hashim Hj Musa. 2004. “Citra Hati Budi Melayu.” Kertaskerja dalam Pesidangan Antarabangsa Peradaban Melayu Kedua, 26-28 Februari, 2004, anjuran Institut Peradaban Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim, di Kuala Lumpur.

24. Hashim Hj Musa. 2004. “Penjanaan dan Pembudayaan Kreativiti Bangsa Malaysia melalui Bahasa Melayu: Perjuangan yang Perlu Diselesaikan”. Kertaskerja jemputan khas dalam Seminar Bahasa dan Sastera Sempena Sidang ke-43 Majlis Bahasa Brunei-Indonesia-Malaysia (MABBIM) & Sidang ke-9 Majlis Sastera Asia Tenggara (MASTERA), 8-9 Mac, 2004, anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka , Kuala Lumpur.

25. Hashim bin Hj Musa, 2004. “the Theory of Knowldege and Language: An Alternative View from Malay Studies Perspective.” Proceeding in International Conference Schloarship in Malay World Studies: Looking Back, Striding Ahead, 26-28 August 2004. in Leiden, organized by International Institue for Asian Studies Leiden Unifversity and Dewan Bahasa dan Pustaka Kual Lumpur.

26. Hashim Hj Musa, 2004. “Cabaran Globalisasi ke atas Bahasa Indigenus Sebagai Bahasa Pengantar Ilmu Tinggi dalam Kurun ke-21: Kes Bahasa Melayu di Malaysia”. Kertaskerja dalam International Conference in Commemoration of the 40th Anniversary of Dapartment of Malay-Indonesian Studies, Hankuk University of Foreign Studies, Seoul, South Korea, 27-28 October, 2004.

27. Hashm Hj Musa. 2005. “Senario Global Abd ke-21: Gagasan Hegemoni dan Empayar Universal aka “New-Worldism” Peradaban Barat”. Prosiding dalam Seminar Pengajaran Bahasa Melalui Sastera anjuran ASAS 50 Singapura, pada 17 September, 2005, di Singapura.

28. Hashim Hj Musa. 2006. “Cabaran Global Abad ke-21 dan Respons Umat Islam”. Prosiding dalam Persidangan Antarabangsa Bahasa, Sastera dan Budaya Melayu III, 14-16 Julai, 2006, anjuran Jabatan Bahasa dan Budaya Melayu, Instutut Pendidikan Nasional, Universiti Teknologi Nanyang, Snigapura.

(ii) Persidangan Peringkat Kebangsaan:

29. Hashim bin Musa, 1977. "Imbuhan‑Imbuhan Bahasa Melayu: Satu Penggolongan Ringkas (Malay Affixes: A Brief Classification)", paper presented at the Malay Language Teachers Seminar, The Language Centre University of Malaya, Kuala Lumpur, 10 Nov., 1977.

30. Hashim bin Musa, 1979. "Kegiatan Keislaman di Universiti Malaya (Islamic Activities in the University of Malaya)", paper presented at the Islamic Activity Seminar, Universiti Malaya, organized by the Student Affairs Division University of Malaya, Kuala Lumpur, 29 Dec., 1979.

31. Hashim bin Musa 1984. "Penegakan Nilai‑Nilai Islam di Malaysia (The Establishment of Islamic Values in Malaysia)", paper presented at the Forum on The Establishment of Islamic Values in Malaysia organized by the Student Affairs Division, University of Malaya, Kuala lumpur, 7 July, 1984.

32. Hashim bin Musa, 1984. "Bahasa Melayu dan Kaitannya dengan Akidah dan Amalan Islam (Malay Language and Its Relation to The Belief System and Practice of Islam)", paper presented at the Workshop on Islam, Language and Malay Literature organized by The Malaysian Muslim Youth Organization (ABIM), Kuala Lumpur, 25 March, 1984.

33. Hashim bin Musa, 1985. "Kebangkitan Semula Islam dan Pengajian Melayu (The Islamic Resurgence and Malay Studies)", paper presented at the National Seminar on Malay Studies organized by the Malay Studies Dept. University of Malaya, Kuala Lumpur, 23‑25 September, 1985.

34. Hashim bin Musa, 1989. "Pengantar kepada Tatabahasa Melayu (Introduction to Malay Grammar)" paper presented at a lecture to the key‑personnel Kuala Lumpur Department of Education, Ministry of Education, 19 October, 1989, organized by Selangor Education Dept. Kuala Lumpur.

35. Hashim bin Musa, 1992. "Asas Sintaksis Bahasa Melayu: Ayat Dasar, Ayat Tunggal, Ayat Majmuk dan Klausa (Malay Basic Syntax: Base Sentences, Simple Sentences, Complex Sentences and Clauses)" paper presented at the Courses on Teaching and Learning of the Malay Grammar for the Key‑Personnel of the Teacher Training Division and Teachers Colleges of the Ministry of Education, Kuantan, 8 October, 1992., organized by Teacher Training Division Ministry of Education.

36. Hashim bin Musa, 1994. "Mencari Ilmu Yang Benar: Ke Arah Pengkonsepsian Ilmu Yang Benar dan Pentarafan Ilmu Pengetahuan (In Search of True Knowledge: Towards Conceptualization of True Knowledge and The Hierarchy of Knolwledge)", paper presented at the Monthly Seminar of The Academy of Malay Studies, University of Malaya, 25th February, 1994.

37. Hashim bin Musa, 1996. "Pengajian Melayu: Cabaran Terhadap Kerelvanannya" (Malay Studies: Challenges to its Relevance), paper presented at the Forum Ijazah Tinggi Pengajian Melayu/Malay Studies Higher Degree Forum, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur, 26 Julai, 1996.

38. Hashim bin Musa, 1996. "Gelombang Kedua Hegemoni Bahasa Inggeris dan Kelunturan Status Bahasa Melayu: Cabaran dan Cadangan" (The Second Wave of the English Language Hegemony and the Erosion of the Status of Malay Language: Challenges and Solutions), paper presented at the Monthly Seminar Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, 24 Julai, 1996.

399. Hashim bin Musa, 1996. "Morfologi: Satu Pengenalan (Morphology: An Introduction)", paper presented at the Penataran Tatabahasa untuk Pensyarah Maktab‑Maktab Perguruan Malaysia (Colloquium on Grammar for Malaysian Teachers College Lecturers), di Maktab Perguruan Kuala Terengganu, 29 September, 1996.

40. Hashim bin Musa, 1996. "Implikasi Arus Pemodenan dan Pascapemodenan terhadap Belia dari Sudut Budaya, Ilmu Pengetahuan dan Bahasa (The Implication of the process of Modenization and Postmodernization among the Youth from Cultur­al, Knowledege and Language Perspectives)", invited paper presented at the Seminar Belia Madani: Belia Penentu Arus Perdana (Seminar on Civil Society: the Youth as the Main Definitive Factor), organized by the Yayasan Kooperasi Belia Negara (Kobena) Bhd, 6‑8 September, 1996, di Maktab Kerjasama Malaysia, Petaling Jaya.

41. Hashim bin Musa, 1996. "Belajar Bahasa Melayu untuk Mengungkapkan Ilmu Yang Benar dan Beradab Sopan Yang Mulia: Warisan Karya Raja Ali Haji (Learning the Malay Language to Express True Knowledge and Noble Etiquette: A Legacy from the Writings of Raja Ali Haji)", invited paper presented at the Seminar Warisan Persuratan Johor (Seminar on Johor Literary Tradition), organized by Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA) dan Kerajaan Johor, 1‑4 Ogos, 1996, di Johor Baharu.

42. Hashim bin Musa, 1996. "Cabaran Guru Terhadap Disiplin Pelajar: Pandangan Ibu Bapa (Student Discipline and Challenges to the Teachers: Viewpoints from the Parents)", invited paper presented at the Seminar Disiplin Pelajar Kebangsaan (National Seminar on students’ Discipline), 27‑30 Ogos, 1996, organized by the School Division, Ministry of Education, at the Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands.

43. Hashim bin Musa dan Abu Hassan Sham, 1996. "Seni Persuratan Melayu dalam Kosmologi (Malay Letters and Cosmology)", invited paper presented at the Seminar Seni dan Kosmologi (Seminar on Art and Cosmology), 1‑2 Oktober, 1996, organized by Akademi Pengajian Melayu dan Balai Seni Lukis Negara, di Kuala Lumpur.

44. Hashim bin Musa, 1997. "Antara Bahasa Tempatan dengan Bahasa Asing Sebagai Bahasa Pengantar Pendidikan, Ilmu Sains dan Teknologi (Between an Indigenous Language and a Foreign Lan­guage As a Medium of Instruction in Education, Science and Technology)", paper presented at the National Seminar on Malay Language Studies, organized by the Department of Malay Lan­guage, Academy of Malay Studies and the Union of Malay Teachers West Malaysia, at the University of Malaya, Ogos 30, 1997.

45. Hashim bin Musa, 19997. "Pengintelektualan dan Pemapanan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Kebangsaan dan Pencekapan Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua dalam Rancangan Pembangunan Malaysia ke Arah Negara Maju (The Intellectualization and Establishment of Malay as the National Language and the Intensification of English as the Second Language in the Development of Malaysia towards a Developed Nation Status)", paper presented at the "Workshop on the Progress of Researches under IRPA Project", organized by the Ministry of Science, Technology and Environ­ment, Malaysia at the National University of Malaysia, Bangi November 3, 1997.

46. Hashim bin Musa, 1997, "Pengintelektualan dan Pemapanan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Rasmi dan Pencekapan Bahasa In­ggeris dalam Pembinaan Masyarakat Malaysia ke Arah Negara Maju: Saranan dan Cabaran", (The Intellectualization and Establish­ment of Malay as the Official Language and the Raising of the English Language Proficiency in the Process of Developing Malay­sia towards a Developed Nation Status: Challenges and Propo­sals)", paper presented at the National Seminar on Malay Lin­guistics, at the Universiti Kebangsaan Melaysia, Bangi, 18‑19 Nov., 1998, di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi.

47. Hashim bin Musa, 1997, "Tahap‑tahap Evolusi Skrip dan Sistem Tulisan Jawi", kertaskerja jemputan khas dalam Seminar Mingguan ATMA, Institut Tamadun dan Alam Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, pada 11 Disember, 1997.

48. Hashim bin Musa, 1998, “Ke arah Penyelarasan dan Pemantapan Sistem Ejaan Jawi”, kertaskerja jemputan khas dalam Muzakarah Ejaan Jawi Kebangsaan, anjuran Jabatan Kemajuan Islam, Pusat Islam dan Persatuan Pencinta Tulisan Jawi Kebangsaan, di Kangar, Perlis, pada 2 Ogos, 1998.

49. Hashim bin Musa, 1999. “A Preliminary Observation of the Studies Done on Malay Manuscripts and Printed Materials Pertaining to Malay-Islamic Thought”, invited paper presented at the Islamic Studies Seminar organized by Faculty of Letters and Religion, Leiden University, the Netherlands, on 29 April, 1999, at the International Institute for Asian Studies, Leiden, the Netherlands.

50. Hashim bin Musa, 2000. “Islam: An Overview in History and Contemporary World”, paper presented in A Talk to the Staff and Students of Illinois Wesleyan University, USA, at the University of Malaya Kuala Lumpur, May 22, 2000.

51. Hashim bin Musa, 2000. “Pertalian Tamadun India dan Tamadun Cina dalam Bahasa dan Kebudayaan Melayu”, kertaskerja jemputan khas dalam Seminar Kebangsaan Tamadun Islam dan Tamadun Asia, anjuran Pusat Pendidikan Islam Universiti Teknologi Mara, di UiTM pada 7-8 Jun, 2000.

52. Hashim bin Musa, 2000. “Globalisasi dan Peradaban Melayu: Cabaran dan Penangkisan”, kertaskerja jemputan khas dalam Perbincangan Meja Bulat Pusat Dialog Peradaban Universiti Malaya: Globalisasi dan Peradaban Melayu: Apakah Nilai dan Worldview yang Wajar dipertahankan?, anjuran Pusat Dialog Peradaban Universit Malaya, di Shah Village Hotel, Petaling Jaya, 30 Sept., 2000.

53. Hashim bin Musa, 2000. “Pengenalan Ilmu Ketamadunan”, “Tamadun Melayu”, “Tamadun Islam dan Tamadun Asia: Cabaran Kontemporari dan Masa Depan”, kertaskerja-kertaskerja jemputan dalam Bengkel Jawatankuasa Penyelarasan Buku Teks TITAS Universiti-Universiti, anjuran Bahagian Akademik Universiti Malaya, di Universiti Malaya pada 24 Oktober, 2000.

54. Hashim bin Musa, 2000. “Falsafah dan Pemikiran Melayu”, kertaskerja jemputan khas dalam syarahan Program Serapan National Institute of Education Nanyang Technology University of Singapore (NIENTUS) – Akademi Pengajian Melayu (APM), di Universiti Mlaya, pada 7 Nov. 2000.

55. Hashim bin Musa, 2000. “Politik Bahasa Melayu” kertaskerja jemputan khas dalam syarahan Program Serapan NIENTUS – APM, pada 8 Nov. 2000, di Universiti Malaya.

56. Hashim bin Musa, 2000. “Draf pertama 23 Orang Tokoh Melayu dari Awal hingga kurun ke-17” , kertaskerja dalam Bengkel Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu I, anjuran Jawatankuasa Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-tokoh Melayu, pada 28 Mei – 1 Jun, 2000 di Port Dikson.

57. Hashim bin Musa, 2000. “Draf Kedua 23 Orang Tokoh Melayu dari awal hingga ke Kurun ke-17” dalam Bengkel Kamus Biografi Tokoh-tokoh Melayu II, anjuran JK Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu pada 4-7 September 2000, di Bukit Frazer.

58. Hashim bin Musa, 2000. “Draf Ketiga (Terakhir) 23 Tokoh Melayu dari Awal hingga kurun ke-17”, kertaskeraj dalam Bengkel Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu III, anjuran JK Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu pada 13-16 November, 2000, anujran JK Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu, di Melaka.

59. Hashim Haji Musa, 2001, “Merekonstruksi Tamadun Melayu Islam: Ke Arah Pembinaan Sebuah Tamadun Dunia Alaf Ketiga”, Syarahan Perdana Pengukuhan Jawatan Profesor/Professorial Inaugural Lecture pada 30 Januari, 2001, di Universiti Malaya.

60. Hashim Hj Musa, 2001, “Isu, Cabaran dan Haluan Besar Agenda Melayu”, kertaskerja jemputan khas dalam Wacana Ilmiah INMIND dengan YAB Menteri Besar Selangor/Selangor Chief Minister & INMIND Intellectual Discourse, anjuran Institut Perkembangan Minda (INMIND), pada 11 Julai 2001, di Qualiry Hotel, Shah Alam.

61. Hashim Hj Musa, 2001, “Masyarakat Melayu: Isu dan Cabaran Terhadap Tamadun Melayu”, kertaskerja jemnputan khas dalam Simposium Kebangsaan Masyarakat Malaysia: Isu dan Cabaran Abad ke-21, anjuran Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, 22-24 Julai, 2001, di Petaling Jaya.

62. Hashim Hj Musa, 2002, “Bahasa Melayu: Asas solodariti dan Penjanaan sumber Daya tenaga Rakyat Jelata Malaysia Menangkis Globalisasi Tamadun Barat”, kertaskerja dalam Seminar Kebangsaan Bahasa dan Pemikiran Melayu anjuran Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya pada 18-19 Jun, 2002, du Universiti Malaya.

63. Hashim Hj Musa, 2002, “Strategi Membangunkan Tamadun Malaysia: Perspektif Tamadun Islam-Melayu” kertaskerja jemputan khas dalam Seminar Nilai-Nilai Peradaban dan Wawasan 2020, anjuran Pusat Dialog Peradaban dan Persatuan Siswazah Wanita Malaysia pada 29-30 Julai, 2002, di Universiti Malaya.

64.. Hashim bin Hj Musa. 2003. “Tulisan Jawi: Khazanah Warisan Bangsa dan Jati Diri Melayu”. Kertaskerja jemputan khas dalam Majlis Ceramah dan Pameran Senin Khat , anjuran Persatuan Tulisan Pencinta Tulisan Jawi Negeri Sembilan, pada 11 Januari, 2003, di Seremban.

65. Hashim Hj Musa. 2003. “Kertas Cadangan Pengajaran Kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia”, kertaskerja jemputan dalam Bengkel Kebangsaan Peningkatan Kualiti Pengajaran dan Pembelajaran Kursus TITAS di IPT Malaysia, di Lumut Perak pada 5-8 Februari, 2003, anjuran Universiti Malaya.

66. Hashim bin Hj Musa. 2003. “Masa Depan Peradaban Melayu”. Kertaskerja jemputan khas dalam Ceramah Peradaban Pertama, 11 Oktober, 2003, di Universiti Malaya, anjuran Persatuan Alumni Pengajian Peradaban Universiti Malaya,

67. Hashim bin Hj Musa. 2003. “Islam dan Dialog Peradaban: Konsep dan Idealisme”. Kertaskerja jemputan khas dalam Perbincangan Meja Bulat Islam dan Dialog Peradaban, 23 Disember, 2003, di Universiti Malaya, anjuran Pusat Dialog Peradaban Universiti Malaya.

68. Hashim Hj Musa. 2004. “Hasil Pembelajaran Kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia di Institusi Pengajian Tinggi.” Kertaskerja jemputan khas dalam Bengkel Kebangsaan Ketiga: Pengajaran TITAS di IPTA 2004, 13-15 April, 2004. di Kuantan, Anjuran Universiti Pendidikan Sultan Idris Tanjugn Malim.

69. Hashim Hj Musa, 2005. “Ke Arah Pengajaran Tamadun Islam Tamadun Asia dan Hubungan Etnik Yang Holistik”. Kertaskerja Ucap Utama dalam Seminar Pemantapan Kurikulum Tamadun Islam Tamadun Asia dan Hubungan Etnik Peringkat Kebangsaan 2005, anjuran UiTM dan Jabatan Pendidikan Tinggi Kementeran Pendidikan Tinggi Malaysia, di Melaka pada 9-11 Jun, 2005.

70. Hashim Hj Musa. 2005. “Hakikat Ilmu dan Bahasa dari Sudut Pengajian Melayu”. Kertaskerja dalam Kolokium Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Pertanian Malaysia, di UPM pada 28 Februari, 2005.

71. Hashim Hj Musa dan Mohd Rashid bin Mohd Saad, 2005. “Suara Hati Guru Matematik dalam Pelaksanaan Polisi Bahasa Inggeris dalam Subjek Matematik: Satu Tinjauan Ringkas”. Kertaskerja dalam Seminar Kebangsaan Linguistik 12-13 April, 2005, anjuran Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, di UKM.

72. Hashim Hj Musa, 2005. “Ke Arah Pengajaran Tamadun Islam dan Tamadun Asia dan Hubungan Etnik Secara Holistik”. Kertas Kerja Ucap Utama dalam Seminar Pemantapan Kurikulum TITAS & Hubungan Etnik Peringkat Kebangsaan 2005, anjuran Universiti Teknologi MARA dan Jabatan Pendidikan Tinggi Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia, di Melaka pada 9-11 Jun, 2005.

73. Hashim Hj Musa, 2005. “Manifestasi Budi Pekerti, Budi Bahasa dan Akal Budi dalam Kesantunan dan Keindahan Bahasa Melayu.” Kertas Kerja Ucap Utama dalam Konvensyen Pendidikan Bahasa Melayu ke-13. 2005, pada 20-22 Sept. 2005, di Seremban.

74. Hashim Hj Musa. 2006. “Tulisan Jawi: Melesatarikan 1000 Tahun Khazanah Warisan Bangsa Melayu”. Prosiding dalam SEBAHTERA: Seminar Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu. Anjuran bersama Pusat Pengajian Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu, UKM & Akademi Pengajian Melayu, UM. Pada 28 Jun, 2006, di UKM.

75. Hashim Hj Musa. 2006. “Kemahawangsaan Melayu: Dulu, Kini dan Nanti”. Prosiding dalam Seminar Melayu Mahawangsa, anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM, di UPM 18-19 Julai, 2006.

76. Hashim Hj Musa. 2006. ”Pelestaraian Jawi dan Seni Khat”. Kertas Kerja dalam Bengkel Pembudayaan Seni Khat, anjuran Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia, di Kuala Lumpur, 8-10 April, 2006.

(E) Laporan Penyelidikan dan Kertas Tidak Berkala (Research reports and occational papers)
1. Hashim bin Musa, "Ilmu Linguistik dan Peranannya dalam Pengajaran Bahasa (Linguistic Science and Its Role in the Teaching of Language)", Penerbitan Tidak Berkala Rancangan Bahasa Melayu, Bil. 1, Nov., 1983 (Occational Paper of The Division of The Malay Language Programme, No. 1, Nov., 1983 (pp. 1‑12)) , Jabatan Pengajian Melayu Universiti Malaya, Kuala Lumpur, (h. 1‑12).

2. Hashim bin Musa, "Asas Nahu Bahasa Melayu ‑ Sintaksis (Basic Malay Grammar ‑ Syntax) ", Penerbitan Tidak Berkala Rancangan Bahasa Melayu, Bil. 2, Mac, 1984 (Occatioanal Paper of The Division of Malay Language Programme, No. 2 Mac, 1984 (pp. 1 ‑ 100)) , Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya Kuala Lumpur, (h. 1‑100).
3. Hashim bin Musa, "Asas Nahu Bahasa Melayu ‑ Morfologi (Basic Malay Grammar ‑ Morphology)", Penerbitan Tidak Berkala Rancangan Bahasa Melayu, Bil. 3, Jan., 1985 (Occational Paper of The Division of Malay Language Programme, No. 3, Jan. 1985 (pp.1‑78)), Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Kuala Lumpur, (h. 1‑78).

4. Hashim bin Musa, "Kedudukan Kata Penguat di dalam Ayat Bahasa Melayu: Satu Analisis dari Sudut Nahu Transformasi Generatif", (The Function of Emphatic Words in Malay Sentences: A Description from the Transfomational‑Generative Aspect), dalam Bahasa Melayu, penerbitan Kelab Bahasa Melayu, Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya.
5. Hashim bin Musa, 1997, "Pengintelektualan dan Pemapanan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Kebangsaan dan Pencekapan Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua dalam Pembinaan Masyarakat dan Budaya Malaysia ke Arah Negara Maju (The Intellectualization and Establishment of Malay as the National Language and the intensification of English as the Second Language in the Development of Malaysian Society towards a Developed Country Status", Research Report in the Intensification of Research in Priority Areas (IRPA), Ministry of Science, Technology and Environment, Malaysia.

6. Hashim bin Musa, “The Study of the Malay Sastera Kitab or Manuscripts and Traditional Literary Works on Malay-Islamic Thought: A Brief Survey”, Research Report presented to the International Institute for Asian Studies, Leiden, the Netherlands, June, 1999.

ARTICLE IN MONOGRAPH-MODULE-ESSAY IN MAGAZINE/NEWSPAPER/BULLETIN/ETC-CREATIVE WRITING-

-

PROFESIONAL SERVICES

- Anggota Panel NUIM (Nadwah Ulama dan Ilmuwan Malaysia) perlantikan Yayasan Dakwah Malaysia dengan bidang tugas memantau dan menangani isu-isu dakwah, amalan agama Islam dan hubungan agama di Malaysia - Oktober 2007 - hingga kini.

-Anggota Panel Penulis Buku Islam Hadhari: Pendekatan Pembangunan Peradaban, perlantikan dan tajaan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, 2007.

- Panel Penasihat Unit Kecemerlangan Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM.

- Ahli Jawatankuasa Panel Hakim Anugerah Media Islam Negara (AMIN) 2007, Perlantikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Mei 2008.

- Ahli Jawatankuasa Penghakiman Hadiah Karya Ilmiah DBP 2007, perlantikan Dewan Bahasa dan Pustaka, Mei 2008.

- Pemeriksa Luat Tesis Ph.D calon Sangkar bin Rasam @Mohd Sharuddin Abdullah, Fakluti Bahasa, Universiti Pendidikan Sultan Idris Tanjung Malim 2008.

- Pemeriksa Luar tesis Ph. D. calon Ismail bin Abdul Rahman Fakulti Bahasa, Universiti Pendidikan Sultan Idris Tanjung Malim, 2008.

SEMINAR/WORKSHOP

1. Pakar Rujuk Bengkel Penulisan Akademik Secara Bersiri 2007, anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM, di Port Dikson 19-21 Julai, 2007.

2. "Post-Graduate Programmes on Malay Studies: Present and Future”, invited paper presented at and organized by the Graduate Studies Seminar, Faculty of Humanities and Social Sciences, Prince of Songkla University, Pattani, Thailand, November 11, 2000.

3. “The Recent Islamic Reaffirmation in Malaysia: Germination of Islamic Integrative element In the Making of a future Malaysia Civilization”, paper presented at the Third European-Southeast Asian Studies Conference, organized by EUROSEAS Association, at the School of Oriental and African Studies, University of London 6-8 Sept., 2001.

4. “Malay-Maori Cognate Words: “Reliving” the Malayo-Polynesian Worldview of the Past”. Invited paper presented at International Seminar of Malay-Maori Affinity, 25-25 July, 2003, at Massey University Auckland, organized by the University of Wellington Chair of Malay Studies and Messy University Auckland, New Zealand.

5. “Manifestasi Emosi Serakah, Dengki dan Dendam: Faktor Dalaman Runtuhnya Tamadun Melayu dan Iktibar daripadanya”. Kertaskerja dalam Persidangan Antarabangsa Pengajian Melayu 2003 11-12 Julai, 2003, di Universiti Malaya, anjuran Akademi Pengajian Melayu.

6. “Citra Hati Budi Melayu.” Kertaskerja dalam Pesidangan Antarabangsa Peradaban Melayu Kedua, 26-28 Februari, 2004, anjuran Institut Peradaban Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim, di Kuala Lumpur.

7. “Penjanaan dan Pembudayaan Kreativiti Bangsa Malaysia melalui Bahasa Melayu: Perjuangan yang Perlu Diselesaikan”. Kertaskerja jemputan khas dalam Seminar Bahasa dan Sastera Sempena Sidang ke-43 Majlis Bahasa Brunei-Indonesia-Malaysia (MABBIM) & Sidang ke-9 Majlis Sastera Asia Tenggara (MASTERA), 8-9 Mac, 2004, anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka , Kuala Lumpur.

8. “the Theory of Knowldege and Language: An Alternative View from Malay Studies Perspective.” Proceeding in International Conference Schloarship in Malay World Studies: Looking Back, Striding Ahead, 26-28 August 2004. in Leiden, organized by International Institue for Asian Studies Leiden Unifversity and Dewan Bahasa dan Pustaka Kual Lumpur.

9. “Cabaran Globalisasi ke atas Bahasa Indigenus Sebagai Bahasa Pengantar Ilmu Tinggi dalam Kurun ke-21: Kes Bahasa Melayu di Malaysia”. Kertaskerja dalam International Conference in Commemoration of the 40th Anniversary of Dapartment of Malay-Indonesian Studies, Hankuk University of Foreign Studies, Seoul, South Korea, 27-28 October, 2004.

10. “Senario Global Abd ke-21: Gagasan Hegemoni dan Empayar Universal aka “New-Worldism” Peradaban Barat”. keertas kerja dalam Seminar Pengajaran Bahasa Melalui Sastera anjuran ASAS 50 Singapura, pada 17 September, 2005, di Singapura.

11. “Cabaran Global Abad ke-21 dan Respons Umat Islam”. dalam Kamsiah Abdullah, Mana Sikana, Paitoon M. Chaiyanara, Roksana Bibi Abdullah (Eds.) Budaya: Memeluk akar Menyuluh Ke Langit. Kertas kerja dalam Persidangan Antarabangsa Bahasa, Sastera, dan Kebudayan Melayu III, anjuran Jabatan Bahasa dan Budaya Melayu Institut Pendidikan Nasional, Universiti Teknologi Nanyang Singapura. 14-16 Julai, 2006.

12. “Kemajuan Bangsa Malaysia melalui Pembudayaan Ilmu, Sains dan Teknologi dengan Pengantar bahasa Melayu”. Kertas kerja dalam Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu ke-3, 13 – 14 November, 2007, anjuran bersama Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi UPM, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan dan Warisan Malaysia, di UPM.

13. “Tulisan Jawi dan Kesan Keintelektualan Alam Melayu Serantau”, kertas kerja jemputan dalam Seminar Aksara: Menjejaki Tulisan Melayu. Anjuran National Library Board of Singapore dan Kesatuan Guru-Guru Bahasa Melayu Singapura, 10 Mac, 2007. di Singapura.

14. “Teras hati budi Melayu seperti terungkap dalam puisi Melayu lama: Cerminan budi pekerti yang mulia, budi bahasa yang santun dan akal budi yang tinggi.” Kertas kerja dalam Seminar Antarabangsa Psikolinguistik I, anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM, 4-5 Disember, 2007. di Putrajaya.

15. “Pertalian Tamadun India dan Tamadun Cina dalam Bahasa dan Kebudayaan Melayu”, kertaskerja jemputan khas dalam Seminar Kebangsaan Tamadun Islam dan Tamadun Asia, anjuran Pusat Pendidikan Islam Universiti Teknologi Mara, di UiTM pada 7-8 Jun, 2000.

16. “Globalisasi dan Peradaban Melayu: Cabaran dan Penangkisan”, kertaskerja jemputan khas dalam Perbincangan Meja Bulat Pusat Dialog Peradaban Universiti Malaya: Globalisasi dan Peradaban Melayu: Apakah Nilai dan Worldview yang Wajar dipertahankan?, anjuran Pusat Dialog Peradaban Universit Malaya, di Shah Village Hotel, Petaling Jaya, 30 Sept., 2000.

17. “Pengenalan Ilmu Ketamadunan”, “Tamadun Melayu”, “Tamadun Islam dan Tamadun Asia: Cabaran Kontemporari dan Masa Depan”, kertaskerja-kertaskerja jemputan dalam Bengkel Jawatankuasa Penyelarasan Buku Teks TITAS Universiti-Universiti, anjuran Bahagian Akademik Universiti Malaya, di Universiti Malaya pada 24 Oktober, 2000.

18. “Falsafah dan Pemikiran Melayu”, kertaskerja jemputan khas dalam syarahan Program Serapan National Institute of Education Nanyang Technology University of Singapore (NIENTUS) – Akademi Pengajian Melayu (APM), di Universiti Mlaya, pada 7 Nov. 2000.

19. “Politik Bahasa Melayu” kertaskerja jemputan khas dalam syarahan Program Serapan NIENTUS – APM, pada 8 Nov. 2000, di Universiti Malaya.

20. “Draf pertama 23 Orang Tokoh Melayu dari Awal hingga kurun ke-17” , kertaskerja dalam Bengkel Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu I, anjuran Jawatankuasa Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-tokoh Melayu, pada 28 Mei – 1 Jun, 2000 di Port Dikson.

21. “Draf Kedua 23 Orang Tokoh Melayu dari awal hingga ke Kurun ke-17” dalam Bengkel Kamus Biografi Tokoh-tokoh Melayu II, anjuran JK Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu pada 4-7 September 2000, di Bukit Frazer.

22. “Draf Ketiga (Terakhir) 23 Tokoh Melayu dari Awal hingga kurun ke-17”, kertaskeraj dalam Bengkel Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu III, anjuran JK Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu pada 13-16 November, 2000, anujran JK Pengkaji Kamus Biografi Tokoh-Tokoh Melayu, di Melaka.

23. “Merekonstruksi Tamadun Melayu Islam: Ke Arah Pembinaan Sebuah Tamadun Dunia Alaf Ketiga”, Syarahan Perdana Pengukuhan Jawatan Profesor/Professorial Inaugural Lecture pada 30 Januari, 2001, di Universiti Malaya.

24. “Isu, Cabaran dan Haluan Besar Agenda Melayu”, kertaskerja jemputan khas dalam Wacana Ilmiah INMIND dengan YAB Menteri Besar Selangor/Selangor Chief Minister & INMIND Intellectual Discourse, anjuran Institut Perkembangan Minda (INMIND), pada 11 Julai 2001, di Qualiry Hotel, Shah Alam.

25. “Masyarakat Melayu: Isu dan Cabaran Terhadap Tamadun Melayu”, kertaskerja jemputan khas dalam Simposium Kebangsaan Masyarakat Malaysia: Isu dan Cabaran Abad ke-21, anjuran Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, 22-24 Julai, 2001, di Petaling Jaya.

26. “Bahasa Melayu: Asas solodariti dan Penjanaan sumber Daya tenaga Rakyat Jelata Malaysia Menangkis Globalisasi Tamadun Barat”, kertaskerja dalam Seminar Kebangsaan Bahasa dan Pemikiran Melayu anjuran Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya pada 18-19 Jun, 2002, du Universiti Malaya.

27. “Strategi Membangunkan Tamadun Malaysia: Perspektif Tamadun Islam-Melayu” kertaskerja jemputan khas dalam Seminar Nilai-Nilai Peradaban dan Wawasan 2020, anjuran Pusat Dialog Peradaban dan Persatuan Siswazah Wanita Malaysia pada 29-30 Julai, 2002, di Universiti Malaya.

28. “Tulisan Jawi: Khazanah Warisan Bangsa dan Jati Diri Melayu”. Kertaskerja jemputan khas dalam Majlis Ceramah dan Pameran Seni Khat , anjuran Persatuan Tulisan Pencinta Tulisan Jawi Negeri Sembilan, pada 11 Januari, 2003, di Seremban.

29. “Kertas Cadangan Pengajaran Kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia”, kertaskerja jemputan dalam Bengkel Kebangsaan Peningkatan Kualiti Pengajaran dan Pembelajaran Kursus TITAS di IPT Malaysia, di Lumut Perak pada 5-8 Februari, 2003, anjuran Universiti Malaya.

30. “Masa Depan Peradaban Melayu”. Kertaskerja jemputan khas dalam Ceramah Peradaban Pertama, 11 Oktober, 2003, di Universiti Malaya, anjuran Persatuan Alumni Pengajian Peradaban Universiti Malaya,

31. “Islam dan Dialog Peradaban: Konsep dan Idealisme”. Kertaskerja jemputan khas dalam Perbincangan Meja Bulat Islam dan Dialog Peradaban, 23 Disember, 2003, di Universiti Malaya, anjuran Pusat Dialog Peradaban Universiti Malaya.

32. “Hasil Pembelajaran Kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia di Institusi Pengajian Tinggi.” Kertaskerja jemputan khas dalam Bengkel Kebangsaan Ketiga: Pengajaran TITAS di IPTA 2004, 13-15 April, 2004. di Kuantan, Anjuran Universiti Pendidikan Sultan Idris Tanjugn Malim.

33. “Ke Arah Pengajaran Tamadun Islam Tamadun Asia dan Hubungan Etnik Yang Holistik”. Kertaskerja Ucap Utama dalam Seminar Pemantapan Kurikulum Tamadun Islam Tamadun Asia dan Hubungan Etnik Peringkat Kebangsaan 2005, anjuran UiTM dan Jabatan Pendidikan Tinggi Kementeran Pendidikan Tinggi Malaysia, di Melaka pada 9-11 Jun, 2005.

35. “Hakikat Ilmu dan Bahasa dari Sudut Pengajian Melayu”. Kertaskerja dalam Kolokium Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Pertanian Malaysia, di UPM pada 28 Februari, 2005.

36. “Suara Hati Guru Matematik dalam Pelaksanaan Polisi Bahasa Inggeris dalam Subjek Matematik: Satu Tinjauan Ringkas”. Kertaskerja dalam Seminar Kebangsaan Linguistik 12-13 April, 2005, anjuran Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, di UKM.

37. “Ke Arah Pengajaran Tamadun Islam dan Tamadun Asia dan Hubungan Etnik Secara Holistik”. Kertas Kerja Ucap Utama dalam Seminar Pemantapan Kurikulum TITAS & Hubungan Etnik Peringkat Kebangsaan 2005, anjuran Universiti Teknologi MARA dan Jabatan Pendidikan Tinggi Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia, di Melaka pada 9-11 Jun, 2005.

38. . “Manifestasi Budi Pekerti, Budi Bahasa dan Akal Budi dalam Kesantunan dan Keindahan Bahasa Melayu.” Kertas Kerja Ucap Utama dalam Konvensyen Pendidikan Bahasa Melayu ke-13. 2005, pada 20-22 Sept. 2005, di Seremban.

39. " Islam dan Kebahasaan Melayu, Kertas kerja jemputan khas dalam Seminar Kebangsaan Pemikiran, Kebudayaan dan Islam, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, anjuran Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, Gabungan Penulis Nasional (GAPENA) & Dewan Bahasa dan Pustaka.

40. “Kata Adverba dan Bahasa Melayu”, kertas kerja jemputan khas dalam Seminar Penyelidikan Bahasa, anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, pada 3 Februari, 2005.

41. “Memeperkasa kembali Tulisan Jawi”. Kertas kerja jemputan khas dalam Ceramah Umum Jawatankuasa Tetap Bahasa Melayu di Intitut Pendidikan Islam Bangi, pada 4 Julai, 2006.

42. “Islam dan tamadun Melayu: peranannya dalam pembinaan tamadun Malaysia.” Kertas kerja jemnpoutan khas dalam Seminar Islam Hadhari dan Pembangunan Ummah Peringkat Kebangsaan anjuran yadim 24-26 Mac, 2006

43. “Tulisan Jawi: Memperkasa, mengantrabangsa dan melestarikan 1000 tahun khazanah warisan bangsa Melayu.” Kertas kerja dalam SEBAHTERA, Semianr Bahasa, Kesusastraan dan Kebudayaan Melayu, Anjuran Bersama Akademi Pengajian Melayu dan Pusat Pengajian Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu, Universiti Kebangsaan, pada 28 Jun, 2006.
44. “Pelestarian Jawi dan seni khat.” Bengkel Pembudayaan Seni Khat. Kertas kerja jemputan khas Anjuran Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia, pada 8-10 April, 2006, di Kuala Lumpur.

45. “Kemahawangsaan Melayu: Dulu, Kini dan Nanti”. Kertas kerja dalam Seminar Melayu Mahawangsa, anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM, di UPM 18-19 Julai, 2006.

46. “Kemajuan Bangsa Malaysia melaui Pembudayaan Ilmu. Sains dan Teknologi dalam Pewngantar Bahasa Melayu”, Kertas Dasar dalam Seminar Antarabangsa Linguistik dan Pembudayaan Bahasa Melayu ke-3, 2007, anjuran bersama Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM, Dewan Bahasa dan Pustaka dan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Bangsa, pada 13-14 November, 2007, di UPM, Serdang.

47. “Teras hati budi Melayu seperti terungkap dalam puisi Melayu lama: cerminan budi pekerti yang mulia, budi bahasa yang santun dan akal budi yang tinggi.” Kertas kerja dalam Seminar Antarabangsa Psikolinguistik I, anjuran bersama Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM dan Persatuan Psikolinguistik Malaysia, 4-5 Disember, 2007, di Putrajaya.

48. “Senario Bahasa Melayu Kini”. Kertas kerja jemputan khas dalam Seminar Bahasa Melayu Pengajian Tinggi ke-2, di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM, 30 Mac, 2008. (hh. 1-24).