Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Wednesday, October 5, 2011

Cerpen T1 - Sepucuk Surat daripada Kawan

Sepucuk Surat daripada Kawan
oleh Kamalkhalid Kamarludin

Sinopsis:
Kamal berasa gembira apabila menerima sepucuk surat Abe yang mahu kembali ke Kuantan semula. Dengan suratnya, Abe menyatakan bahawa dia akan berpindah dan bersekolah di Kuantan. Sementara itu, Abe akan tinggal dengan keluarganya.

Menyingkap kenangan silam, Abe dan Kamal berkawan baik sejak kecil. Tiga tahun yang lalu, Abe kembali ke negeri asalnya, Kelantan. Sejak itu, dia dan Abe hanya berhubung melalui telefon dan surat. Sejak berada di Kuantan, Kamal banyak menghabiskan masa dengan membawa Abe berjalan-jalan di sekitar bandar Kuantan. Dia sanggup ponteng latihan badminton dan meminjam wang daripada ibu semata-mata untuk menggembirakan Abe. Cuma, dia berasa runsing melihat Abe yang murung dan adakalanya sakit perut. Kamal mahu membongkar rahsia Abe, tetapi tidak berpeluang untuk berbuat demikian.

Keluarga Abe pulang ke Kelantan setelah selesai mengurus perpindahan sekolah Abe. Abe ditempatkan di kelas yang bersebelahan dengan kelas Kamal kerana keputusan peperiksaannya lebih baik. Sepanjang Abe tinggal dan bersekolah di Kuantan, mereka banyak menghabiskan masa bersama-sama. Keakraban mereka menyebabkan rakan-rakan Kamal yang lain berasa cemburu.

Dalam pada itu, keadaan kesihatan Abe kian serius. Kamal bertanyakan masalahnya, namun Abe hanya menyatakan bahawa suatu hari nanti, Kamal akan tahu juga. Setelah keputusan PMR diumumkan, mereka berdua berjaya mencatat kejayaan yang cemerlang. Namun, Kamal berasa sedih kerana Abe akan kembali bersama dengan keluarganya di Kelantan. Sebelum pergi, Abe sempat memberikan sepucuk surat kepada Kamal. Namun, belum sempat surat itu dibacanya sampai habis, adiknya telah merampas surat itu dan mencampakkannya ke dalam unggun api.

Tema:
Persahabatan sejati antara dua insan yang tidak berbelah bahagi. “Aku” berkawan baik dengan Abe sejak mereka kecil lagi. Setelah Abe berpindah, mereka tetap berutus surat dan bertanya khabar melalui telefon.

Persoalan:
1. Menghargai hubungan persahabatan.
2. Sahabat yang baik dapat memberikan bimbingan ke arah positif.
3. Rahsia hidup yang sukar dikongsi dengan orang lain.
4. Berjauhan bukan bermakna terputusnya hubungan.

• Chai Loon Guan, GC BM dan Munsyi Dewan – 5 Oktober 2011.
• Antologi – Kasut Kelopak Jantung

No comments: