Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Wednesday, February 2, 2011

Karangan BM Tingkatan 1 - Pasar Malam di Tg.Malim

PASAR MALAM di TANJONG MALIM

Pasar malam merupakan salah sebuah tempat yang menjual pelbagai jenis barang dan makanan kegunaan seharian dengan harga yang berpatutan. Pasar malam juga biasanya akan diadakan di setiap pekan atau bandar pada masa yang tertentu. Pasar malam di pekan saya, iaitu Pekan Tanjong Malim biasanya diadakan mulai petang pada setiap hari Sabtu.

Banyak gerai jualan dibuka untuk menarik perhatian orang ramai. Antaranya, gerai yang menjual ikan, buah-buahan, sayur-sayuran, makanan dan pakaian terdapat di situ. Suasana pasar malam Tanjong Malim riuh-rendah dengan suara tawar-menawar pelanggan dan penjaja yang cuba menarik perhatian setiap pelanggan. Saya pula cukup gemar membeli nasi lemak bungkus di gerai pasar malam. Selain nasi lemaknya enak dan bersih, harganya juga berpatutan.

Adik perempuan saya pula suka membeli minuman di pasar malam. Kebiasaannya, ibu akan membeli ikan, udang dan sotong segar daripada seorang penjaja Melayu di pasar malam tersebut kerana harganya murah dan berpatutan. Suasana pasar malam dimeriahkan pula dengan kunjungan penduduk di sekitar bandar Tg. Malim serta pelajar UPSI dan Politeknik SAS, Behrang.

Penjaja di pasar malam akan mengemaskan gerai masing-masing pada pukul sepuluh malam. Barangkali para penjaja berasa gembira kerana hasil titik peluh mereka sudah membawa pulangan yang menguntungkan. Sampah-sarap yang bertaburan akan dibersihkan oleh pekerja-pekerja MDTM sebaik sahaja para peniaga berangkat pulang ke destinasi masing-masing. Demikianlah sedikit banyak gambaran suasana pasar malam di pekan saya, Tanjong Malim.

Hasil kerja:
Yap Kai Lun,
Tingkatan 1H, SMJK Katholik, 35900 Tg.Malim, Perak Darul Ridzuan.

1 comment:

wee hua said...

ini karangan jenis apa??