Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009

Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010.

Sunday, April 11, 2010

Teknik Plot dalam HIKMAH

Teknik Plot dalam Novel BM Tingkatan Satu - Hikmah
Penulis: Mohd. Faris Ikmal
Penerbit: V-NICE RESOURCES Sdn.Bhd.

Tajuk: Teknik Plot
Teknik plot ialah cara pengarang mengembangkan plot ceritanya supaya menarik. Antara teknik plot termasuklah imbas kembali, imbas muka, saspens, dialog, pemerian, dialog dan monolog.

Teknik-teknik Plot dalam Novel Hikmah:

(1) Imbas Muka
Imbas muka merupakan cara pengarang memberikan bayangan bayangan tentang sesuatu peristiwa yang akan berlaku kesan daripada aksi-aksi watak dalam cerita berkenaan. Imbas muka dapat mewujudkan keyakinan dalam kalangan pembaca terhadap sesuatu yang akan berlaku.
Contohnya, Sapura dapat menjangkakan tindakan yang akan diambil oleh Amri tidaklah sampai memalukan dirinya.

(2) Saspens
Saspens atau ketegangan ialah peristiwa dalam cerita yang menimbulkan keadaan tertanya-tanya atau perasaan ingin tahu dalam kalangan pembaca tentang peristiwa yang akan berlaku selanjutnya.
Contohnya, pembaca tertanya-tanya akan tindakan yang hendak dilakukan oleh Amri terhadap Sapura ketika Amri menunggu Sapura di tempat meletak basikal.

(3) Dialog
Dialog merupakan pertuturan antara dua watak atau lebih daripada dua watak. Melalui dialog antara watak-watak inilah biasanya tergambar akan pendapat atau fikiran yang berkaitan dengan tema.
Contohnya, dialog antara Amri dan Sapura ketika Sapura membantunya selepas dipukul oleh dua orang pemuda di sebuah lorong.

(4) Monolog
Monolog merupakan pertuturan antara satu watak sahaja (menafikan kesempatan orang lain untuk bercakap atau mengeluarkan pendapatnya).
Contohnya, Amri bercakap sendirian ketika memencilkan diri di hujung padang pada waktu rehat.

(5) Pemerian
Pemerian bermaksud pengalaman atau peristiwa yang pernah dialami oleh watak berkenaan.
Contohnya, penulis memerihalkan keadaan Amri ketika Amri masuk ke dalam kelas selepas dipanggil oleh Cikgu Salman.

(6) Imbas Kembali
Imbas kembali merupakan suatu teknik pengarang mengenang peristiwa yang pernah dialaminya semula. Peristiwa itu boleh diimbas kembali melalui pemerian pengarang atau khayalan, dialog, monolog, atau monolog dalaman.
Contohnya, Sapura mengingat kembali peristiwa dia ternampak akan Amri sedang memarahi seorang murid junior.

Hasil karya:
Leong Yu Zhe, Tingkatan Satu, SMK Methodist, 35900 Tg.Malim.

1 comment:

Jessie Khoo said...

it really helps me a lot in my school work!!!!!