Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Saturday, September 17, 2011

Cerpen T2 - Gema Sepi Gadis Genius

Gema Sepi Gadis Genius
- Azmah Nordin

Tema – Sikap individualisme boleh menimbulkan permasalahan dalam kehidupan. Basirah menghadapi masalah dalam hidupnya kerana tidak banyak mempunyai kawan lantaran dia merupakan gadis genius.

Binaan Plot
Cerpen ini digarap secara tidak kronologi kerana banyak terdapat unsur imbas kembali.

Permulaan:
Basirah menghadapi masalah “busut” dalam sistem komputer Makmal Perdana tempat dia bekerja. Dia tidak dapat mengenal pasti orang yang bertanggungjawab atas masalah “busut” ini.

Perkembangan:
Dalam kekusutan fikirannya itu, Basirah terkenang akan kakaknya, Hanani. Bayang-bayang masa silam kembali berlegar dalam ingatannya. Basirah lebih cepat berkembang sama ada dari segi fizikal mahupun intelek. Masalah “busut” dalam komputer telah menyebabkan timbul “busut” yang lain kepada Basirah, iaitu “busut” peribadinya. Walaupun Basirah merupakan seorang gadis genius, tetapi hidupnya sering dilanda kesepian. Dia ingin menjadi seorang gadis periang seperti kakaknya, tetapi dia tidak mampu melakukannya kerana perasaan egonya sebagai seorang gadis genius. Dia ingin menjalinkan sebuah persahabatan, tetapi dia sentiasa sibuk belajar dan bekerja. Di samping itu, dia juga tercabar dengan ujian dan sindiran oleh orang-orang dewasa di tempat kerjanya. “Busut” yang paling menghantuinya siang dan malam ialah “busut” yang menyebabkan ibunya meninggal dunia. Namun, Basirah menghadapi segala-galanya dengan tabah.

Klimaks:
Basirah mendapat klu kepada masalah pencerobohan dalam sistem komputer itu. Dia perlu memasang alat osiloskop. Untuk itu, dia banyak memerlukan “kawan elektronik” dari banyak negara. Basirah mula rasa tertekan kerana dia tidak pernah mempunyai kawan istimewa yang dapat dijadikan tempat mengadu. Tiba-tiba, lamunannya terhenti dengan kehadiran sekumpulan remaja termasuk kakaknya, Hanani. Mereka datang untuk meraikan hari jadinya yang ke-14. Dengan bantuan kakak dan rakan-rakan kakaknya itu, Basirah berjaya mengesan penceroboh sistem komputer yang dicari-cari selama ini.

Peleraian:
Penceroboh sistem komputer yang telah dikesan itu ialah seorang pemuda genius bernama Roger Maris dari Los Angeles. Pensyarah Basirah mengucapkan tahniah atas kejayaan Basirah dan rakan-rakannya.

(Sumber: KOMSAS Sasbadi 2011)

No comments: